Gas sfeerverwarming in combinatie met de thermostaat

Aart

  • #1
Ik heb in de woonkamer een sfeer gashaard laten aanleggen. Mijn thermostaat hangt ook in de woonkamer. Als nu de sfeerhaard brandt worden de slaapkamers en de afgesloten keuken niet meer warm omdat de thermostaat in de woonkamer niet aanslaat. Wat is hieraan te doen.
De woonkamer moet natuurlijk wel warm worden als de sfeerhaard niet brandt. Ik heb om de radiatoren in de kamer een ombouw. Volgens mij kan ik dan geen gebruikmaken van een themostaat knop.
Welke techneut helpt mij?????
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Beste Aart,

Kijk om te beginnen even bij Nieuwe nefit HR ketel, maar meer gasverbruik daar wordt je al een heel stuk wijzer van wat betreft thermostaatkranen in de huiskamer.

Ik heb zelf geen extra kachel, maar als het in de rest van het huis erg koud is, maar in de huiskamer warm door veel kaarsen oid, draai ik tijdelijk een radiator in de kamer dicht en zet de thermostaat wat hoger. Maar dat is een primitieve oplossing en zonder bypass alleen goed als je er steeds aan denkt om die radiator na een tijdje weer open te zetten.

Voor het overige alvast wat bij oudere vragen kijken en gebruik de zoekfunctie, en wellicht heeft een deskundige straks nog een betere suggestie.
 

Aart

  • #3
Beste klus Kees,
Bedankt voor je reactie. Het probleem bij mij thuis is dat ik niet gemakkelijk bij de radiatorknop kan komen omdat deze in de ombouw zit. Volgens mij kan je geen thermostaat knop monteren die in een radiatorombouw zit omdat hij dan te snel afsluit. Dit heeft men mij althans verteld.
 

Mik

  • #4
Er zijn thermostaatkranen in de handel met afstand voeler.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
En er bestaan zelfs (knoppen voor) thermostaatkranen met een op afstand bedienbaar thermostaat (radiografisch bestuurd) maar ik heb geen idee of die dingen een beetje betrouwbaar zijn...

Maar of dat je veel verder helpt bij dit probleem :?:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik zat te denken aan een tweede thermostaat, die je bijv in de gang hangt, en een omschakelaar (gewoon een dubbel om tuimelschakelaar oid) waarmee je kunt omschakelen van het ene naar het andere thermostaat.

Je zult dan toch, hoe dan ook, de of één radiator(en) in de kamer dichter moeten draaien cq afsluiten (eventueel in combinatie met een bypass, waar ik de b. verstand van heb!). Want als daarbij de radiatoren in de kamer volop blijven werken wordt het er wel heel erg warm...
 

Johan

  • #7
Ik stook in de kamer bijna altijd een houtkachel. Om de rest van het huis warm te houden heb ik op alle radiatoren (behalve in de badkamer) thermostaten geplaatst. In de kamer op een omkaste radiator een thermostaat met afstandsvoeler. Mijn ketel regel ik d.m.v. een buitenvoeler uitsluitend op de buitentemp. Werkt nu al 5 jaar perfect.

Johan G.
 

Aart

  • #8
Mijne heren,
Op de eerste plaats bedankt voor jullie reacties, klasse.
Als ik jullie reacties goed samenvat, kan ik het beste op mijn radiator in de living met ombouw een thermostaatkraan met buiten voeler plaatsen, de kacheltermostaat op de huidige plaats (living) laten en een extra kachelthermostaat (heb ik nog) in een kouder vertrek bijv de woonkeuken plaatsen. Dmv de aan/uit knoppen op de kamerthermostaat kan ik zelf bepalen welke in werking treed en dus de temperatuur meet.
 

MarcoDezicht

  • #9
Voor dit probleem kan je het best met thermostaat kranen werken en een weersafhankelijke regeling b.v een cenvac vag 4000 hier mee regel je via de buiten temp. een aanvoer temp. Werkt perfect (let er wel op dat dit niet goedkoper stoken is en dat je bij een niet goed ingeregelde instalatie in het voor- en het najaar wat problemen krijgt)
Als je het van plan bent, laat je goed door een erkend installateur informeren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu