Ouderwetse putten vervangen?

Anne F

  • #1
Hallo,

Ivm aanleg riool naar (te bouwen) schuur ben ik de huidige loop eens nagegaan. De schuur komt op zo'n 25 meter van het huis. Er is een put aan de achterkant van het huis. Het waterpeil in deze put is echter te hoog om de nieuwe buis op aan te laten sluiten, ik zou dan minder dan 25 cm onder de grond uitkomen bij de schuur, voor zover ik dat na heb kunnen meten.

Er loopt echter nog een leiding van de put naar een andere put aan de voorkant van het huis, waar het peil veel lager staat. Ik vermoed dat deze buis niet helemaal goed ligt, aangzien hij al eens verstopt is geweest. Als ik deze vervang en lager leg, kom ik wel goed uit met mijn nieuw te leggen pijp.
Verder viel mij op dat er geen echte putten zijn, maar meer een stapeltje bakstenen met op de bodem een stukje beton, waar de (aardewerken) pijpen zo los in gelegd zijn.

Het huisje is in '48 gebouwd dus wellicht was dat toen de manier, maar volgens mij kan het beter en ik heb ook de indruk dat het plaatselijk verzakt door grond die in de put spoelt met het regenwater.

Alweer een heel verhaal, maar dan nu mijn vragen:
- Is het verstandig om de putten te vervangen?
- zo ja, waarmee?
- Zijn moderne putten koppelbaar met ouderwetse aardewerken leidingen?

Groeten,

Anne
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Wanneer u het in één keer goed wil doen dan alle oude pijpen eruit halen en kunststof pijpen leggen.
Er zijn speciale ontstoppingsstukken te koop voor deze pijp, hebt u toch een verzamelput nodig dan kunt u het beste er één laten metselen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu