Muurtje gieten van beton

Pitje

  • #1
Ik heb 2 vraagjes,

Ik wil in mijn tuin een muurtje maken van ongeveer 440 cm lang en 80 cm hoog die dienst moet doen als erfafscheiding tussen mijn achterbuurman en mijn tuin. Normaal zouden schuttingdelen voldoen maar tussen mijn buurman en mijn tuin zit een verval van 20 cm dus bij regen krijgt mijn buurman een moderstroom in zijn tuin. Bovendien bezit mijn achterbuurman een timmerbedrijfje en ligt de tuin hiervan braak. Ik wil met dit muurtje ook een beetje verkomen dat zijn onkruid in mijn tuin gaat groeien straks.

Omdat ik een gemetseld muurtje niet mooi vind wil ik betonelementen gaan gieten en die plaatsen.

Een element is 88 cm breed 122 cm hoog en 15 cm dik. Uiteraard ga ik ze bewapenen.
Het muurtje komt 122-80=42 cm onder de grond.

De bekisting is al reeds gemaakt van 18 mm mdf en extra verstevingd met dikke latten.
In de bekisting heb ik een logo gefreest dat later zichtbaar moet zijn. (wellicht wijst dit op een fijne betonstructuur).
Ook wil ik in 1 element een grondspot meegieten.

Welk beton kan ik hiervoor het beste gebruiken?

Verder weet iedereen dat mdf water/vocht opzuigt. Zijn er middelen waarmee ik dit in de bekisting kan tegengaan/verminderen (mogenlijk insmeren met houtlijm, beits, spuitlak, plastic folie, etc) zodat ik uit 1 bekisting 5 elementen haal?

Hoop dat iemand mij spoedig kan adviseren.....

Groeten Pitje
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Wilt u de elementen zo in de grond zetten ?
Die 42 cm is dat aan uw kant of aan de kant van de buurman, dat scheelt nl. 20 cm.
 

Pitje

  • #3
Die 42 cm is gemeten op het laagste punt........bij de buurman dus
 

Ralph

  • #4
Ik vraag me af hoe je die elementen er in wil zetten, want ik schat dat ze zo'n 200 a 250 kg gaan wegen. Iig kan je gewoon met B25 beton storten en ik zou er ook bekistings olie bij gebruiken als je bekisting meerdere keren wil gebruiken. Maar reken er wel mee dat bij elke stort in die bekisting, het mdf steeds dikker opzwelt. Of je kistje dan nog in elkaar past na 3 van die blokjes gestort te hebben ga ik dan betwijfelen.

Ik zou het anders doen, namelijk het fundament gewoon uitgraven en dat vol kiepen met beton tot een cm of 10 onder het maaiveld. Steek na het storten direkt betonstaven rond 8mm om de 15 cm in dat beton als aansluitwapening en schaal de volgende dag het zichtbare gedeelte ineenkeer in en dan afstorten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu