Zonnescherm weer waterpas krijgen

Siemed

  • #1
Geachte klussers,

Ik heb een zonnescherm dat naar verloop van tijd niet meer waterpas hangt. Nou zou ik graag willen weten op welke manier ik het scherm weer wel water pas krijg.

Hieronder wat foto's ter illustratie.




Scheef scherm.



Afstelmoeren ?




nog een foto.

Ik ging er vanuit dat ik, d.m.v. moer 1 los te draaien, de mogelijkheid zou krijgen om de arm omhoog te duwen en dan de moer weer vast te draaien. Dit lukt echter niet. De arm zakt net zo makkelijk weer naar beneden. Als ik het vertikale schroefdraad verstel, dan draait moer 2 net zo makkelijk mee. Kan iemand mij vertellen wat de juiste werkwijze is om de arm weer wat hoger te krijgen?

Bij voorbaat hartelijk dank.

Edward
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Moer 1 iets losdraaien, daarna de arm iets optillen en het draadeind aan de bovenzijde verdraaien zodat er tussen de aluminiumkleurige nok en witte nok minder ruimte ontstaat.
Daarna moer 1 weer vast draaien.
 

Siemed

  • #3
Hoi,

Bedankt voor je reactie. Ik ben er net mee aan de slag gegaan en het is inderdaad een stuk minder. Helaas nog niet helemaal. Dit komt omdat op een gegeven moment Moer 2 niet meer meedraait als ik het draadeind aan de bovenkant draai. Omdat hij niet meer meedraait draai ik het draadeind naar boven en zit draai ik hem dus uit moer 2. Hierdoor schuift het aluminium blokje dus ook niet meer verder naar beneden.
Ik kan echter niet met een dopsleutel o.i.d. moer 2 bereiken. Ik krijg daar niets tussen.

Hier nog tips voor?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
Misschien proberen er loctite tussen te spuiten.

Hoe hoog hangt de lijst nu?
Kan je er onderdoor lopen?
Dan zou je eventueel de andere kant iets kunnen laten zakken.
 

Siemed

  • #5
Ik kan er inderdaad onderdoor lopen. Ik snap alleen niet hou de professional die dan doet. Maar goed, ik kijk nog even hoe ik de moer vast kan houden.

Bedankt in ieder geval.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Als de moer verzonken zit in een soort bus, zou je hem vast kunnen houden door een schroevendraaiertussen te zetten. dan kan de moer niet meer draaien.
En als de bedoeling is om de moer wel te kunnen draaien dan neem je een dopsleutel uit de 5 euro bak en die slijp je zover af dat je hem er wel in krijgt.
 

Siemed

  • #7
Frank schreef:
En als de bedoeling is om de moer wel te kunnen draaien dan neem je een dopsleutel uit de 5 euro bak en die slijp je zover af dat je hem er wel in krijgt.
Dat ga ik proberen. Wie weet lukt het nog ook. Bedankt voor de tip.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Het lijkt me dat u de borgmoer moet laten zitten, op de bout zit schroefdraad dat door te draaien het blokje waar de bout doorheen loopt op of neer kan bewegen.
Wanneer u de bout met de klok meedraait moet volgens mij de arm hoger komen te zitten, het uiteinde van de arm iets omhoog drukken tijdens het verstellen.

Moer 1 eerst iets losdraaien en dan de bovenkant van de bout waar moer 2 op zit met de klok meedraaien.
 

Siemed

  • #9
Hoi,

Zo heb ik het ook gedaan en dit ging ook goed. Tot een bepaald punt. De bout kiest nu de makkelijkste weg en dat is omhoog. Hierdoor schuift het blokje niet meer naar beneden, maar gaat de bout dus omhoog. De moer aan de onderkant zou dit moeten voorkomen, maar deze draait op een gegeven moment niet meer mee. Misschien dat de krachten anders zijn als ik hem bijna helemaal binnen haal? Nu hangt er een arm op volledige lengte naar buiten met alle krachten van dien.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Hebt u de arm van het scherm wel goed ondersteund ?

Wanneer u het scherm helemaal oprolt komt er ook minder gewicht op het draaipunt, even uitproberen.
 

Luc

  • #11
Je moet inderdaad de 1ste moer een beetje los zetten en dan de andere bout verdraaien. De onderste moer moet in elk geval meedraaien en mag je niet losser zetten, wanneer het blokje niet goed meer verschuift kan je een beetje kruipolie gebruiken.
De zonnetent moet helemaal uitgedraaid zijn om juist te kunnen afstellen. De juiste handeling is dat je ze eerst een beetje te laag laat zakken en dan zonder het voorprofiel met de hand naar boven te duwen je aan de bout draait zodat de laatste beweging een opwaartse beweging is.

Als je als laatste beweging een neerwaartse beweging hebt kan het zijn dat de arm toch niet volledig in het blokje gezakt is en je een paar dagen nadien nog eens terug kan om nog eens af te regelen. Wanneer je er woont is het niets natuurlijk.Als het blokje klemt moet je het eerst wat los zien te krijgen natuurlijk. Om te zien dat het voorprofiel recht staat moet je er geen waterpas op leggen maar moet je over het profiel kijken tot op de kast op de muur en zien of dit evenwijdig is.
Dit om een goede sluiting te verkrijgen.
Groeten Luc
 

Siemed

  • #12
Allemaal bedankt. Het hangt nu naar tevredenheid. Als het scherm maar net iets uit staat dan staat er toch veel minder kracht op het blokje en krijg je het toch makkelijker voor elkaar.
Hij moet dan wel weer helemaal uit om te kijken of je al waterpas bent, maar dit ging bij mij toch makkelijker.

Nogmaals, bedankt allen.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #13
Mooi dat het gelukt is en bedankt voor de terugmelding.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu