Maximale lengte 2,5mm vd draad

Bever34

  • #1
Ik wil een vijver aanleggen incl. pomp (50 watt) en naar mijn schuur loopt Ymvkas 3 * 2,5mm2. Mijn woonkamer en keuken zitten ook op deze groep aan gesloten. Kan ik op deze groep mijn pomp ook aansluiten aangezien de afstand ongeveer 40 mtr is vanaf de meterkast.
Kan je eventueel uitrekenen of het kan en zoja hoe.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
50 Watt is op 230 V een stroom van ca. 0,22 A en dat zal op een 40 meter lange 2,5 mm² kabel en ook voor de betreffende groep van 16 A weinig problemen opleveren.

Daarvoor hoeft echt geen kabelberekening gemaakt te worden...
 

Bever34

  • #3
Ik vroeg mij dit af aangezien de woonkamer en de keuken op dezelfde groep zitten. 3 centraaldozen incl. verlichting en per centraaldoos ongeveer 4 (dubbele)wandcontactdozen. na de woonkamer gaat hij via een ymvkas naar de schuur. ik weet niet of de aftakkingen bij de centraal dozen nog uitmaken voor de eventuele draaddikte/ draadlengte. Ivm. warmte ontwikkeling.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
De dikte van de draad (2,5 mm²) maakt niets uit, indien alleen gebruikt voor een verbruiker van 50 Watt. Een snoertje van 40 meter 0,7 mm² zou al dik genoeg zijn daarvoor, alleen mag je dat vanzelfsprekend niet buiten gebruiken (en niet voor vaste aanleg).

Of de groep te zwaar belast door het erbij aansluiten van een verbruiker van 50 Watt, is helemaal afhankelijk van de zaken die nu al op die groep aangesloten zitten.

Maar de zekering van de groep is (als het goed is, en maximaal) 16 A en beschermt daarmee de VD draden die van de centraaldozen naar de groepenkast, en naar de stopcontacten, schuur etc. gaan.

Bij bijscahkeling van die pomp wordt de stroom van die groep met 1/70 deel van de maximale stroom van 16 Ampere vergroot! Geen enkele reden voor paniek dus.

Waneer je nou een straalkachel zou aansluiten...

Dat het in de kamer/keuken aftakken van een leiding naar de schuur geen gelukkige keuze is, is een ander verhaal. Door dezelfde groep te gebruiken voor vijverpomp én keukenapparatuur (vriezer!) loop je een verhoogd risico dat bij aardlek in die pomp je vriezer het laat afweten.

Maar dat heeft dus niets te maken met de dikte van de kabel naar die pomp.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu