Verschil tussen SDS en SDS+

Boekeloo

  • #1
Ik ben op zoek naar een boothamer en kom een apparaat tegen met SDS en een andere met SDS+
De eerste (SDS) heeft 1100 watt en 3150 SPM de laatste (SDS+) heeft 850 watt en 3450 spm

Kan iemand mij het verschil vertellen. Waar moet ik op letten bij aanschaf.

bvd
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
SDS boren hebben aan de zijkant van de schacht alleen 2 deuken waar de boor in vergrendelt wordt.
SDS+ boren hebben naast de deuken ook een gleuf.
Het nadeel van SDS is dat je bij een SDS boor altijd moet zoeken hoe je de boor in de boorkop moet steken voordat je hem kunt vergrendelen.

Met SDS+ is dat probleem opgelost met de gleuf zodat je de boor nog maar op 1 manier in de boorkop kunt steken en dat hij dan meestal vanzelf vastklikt

Waar je vooral op moet letten is de slagkracht en ik dacht dat die meestal in Joule werd uitgedrukt, daarnaast is een 2e boorkop voor normale boren erg handig.
Wil je helemaal universeel werken dan kun je met de machine pneumatisch boren, gewoon boren zonder slagkracht en de boorkop stil zetten voor het gebruik van een beitel zodat je er licht sloopwerk mee uit kunt voeren.
Het wattage zegt niet echt veel, ik heb zelf een machine van 850 watt maar die slaat, ondanks dat hij lichter en handzamer is, wel bijna 2 x zo hard dan mijn vorige machine welke 1050 watt was.

suc6

Gerrit Bakker
 

Boekeloo

  • #3
Dank Gerrit voor je uitgebreide antwoord!!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Houdt er rekening mee dat SDS boren niet in een SDS+ schacht passen.
 

VeroNL

  • #5
Gerrit B schreef:
...Waar je vooral op moet letten is de slagkracht en ik dacht dat die meestal in Joule werd uitgedrukt...
Wordt inderdaad uitgedrukt in Joule, dit getal is leidend voor de slagkracht van de boorhamer. Helaas wordt dit niet altijd op de verpakking aangegeven. Veel bekende merken in het consumentengamma zitten rond de 1,8-2,2 Joule.
Het wattage heeft daar slechts indirect een invloed op. Je moet je dus niet verleiden met het verkoopargument "hoog wattage".

(Even terzijde, wat overigens geldt voor alle electrische gereedschap: Opgenomen vermogen zegt niets over het afgegeven vermogen! Laat je dus niet misleiden door de wattages die aangegeven staan op de verpakking, dat is namelijk vaak het opgenomen vermogen.)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu