Binnendeur omzetten en gat dichten

Bibi42

  • #1
Wij willen in onze gang de deur omzetten, zodat we meer aan het muurtje hebben waar de deur nu in zit. We gebruiken ook gewoon dezelfde deur. Hoe pakken we dit het beste aan?
De muur waar de deur moet komen, is geen draagmuur en ik heb geen idee van welk materiaal het muurtje is. Waarschijnlijk is het een soort van gipsmuur, je kunt er nl makkelijk in boren en als we dat doen, komt er heel erg zanderig 'slijpsel' uit de muur.
Zagen we gewoon een gat op maat, iets ruimer ivm de kozijnen en gaan dan over tot plaatsen? Kunnen we de bestaande (stalen) kozijnen opnieuw gebruiken? Hoe te bevestigen, enz.
Graag jullie kijk hierop?
Vast erg bedankt, groetjes van Bibi
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Mijn kijk erop is dat u het beste iemand met verstand van bouwen er bij kunt halen, wij kunnen vanaf een beeldscherm niet zien welke muren en kozijnen u in huis hebt.
 

Bibi42

  • #3
Beste Jan, ik vraag hoe ik een deur plaats en het overgebleven gat dicht. Daar staat toch geheel los van wat voor materiaal de kozijnen e/o deur is? De muur is een niet dragende muur van kalkzandsteen, hoe moeilijk kan het antwoord dan zijn?
Ik probeer het nogmaals bij de overige klussers?
Vriendelijke groet van Bibi
 

Jelcos

  • #4
Er vanuit gaande dat het hier gaat om een niet dragende binnenmuur van kalkzandsteen of cellenbeton is het niet aan te raden om opdekkozijnen her te gebruiken, ze hebben beschadigingen en kunnen verbogen zijn als ze uit de muur worden gehaald. Als het stompe kozijnen zijn is het wel mogelijk, alleen is plaatsen niet gemakkelijk en dus ook niet aan te raden.
 

Constructeur

  • #5
Gewoon een gat zagen en het bestaande gat dicht metselen met een soort gelijke steen. Dat was niet moeilijk. Echter een stalen kozijn kan alleen worden ingemetseld om het vast te kunnen zetten. Terwijl een houten kozijn met slagpluggen vast gezet kan worden in een kalkzandsteen muur.
Maar dan moet je weer wel zeker zijn van het kalkzandsteen want in een gipsblokken wandje zullen de slagpluggen onvoldoende zijn.
Daarnaast zul je moeten bekijken of het kozijn tot tegen de verdiepingsvloer doorloopt of dat er boven de deur nog metselwerk moet blijven zitten. In dat geval zal er een latei boven het kozijn moeten komen te zitten.
Deze factoren zijn, denk ik, de reden dat Jan aan geeft om een deskundige er bij te halen. Ook mij lijkt dit de verstandigste oplossing.
Het zal bijvoorbeeld toch maar een dragendewand zijn :oops:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
:prima:
 

BeeTeeWee

  • #7
Gezien het gebruik van stalen kozijnen ga ik maar even uit van een niet al te oude woning. Die worden vaak met een zelfdragende constructie gebouwd, dus dan zijn tussenmuurtjes niet dragend en is de indeling geheel vrij. Als Bibi zegt dat het geen draagmuur is, dan klinkt dat toch vrij gedecideerd.

Haal eerst de deur en de bovendorpel (met bovenlicht?) eruit. Die stalen kozijnen hebben meestal kunststof afdekdopjes aan de zijkanten. Peuter die er voorzichtig uit. (Soms ver) daarachter zitten vaak imbusbouten (6-kantig gat) die je los moet draaien. Dergelijke kozijnen klemmen zich OM de muur heen, maar door de imbussen los te draaien laat ie de muur los. Ik zou het nieuwe gat niet groter maken dan het oude, dan kom je in de problemen!

Het oude gat dichtmaken met hetzelfde materiaal als voor de rest van de muur is gebruikt: andere materialen hebben namelijk andere uitzettingscoefficiënten, dus dat zou op termijn maar gaan scheuren. Succes!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Als Bibi zegt dat het geen draagmuur is, dan klinkt dat toch vrij gedecideerd.
@ BeeTeeWee: Dat kan een vragensteller wel zeggen maar wanneer hij niet eens weet in welk voor soort muur het kozijn zit lijkt me dat niet erg betrouwbaar, met alle respect overigens.

Ik vind het nogal ver gaan om een uitgebreide beschrijving te geven voor het slopen van een muur op basis van een aanname dat iemand gedecideerd iets zegt.
 

Bibi42

  • #9
BeeTeeW erg bedankt, dit helpt echt enorm!

Groetje, Bibi
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu