Verticale drainage

Mailverkeer

  • #1
Situatie:
> Slecht gazon, ongelijk (kuilen etc)
> Blijft veel water op staan na regenval..(kleigrond)

Nu willen we:
> vertikaal draineren dmv grondboor en grind
> egaliseren

In welke volgorde moeten we de laatste 2 dingen doen ?
Eerst egaliseren, dan draineren ?

Maar krijg je dan niet weer kuilen en hobbels van de grondboor en het lopen ? Of moet je daarna logischerwijs weer wat bij-egaliseren ?

En..om de hoeveel meter is het verstandig om zo'n put te boren ?

Het is een gazon van zo'n 5 x 3,5 m
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Verticaal draineren heeft alleen zin wanneer er een zandlaag onder de klei zit waarin het water weg kan, meestal is de kleilaag zo dik dat dit niet haalbaar blijkt.
Ook bij een zandlaag zal het draineren tegenvallen omdat er door de klei niet of nauwelijks water weglekt naar de gaten met grind
Het beste lijkt me de grond zo af te laten lopen dat overtollig water in of via een goot o.i.d. weg kan lopen naar het riool.
 

Mailverkeer

  • #3
Bedankt voor het antwoord !

(herstel:)Er schijnt geen zandlaag te zitten....Vandaar dat we dit willen proberen. Omdat we wel gaten kunnen boren tot het grondwaterpeil..
Weglopen wordt lastig..het gazon wordt omgeven door zijkant woning, en alle overige kanten is bestrating van zowel straat/weg als tuinbestrating..
Aankoppelen op riool: mag niet van de verhuurder.
Aflopen hebben we het afgelopen jaar getracht...ri een grindgeul tussen gras en tegels heen naar een ondieper stuk, maar om nu te zeggen dat dat echt geholpen heeft...Het hele gazon en bestrating aan 2 kanten ligt al 20 cm hoger, maar het lager liggende gedeelte werd niet er niet natter van..

We vroegen ons ook nog af of we de gaten beter kunnen vullen met grof grind of met hydrokorrels...

We hebben zoiets van: dit is het laatste probeersel (nooit geschoten is altijd mis..)en anders maar bestraten...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Het is niet mijn bedoeling een rioolaansluiting door u te laten maken, weg laten lopen naar riool kan ook naar de straat en via de putten in het riool.

Drainagebuis rechtop in de grond zetten zal niet veel helpen, wanneer het veel regent kan de ondergrond het water niet verwerken en zal het water toch in de tuin blijven staan, dat is het nadeel van kleigrond.

Misschien heeft iemand in de buurt al een oplossing gevonden, ik zou daar eens rondvragen wat men gedaan heeft om dit soort overlast aan te pakken.
 

Mailverkeer

  • #5
Wij zijn de enige met een zijtuin en een gazon (de plek waar het dus om gaat) anderen hebben er geen last van (alles bestraat)...of maken geen geen gebruik van hun gazon ten tijde dat het erg nat is (wonen hier heel veel ouderen).

Wanneer we dit besluiten te doen, hoeveel gaten is doorgaans aan te raden, 1 per m² ?
En dan vullen met grof grind of met hydrokorrels ? (was laatst op tv, maar hydrok. lijken mij niet echt een goed idee)

Overigens is vertikaal draineren zónder buis...
Met een grondboor maak je een gat tot de zandlaag of het grondwaterpeil en vult dit met puin/grof grind (of hydrokorrels?)
Na een paar jaar werkt dit gat niet meer (raakt opgevuld met klei)en moet je dus opnieuw aan de gang..Op zich geen probleem..en dan hebben we dus ook al kunnen ondervinden of dit helpt..
Op internet staat er vrij veel over te lezen, maar de antwoorden op mijn vragen in het eerste stukje kan ik er niet vinden...

Vandaar dat ik hier hoop op wat antwoorden van 'tuin'mensen of anderen die het weten..
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Overigens is vertikaal draineren zónder buis...
Verticaal draineren kan ook met buis, de kokos die om de buis heen zit loopt niet zo snel vol als een gat met grind.

Met klei blijft u zitten met de ondergrond, wanneer de ondergrond niet of onvoldoende water doorlaat zijn alle ingrepen voor niets.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu