Lekstroom op afzuigkap

Martind

  • #1
Ik heb een etna afzuigkap ingebouwt en heb nu stroom aan de buitenkant. Is dit lekstroom of hoe moet ik daarmee omgaan. Heb al alles uit elkaar gebouwd en ben zeker :?: dat het allemaal goed aangesloten is. Help!
 

Witgoedmonteur

  • #2
Stroom op de buitenkant kan door twee oorzaken komen:

1 de afzuigkap is niet op een randaarde groep aangesloten of de aarde ligt los
2 de afzuigkap is foutief aangesloten.
Fase (L) is bruin
Nul (N) is blauw
aarde is geelgroen
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Wat mij enige tijd geleden is overkomen:

Installatiekast met zekering-automaten geïnstalleerd, e.e.a aan groepen gewijzigd. Officiele installateur erbij laten komen voor controle, heeft alles nagelopen, prima in orde.

Mijn oven voelde aan de buitenkant zo raar aan merkte ik enige tijd later. Een soort tinteling. Gemeten en ja hoor, 110V (ongeveer) op de buitenkant, tov nul, en tov aarde (waterleiding) in de buurt.

Gemeten op ander stopcontact op zelfde groep: ook foute boel.

Wat bleek uiteindelijk: er was één aarddraadje in de installatiekast afgebroken, precies naast het schroefje op de aardrail. Wellicht net iets te scherp aangestript en verbogen tijdens het werk. Zat er zó miniem naast dat ook de installateur het niet gezien had.

Daarom: controleer de aarde vanaf het apparaat tot en met de stoppenkast! Wel voor je de stoppenkast open doet de hoofdschakelaar uit zetten indien mogelijk en in elk geval héél voorzichtig zijn. Of laat het doen, als je het zelf niet kunt! :wink:
 

Martind

  • #4
Bedankt allemaal voor de reactie.
Problem is opgelost. Was een los draadje... :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu