Hout Deuvels

Red

  • #1
Vandaag van een bekend merk (vis met de scherpe tandjes) twee maten hout deuvels en een losse set houtboren gekocht. Nu staat er op de deuvel verpakking toch echt 8 resp 10mm dikte, maar met een corresponderende boor valt de hout deuvel gewoon in het gat. Het lijkt me dat het boorgat toch altijd een tikje kleiner moet zijn dan de deuvel. Wanneer ik de deuvels met een schuifmaat nameet, zijn ze ook exact 8 en 10mm, terwijl je zou verwachten dat de deuvel 0,5-1,0 mm groter is dan het boorgat en je de deuvel er vervolgens met een hamertje in tikt.

ben ik nu beduvelt :cool:
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
En je boor(kop) slingert niet?
 

Red

  • #3
Nee sterker nog het is met een boorstandaard geboord, en met een schuifmaat nagemeten zijn de deuvels exact 8 resp 10mm en geen tiende meer.

Ik heb nog een paar oude 6mm deuvels van het merk van de wolf en deze zijn 6,5 mm nagemeten...
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Als je de deuvels toch wil gebruiken: knijp er even met een tang op en ze zitten klem door de vervorming. Uiteindelijk lijm je ze toch vast?
 

Kees61

  • #5
Als een deuvel precies even dik is als het gat, en er zouden geen groefjes in de deuvel zitten, dan splijt het hout al bij het lijmen, omdat de lijm niet weg kan. Als een deuvel dikker is als het gat dan splijt het hout ook als je niet oppast.

Ik heb ook van die boren met een puntje er aan. Sommige boren dikker en andere boren exact de maat. Ik heb nog niet onderzocht waarom dat gebeurt. Misschien zit het puntje niet in het midden.
Slijp het puntje een beetje af en probeer het opnieuw. Of nog beter, hoe zou je het ook anders moeten doen met deuvels, gebruik boorbussen.
 

Red

  • #6
Het zijn inderdaad hout spiraalboren met een puntje, ik kan het nog eens proberen met een metaalboor. Ik zou verwachten dat de ribbels in de deuvel zorgen voor het klemmen, maar ze klemmen niet maar rammelen een beetje.
 

Jeroen94704

  • #7
Ik zou er niet zo'n probleem van maken. De stevigheid cq "vormvastheid" komt uiteindelijk toch van het lijmen, en niet van het klemmen.
 

Kees61

  • #8
Je wilt toch ook nog op maat werken?

En waarom denk je dat verbindingen goed moeten passen?
Je bent toch geen stoffeerder he, die ff een stoel lijmt met veel te veel ruimte in de pennen, maar ach, de warrummuh lijm vult het wel op.

Anders kan je net zo goed 8 mm boren en 6 mm deuvels gebruiken.

Natuurlijk wordt een romp wel sterk als je het zonder kieren in elkaar lijmt, maar deuvels die je er in kunt gooien hoort daar toch niet bij. Of je moet hobbyist zijn natuurlijk.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #9
Je kan toch een boortje nemen die een 1/2 mm dunner is?
 

Kees61

  • #10
Ja hoor, als je boor zo slingert dan kan je dat wel doen :mrgreen:
 

Jeroen94704

  • #11
Of je moet hobbyist zijn natuurlijk.
Dat ben ik ook :mrgreen: . Maar serieus: Als ik een kastje maak dat met deuvels in elkaar zit, dan kan het best zo zijn dat ik alle deuvels er met een hamer in moet tikken, maar het kastje wordt pas echt stevig als ik het zaakje in elkaar lijm.

In de praktijk komt het bij mij (hobbyist) wel eens voor dat een deuvel gat iets te ruim is, zodat de deuvel er met de hand in te duwen is. Letterlijk "erin vallen" heb ik nog niet meegemaakt. Ik nam dan ook aan dat dit beeldspraak was van Red.

En dan gebruik ik toch echt een 6 mm boor met 6 mm deuvels (bijvoorbeeld).

Dus als bij Red de deuvels echt in de gaten vallen, dan is er iets raars aan de hand (slingerende boorkop bv? :wink: )
 

Red

  • #12
Ik heb andere deuvels gekocht van het merk van de wolf (met zo'n deuvelset) en deze zijn ook 8mm, wellicht een 1-2 tiende meer. Ik denk dat het probleem vooral in de hout spiraal boren zit, bij nader inzien slingeren de puntjes van deze boren en dat doen mijn metaal boren niet. Er zit in iedergeval geen speling of slag in mijn boorkop.

Ik ga het straks nog eens proberen, maar de deuvels zaten er inderdaad erg losjes in en vallen er gewoon uit als je het hout op zijn kop houd, dat kan toch niet de bedoeling zijn. De bouwmarktverkoper beweerde vervolgens dat je speciale constructie lijm zou moeten gebruiken, die uitzet en geen gewone houtlijm, daar heb ik nog nooit van gehoord. In mijn beleving moet een deuvel gewoon goed passen, een tikje klemmen en met gewone houtlijm worden gelijmd?
 

Jeroen94704

  • #13
Red schreef:
De bouwmarktverkoper beweerde vervolgens dat je speciale constructie lijm zou moeten gebruiken, die uitzet en geen gewone houtlijm, daar heb ik nog nooit van gehoord. In mijn beleving moet een deuvel gewoon goed passen, een tikje klemmen en met gewone houtlijm worden gelijmd?
Zowel jij als de verkoper hebben gelijk. Je zou gewoon houtlijm moeten kunnen gebruiken, maar mocht je niet erg precies kunnen of willen werken, dan is er ook constructie-lijm die net als purschuim uitzet (hoewel niet zo extreem). Mooi spul voor "quick and dirty" werkjes, maar als het echt mooi moet zijn wil je natuurlijk dat alles gewoon goed past, en dan heb je zoiets niet nodig.
 

Red

  • #14
Zowel mijn oude hout-spiraal boren van het merk van het visje met de scherpe tandjes, als de nieuwe hout spiraal boren speciaal voor deze deuvels, boren gaten die veel te ruim zijn. Mijn nieuwe boren en deuvels van het merk met van de wolf, boren gaten die zodanig zijn dat je de deuvels er met een licht hamertje er in één keer in tikt. Je kan ze er met enige moeite weer met de hand uit trekken. Het zelfde effect krijg ik nu wanneer ik een gewone metaal boor neem in de maat van de deuvel 6/8/10mm.

...dus de goede boor & deuvel is het halve werk :cool: en een deuvel hulpstuk is ook niet weg.
 

Kees61

  • #15
..en je begon ook al met half werk, dus nu is het zeker klaar :-)

Het is fijn dat je nu toch de goede spullen hebt gevonden. Zo kan je tenminste weer verder met het werk.
 

Red

  • #16
Ik was alweer door mijn deuvels heen; en heb nu weer een ander fabrikaat uitgeprobeerd, te koop bij een bekende Duitse bouwmarkt en deze klemmen nog ietsje meer.

Ik mag hier geen anti reclame maken, maar van de 3 merken die ik nu onderhanden heb gehad klemt er slechts één niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu