Groepenkast uitbreiden valkuilen

Hansschutz

  • #1
Hallo allemaal,

Heb onlangs een nieuwe keuken gekocht en wil hiervoor mijn bestaande groepenkast uitbreiden. Nu heb ik een ABB haf groepenkast met 7 groepen waarvan 3 Alamats en een hoofdschakelaar.
Het plan is om een idem groepenkast (22cm x 22 cm) er strak tegenaan te plaatsen speciaal voor de keuken met 4 Alamats en een fornuisgroep. In de bestaande kast ga ik de gewone automaten vervangen door Alamats. De nieuwe kast sluit ik dan binnendoor met 6 mm2 aan op de hoofdschakelaar.Vraag:
- kan een fornuisgroep ook Alamat zijn of met een aparte ALS?
- zijn er nog valkuilen?

Ben in de 60 er jaren op school geweest LTS E en VEV monteur zwakstroom. Het is me eerlijk gezegd mijn eer te na een installateur in te schakelen maar wat moet dat moet.
Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Hans
 

Appeltje

  • #2
Hallo,

Of er alamat fornuisgroepen bestaan betwijfel ik.
De eerste valkuil waar ik aan denk is: heb je al 3-fasen?
Als je op 1x35 ampere zit, moet je wel over naar 3x25ampere aangezien een fornuisgroep over 3 fasen, 1 nul en 1 aarde beschikt. Bij een kookgroep was het misschien niet nodig geweest maar nog steeds wellicht wel verstandig gezien het aantal groepen (al weet ik natuurlijk niet hoe ze worden belast).

Ik zou een fornuisgroep en 3 'normale' groepen achter een 3-fase aardlek hangen, en dan nog een alamat omdat je graag 4 automaten wilde (daar zou je bv je koelkast etc op kunnen aansluiten).

Verdere valkuil: let op of de hoofdschakelaar wel gemaakt is voor 2 draden per contact (dus EN naar de oude EN naar de nieuwe kast). Anders moet je dat anders oplossen.

Gr. Richard.
 

Hansschutz

  • #3
Hallo Richard, bedankt voor het antwoord. Ik denk een fout te hebben gemaakt in mijn probleemomschrijving. De genoemde fornuisgroep moet een kookgroep zijn. Hiervoor heb ik een dubbele groep 220 v nodig. Kan dit dan met een alamat? en zijn er voor de rest nog specifieke zaken waar ik op moet letten.

Bij voorbaat dank.

Groeten Hans.
 

Gerrit

  • #4
Een kookgroep bestaat niet in alamat-uitvoering.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #5
Van abb bestaan wel verbinders dat je van 2 aparte groepen één kookgroep kan maken.
Ik weet niet of die ook passen op een alamat.
 

Ronald42

  • #6
Nee dat past niet dus seperate ALS. Toch zou ik u net wat we altijd doen met werken aan de groepenkast willen aanraden een vakman in te schakelen. Dit om gevaarlijke situaties alsmede problemen met verzekeringen te voorkomen.
Mocht u het toch zelf willen doen dan zullen wij u zo goed mogelijk van advies voorzien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu