Rioollucht in badkamer bad en toilet

Wielag

  • #1
Het afvoerputje in het bad boven gaat stinken als er even geen gebruik van het bad is gemaakt. Toilet en wastafel boven ruiken niet. Wel gaat ook de toilet beneden stinken (tenzij het raampje open staat, dan ruik je het tenminste niet). Het lijkt er op dat dit gebeurt voorafgaande aan een regenperiode.

Als er water door de afvoer wordt gegoten verdwijnt de lucht wel weer. Wat is hiertegen te doen? Wij hebben op aanraden van een 'deskundige' al een nieuwe ontluchter aan laten brengen op het mechanische ventilatiesysteem. Dit was echter geen oplossing. Wie kan ons helpen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het moet iets te maken hebben met te weinig beluchting van het rioolsysteem. Op het moment dat ergens in huis de WC wordt doorgetrokken, of een vaatwasser of wasmachine afvoert oid, onstaat er een vacuüm waardoor de sifon van het bad wordt leeggezogen.

Het zou zelfs kunnen komen door een zuigende beweging in het riool zelf.
Daardoor ontstaat de stank, want dan is de afsluiting naar het riool weg.

Het is dus zaak te zoeken, waar die beluchting te weinig is. Zal best wel lastig zijn! Eventueel zou er een beluchte sifon of een losse beluchter geplaatst moeten worden.

Kijk ook even bij Probleem afvoer spoelwater wasmachine na nieuwe afwasmachine daar staan ook wat afbeeldingen van beluchter en beluchte sifon.
En zoek met de zoekfunctie van dit forum op "beluchter"!
 

Marnix

  • #3
Wij hebben op aanraden van een 'deskundige' al een nieuwe ontluchter aan laten brengen op het mechanische ventilatiesysteem.
De ontluchting die inderdaad beluchting zou moeten heten moet in ieder geval altijd separaat naar buiten afgevoerd worden. Wanneer deze via je mechanische ventilatie zou lopen heb je in het meeste extreme geval zelfs kans dat je de spruitjes in het toilet ruikt en de andere luchtjes in je keuken.

Vaak wordt geadviseerd om de beluchting op het laatste punt aan te brengen.

Eén ding lijkt mij in ieder geval duidelijk en dat is dat het een beluchtingsprobleem is. Om hier zeker van te zijn is het raadzaam om ook een eventueel lek (kruipruimte?) uit te sluiten. Heb zelf ook wel eens voor een raadsel gestaan en daar bleek in de kruipruimte een mof te zijn los geschoten, geloof me, dat ga je na verloop van tijd wel ruiken.

Nogmaals, gezien het leeg trekken van één van je sifons zal (extra) beluchting de oplossing brengen. Meer info hopelijk ook in het door Kees aangeven topic.

Succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu