Aan en afvoerleiding bij radiator net verkeerd om, wat nu?

Giovanni

  • #1
Ik wil mijn oude plaatradiatoren vervangen door nieuwe convectoren van Jaga.

Maar nu zie ik dat bij de oude radiatoren de aanvoerleiding het dichtst bij de radiator zit, terwijl bij Jaga ventielen de aanvoerleiding juist het verst van de radiator verwijderd zit.

Hoe los ik dat op?

Het gaat om ca 10 radiatoren, en de leidingen liggen in de (cement) vloer.
 

Fiesiekus

  • #2
Misschien splitsen de aanvoer en de retour zich direct onder de ketel via een T-stuk? Dan kan je bij de ketel de aanvoer en de retour omzetten (na pomp en expansievat). Heb je alle radiatoren gelijk te pakken.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #3
De juiste jaga kranen-ventielen bestellen,als ze tenminste te krijgen zijn.


Of anders wat Fiesekus zegt de aansluiting onder de ketel omdraaien,als alle radiatoren vervangen worden.
 

Giovanni

  • #4
De juiste jaga ventielen bestellen....
Was het maar zo simpel. Ze zijn allemaal andersom dan wat ik nodig heb.

Inmiddels heb ik van 1 CV installateur te horen gekregen dat de stroomrichting van het water bij convectoren niet echt uitmaakt, dus inlaat en retour kun je probleemloos omwisselen. Dat zou betekenen dat ik dus niets hoef te doen.

Kan iemand dat bevestigen? Ik heb de vraag ook naar Jaga gestuurd, maar nog geen antwoord ontvangen.
 

Chathanky

  • #5
De stromingsrichting van een convector kan afhankelijk van de opbouw wel omgedraaid worden, wacht nog even de reactie van Jaga af.

De opbouw ken ik niet, dus dar laat ik me even buiten, het kan eventueel een oplossing zijn. Een convector is normaal niet afhankelijk van een natuurlijke warmtestroom.
 

Giovanni

  • #6
Volgens Jaga loop ik het risico dat de ventielen gaan klapperen, en dus raden ze omdraaien van de stroomrichting af.

Maar het is ook een hele klus om alle slangen om te zetten bij de verdeler, of de hoofdaanvoer naar de verdeler om te zetten. Bovendien heb ik 2 design radiatoren in de badkamers, die wel goed aangesloten zijn...

Ik aarzel dus of ik het toch maar moet proberen.

Jaga had het verder nog over passeerkoppelingen. Daar kan ik nergens informatie over vinden. Weet iemand hoe dat werkt, of het een oplossing is en waar ik ze kan krijgen?
 

Xr8

  • #7
Wanneer de radiatoren zijn uitgerust met thermostaat kranen dan zullen deze zeker gaan klapperen. Indien u de koppen eraf laat of voorziet van handwielen, of het bijgeleverde witte kapje laat zitten dan is dit probleem er niet.

In de ruimte waar de kamerthermostaat hangt zijn thermostaat kranen zowieso niet erg handig. Misschien hoeft u nu nog maar enkelen om te zetten


Succes ermee.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu