Afvoer probleem bij wasmachine op zolder

Purdey

  • #1
Om te beginnen maar eerst de foto en dan een stuk uitleg over het probleem.



Aan de rechter kant staat de wasmachine met daaronder een wasmachinebak. Het probleem is als de wasmachine gaat afpompen, dat er water terugstroomt de wasmachinebak in. Dit water is niet echt schoon en geeft ook aardig wat stank.
Heeft iemand misschien een oplossing voor dit probleem.

Mocht er iets niet duidelijk zijn, dan hoor ik het graag, dan kan ik duidelijkheid geven.

Alvast heel veel dank voor jullie antwoorden.

Groet, Purdey
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Ten eerste zitten wel heel veel dingen op een 40 mm leiding.

die aan sluiting bak zit op het diepste punt en bij verstopping of vernauwing stroomd hij daar over.

De hr cv ketel geeft condenswater dit gaat in de jaren aankoeken op afvoer wand zodat een gat van 32mm naar 20mm gaat.

Ik zou afvoer schoon laten maken zodat het weer stroomd evt een ontstoppings stuk er in zetten zodat je gemakkelijk kan laten ont stoppen, maar het beste is leiding ver zwaren naar 50mm die onderste bocht 45graden maken. en evt die leiding af koppellen van die op vang bak.
 

Fiesiekus

  • #3
Mooi ambachtelijk aangelegd; maar idd het is niet verbazingwekkend dat het water terugloopt in de afvoerbak. Die zou eigenlijk via een T-45° en/of met terugslagklep aangesloten moeten zijn of die afvoer eerst naar beneden voeren en een verdieping lager aansluiten; als dat kan tenminste.
 

Purdey

  • #4
De afvoer is in dit jaar nog aangelegd, dus verkalking zal het niet zijn, maar iets maken om het makkelijk schoon te maken is misschien wel een optie.

De afvoerbak onder de wasmachine afsluiten is uiteraard geen optie, want als ie gaat lekken, dan is heel mijn huis nat.

Is er een terugslagklep te vinden die bij een 0 kracht ook open gaat, want ik heb gekeken naar zo'n klep, maar degene die ik tegen kwam dingen alleen pas open bij een bepaalde kracht (te hoog voor een afvoerbak).

Groet,
Purdey
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Je zei als hij gaat lekken is mijn huis nat, als hij gaat spoelen is mijn was machine stuk bak loopt vol.


Dan lijkt mij het beste optie om een verhoging te maken onder de wasmachine daar op die bak en op de riolering aan te sluiten.

Die onderste t-stuk is de boos doender deze is haaks en loopt verkeerd af naar de bak en er zit daar direct een haakse bocht onder dus je moet hem wel ver hogen of net zo als fiesiekus zegd een verdieping lager aan sluiten
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #6
Wasmachine bak leiding gewoon afdoppen.

Als de toevoerslang klapt wat ik nog nooit meegemaakt heb,spat het water toch over de bak heen.

Wanneer u lekkage krijgt met de wasmachine ziet u dat gauw genoeg,u wast toch regelmatig.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
De beste oplossing is naar mijn mening een waterbeveiliging met sensor in de aanvoerslang van de kraan opnemen, waarbij de sensor in de bak wordt gelegd (werkt dacht ik op een batterij). Te koop bij witgoed-onderdelenwinkels.
En dan dus de afvoer van de bak verwijderen/dichtmaken.

Zodra de wasmachine gaat lekken wordt de toevoer dan afgesloten.

Is veiliger dan de huidige situatie, omdat het water al op een bepaald niveau moet staan voor het afgevoerd wordt, óók wanneer de afvoer wél goed werkt. In veel wasmachines zit nl. onderin elektronica, die niet zo goed tegen zo'n laag water kan...
 

Fiesiekus

  • #8
Als de watertoevoerslang dan ook door een mantelbuis wordt gestoken, zal zo'n sensor bij breuk ook de toevoer afsluiten. Met zo'n sensor is denk ik de beste en efficienste methode.
 

Purdey

  • #9
Bedankt voor de antwoorden.

Henk, een verhoging hadden wij ook al aan gedacht, alleen staat de wasmachine onder een schuin dak en kan niet verder omhoog helaas. Dat was wel de makkelijkste oplossing geweest.
Een verdieping lager aansluiten gaat helaas ook niet meer, de badkamer en de kamer ernaast (waar de afvoeren lopen) zijn net helemaal af dus we zien het voorlopig nog niet zitten om daar te gaan breken. Achteraf gezien was het inderdaad wel beter geweest.

Utreg, wij zijn ook niet bang dat de toevoerslang zal klappen, maar dat de wasmachine opeens (veel) gaat lekken of dat het programma blijft hangen en er water gevraagd blijft worden en het daardoor uiteindelijk eruit gaat lekken. Dit hebben wij met de vaatwaseer een keer gehad en dat heeft veel waterschade veroorzaakt. Toen was het alleen de keuken, nu zou de hele eerste verdieping, met allemaal nieuwe plafonds, waterschade hebben.

De beste oplossing lijkt me die van Kees, een waterbeveiliging met sensor. Nadeel vinden wij dat het op batterijen werkt, en is zo'n systeem wel waterdicht? ( :wink: )
En de oplossing van Fiesiekus, zo'n terugslagklep, maar waar vind je er een die met weinig druk toch doorloopt bij lekkage?

groet,
Purdey
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
Je kan was machine ook verplaatsen en voor de radiator te zetten hoef je je ook steeds niet te bukken en dan is het ook op gelost.

Ik kon op foto niet zien hoeveel ruimte er was dan had ik direct dit gezegd
 

Sewerboy

  • #11
Het heeft altijd al problemen gegeven of is dit iets van de laatste tijd? Als het eerst wel goed heeft weggelopen dan is er toch bijna wel zeker sprake van een (lichte) verstopping?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12

Jacovrie

  • #13
Helaas, de afvoer van de afvoerbak is absoluut niet goed aangelegd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit tot het aangegeven probleem leidt. De leiding zal of naar beneden moeten worden gebracht (met sifoon), zoals Fiesiekus ook al heeft aangegeven, of van de bak afgekoppeld moeten worden en afgedopt. Dan eventueel de suggestie van Kees overnemen.
 

Purdey

  • #14
Bestaat er ook zoiets als een sensor, die als het water te hoog komt, dat de water toevoer afgesloten wordt?
Zo ja, doe heet zo'n ding?
 

Fiesiekus

  • #15
In de wasmachine zit al een niveausensor. Je wilt de lekbak met zo'n detector voorzien?

De waterdetector uit Kees' antwoord lijkt me toch het veiligst. Klapt de slang (in de mantelbuis) dan is dat ongeluk ook snel detecteerbaar.
 

Purdey

  • #16
Het wordt waarschijnlijk de sensor van Kees. Enig idee waar die te koop is? Er mogen hier geloof ik geen winkelnamen doorgegeven worden, maar een stille hint misschien? De standaard doe het zelf zaken zullen het wel niet hebben, een meer gespecialeerde doe het zelf zaak misschien wel? Waar moeten we anders aan denken, wat voor zaak?

groet,
Purdey
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #17
Dhz, witgoed onderdelen, witgoed handel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu