Schuifdeuren maken

Klus-Stinus

  • #1
Hallo,

Wie heeft ervaring met het maken van schuifdeuren (36 x 210 cm) met glas (25 x 200 cm). Is 5 cm hout met een dikte van ca. 2,5 cm genoeg?
Is mulitiplexplaat (1,8 cm) met aan weerzijden MDF (2 x 2,5 cm) een goede optie?
De ruimte waarin deze geplaatst moeten worden is 1,44 m. Het is de bedoeling om vier gelijke panelen te maken en twee daarvan als schuifdeur te gebruiken.
 

Pepjo

  • #2
Misschien is het handig om een tekeningetje te maken met de maten van de ruimte en de geplande deuren erin.

De constructie lijkt me wat aan de lichte kant, om het voorzichtig te zeggen.
 

Kees61

  • #3
De verhouding lijkt me niet helemaal juist van de deuren. Ze zijn erg smal en dat schuift minder fijn.
Een deur van 72 cm breed en 2m10 hoog zal veel beter schuiven.
Zo n smalle deur duw je snel scheef.
 

Klus-Stinus

  • #4
Kees61 bedankt voor je reactie. Je hebt probleem aangeroerd waarmee ik totaal niet aan gedacht hebt.

Het probleem is dat de ruimte 1,44 m breedt is en er kolommen staan "achter" de schuifwand helemaal links en helemaal rechts. Deze kolommen moeten uit het zicht weggewerkt worden. Mijn plan is dit te doen met panelen met dezelfde vorm en uitstraling als de beide schuifdeuren. Wanneer de schuifdeuren geopend zijn moeten ze "verdwijnen" achter de panelen.

Dat je de deuren van deze breedte snel scheef duwt heb ik niet bij stil gestaan. Zou het gebruik van ladegeleiders een oplossing zijn inplaats van de normale loopwieltjes?
 

Kees61

  • #5
Waarom maak je er geen draaideuren van? Je kunt ze laten dubbelslaan voor de panelen. Als de deuren dicht zijn, dan liggen ze in hetzelfde vlak.

Misschien valt het wel mee als je een hangrail gebruikt. Je moet dan wel een soort koofje maken om de rail te verbergen, dus de bovenregels van de deur ook iets breder maken.
Als je er een kast achter hebt, dan zijn er ook nog andere rails te koop, die je tegen de bodem en dek van de kast kunt monteren.

De zijpanelen moeten dan ook wel apart gemonteerd worden, omdat de deuren er achter schuiven. Maak in ieder geval eerst een tekening op schaal met maten er in, dan kom je ook achter de problemen.

Ladegeleiders die 36 cm schuiven, zijn minstens 40 cm lang. Maar ook dat schuift moeilijk, omdat je de deur snel scheef duwt en dan gaan de geleiders klemmen.

Ik zou de deuren van beuken maken. 5 of 6 cm breed zal wel lukken. Je kunt dat netjes met pen en gat verbinding in elkaar maken. 22 mm dikte zal wel lukken, maar het 1 en ander hangt van het gebruikte hang- en sluitwerk af.
 

BeeTeeWee

  • #6
Ik heb goede ervaringen met het idee van Kees, door de deuren te hangen kan de constructie misschien meteen wat minder zwaar.

Een tijdje geleden tikte ik een paar kamer-en-suite deuren op de kop Normaal lopen die op wieltjes op zo'n ijzeren rail over de vloer. Dan gaat dat vaak erg zwaar en soms "ontsporen" de deuren zelfs, zeker als er na verloop van tijd allerlei rommel tussen de rail komt.

Ik heb toen een zware balk boven de deuren bevestigd en daar een aluminium rail aan bevestigd. Die rail maakt onderdeel uit van een schuifdeursysteem dat 75 kg per deur kan dragen, maar voor jouw deuren zou je rustig de 40 kg versie kunnen nemen. Die balk zit nu verstopt tussen de dubbele muren. Die zware kamer-en-suite deuren kun je bij mij nu met de pink bedienen. Misschien een ideetje?
 

Klus-Stinus

  • #7
BeeTeeWee,

Bedankt voor je reactie.
Bij het bedenken hoe ik de toegang zou moeten maken heb ik me gefocust op een vouwdeur of schuifdeuren. Toen Kees61 met het idee kwam om twee draaideuren te maken was ik even stil. Het ligt zo voor de hand. Inmiddels heb ik hout aangeschaft om vier gelijke panelen te maken met glas en de twee middelste panelen krijgen scharnieren. Op de foto zie je wat de bedoeling is. Het donkere middendeel is matglas met een rand van 2 cm gewoon glas.
 

BeeTeeWee

  • #8
Ik hoor het al wel, het gaat helemaal goed komen! Succes!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu