Teakhout en vandiktebank

Jimboy

  • #1
Vorige week heb ik een tweedehandse Elektra Beckum HC260 vlak- vandiktebank gekocht. Nu wil ik deze gaan gebruiken voor het maken van meubels en over een maand een tweedehandse vloer voor familie op te knappen.

Nu ben ik een liefhebber van Teak. Maar wat voor soort messen (HSS of HM) kan je hiervoor het beste gebruiken? Heb me laten vertellen door een messenslijperij dat wanneer je HM (hardmetalen) messen gebruikt er een grote kans bestaat dat die kapot springt wanneer die knoesten tegen komt omdat hardmetaal te taai zou zijn.

Zover de theorie...maar wat is jullie ervaring met HardMetalen cq. HSS messen en hardhout?! En zou je dat ook hebben met eiken?

Alvast bedankt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Hardmetalen messen zijn niet te taai maar juist hard, wanneer je er mee op een schroef of spijker komt kunnen er juist door de hardheid stukjes uitspringen, hss zal eerder vervormen dan dat er stukjes uitspringen.
 

Kees61

  • #3
Als je teak wilt schaven, neem dan HM want hss is erg snel bot. Als je een hekel aan iemand hebt dan breng je maar een bos teak om te schaven.
Eikenhout is prima te schaven met hss.
 

Jimboy

  • #4
O ja....is Teakhout zo erg voor de messen?! Verspaant dat niet mooi ofzo?

Maar als je het hebt over snel bot, bedoel je dan dat je net 5 meter kan schaven of eerder over 50m2. Ik gebruik het hobbymatig, dus op jaarbasis zal er zeker geen bos doorheen gaan :lol:
 

Kees61

  • #5
Koop dan gewoon HSS messen en mocht je een keer teak willen schaven, dan merk je het snel genoeg.

Als teak de beitels snel bot maakt, dan gebeurt dat ook na een paar meter, dat de room er af is.

Ik heb zelf geen HM messen. HSS messen zijn scherper en ik denk dat het ook gladder schaaft, maar ik zou het toch eerst moeten uitproberen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Met harde soorten hout in een aantal keren schaven en niet alles in 1 keer dan blijven de hss messen langer scherp.
 

Kees61

  • #7
Dat doe ik toch al, ten eerste om niet alles van 1 kant af te schaven zodat het hout krom trekt, maar ook omdat de vlakbank niet zo mooi schaaft als mijn vandiktebank, dus alles schaaf ik nog een keer terug.
2 a 3 mm tegelijk, meer niet.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Lijkt me met teak, wengé e.d. wel wat veel tegelijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
4
5

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu