Dakpannen repareren

Linkeloetje

  • #1
Hallo,
Hoe repareer ik kapotte dakpannen? Het betreft de dakpannen die vastgemetseld zitten bij de nokpannen dus niet zomaar vervangen kunnenworden. Volgens de aannemer is het zo dat als je er een los trekt je de hele rij moet vervangen. Ze zijn overlangs gescheurd (door vorst?). Waarschijnlijk zijn de dakpannen op ons huis nog oorspronkelijk (1915). Omdat ook meerdere pannen waarschijnlijk poreus zijn moet op niet al te lange termijn het hele dak worden vervangen (zegt de aannemer). Financieel is dit nogal wat (vorig jaar hebben we dit huis nl gekocht) dus ik wil dit zvm uitstellen.
Nu weet ik dat er een soort reparatiekit bestaat: wat zijn de ervaringen daarmee? hoe lang gaat zoiets mee? aanbevelingen voor type?

Graag jullie advies,,
Louise
 

Fiesiekus

  • #2
Foto van de kapotte pannen en de dakvorsten?

Er bestaat wel een soort (flexibel) pasta die gebruikt wordt om nokvorsten vast te zetten en de openingen tussen vorsten en pannen op te vullen Maar dat is denk ik geen kit die voor dichtmaken van barsten of hechting tussen de stukken van kapotte pannen geschikt is.

Ik denk dat een goede kit die lang houdt op het dak en aan de pannen moeilijk te vinden zal zijn.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Ga even naar google en type daar in "kant-en-klare stormvaste dakmortel " zo kan je nokvorsten vast zetten.

Vroeger als ik een kapotte dakpan had maakte ik deze dicht om dakbedekking onder te maken.

Of je gebruikt nu zelf klevende epdm moet je bij dakspeciale zaken zijn.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ga even naar een bouwmaterialenhandel, zij hebben een pasta, met korrels, in zakken, met dit spul kunt u de vorsten probleemloos repareren, zorg er wel voor dat ze droog zijn.
Het spul is redelijk prijzig.
 

Fiesiekus

  • #5
Ik ga het proberen op mijn dak met 2 gebroken pannen. Overigens ging het de vragensteller om de pannen en niet om de vorsten. Maakt dat verschil?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Nee, dat maakt geen verschil, dat van die vorsten was een foutje, het waren dakpannen die door vorst beschadigd waren had ik begrepen.

Hou er rekening mee dat het een tijdelijke reparatie is, de pannen moeten later toch vervangen worden, de TS was dat al van plan op termijn.
Bij pannen die kunnen wegzakken, hangt van het soort af, is het beter een strip zink om de panlat en de onderkant van de pan te buigen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Ik zou zeggen schoonmaken en even bij een grootgrutter een paar goedkope kokers siliconenkit kopen en de scheuren er mee vol spuiten.

Ik denk dat dat wel een jaar zal houden en anders reken maar zo het meeste water komt op de onderste dakpan die aan de dakgoot grenst, dus die moet goed zijn. De bovenste dakpan hoeft de minste hoeveelheid water te verwerken dus zit er nog een klein gaatje nou ja daar zal wel eens een druppel door kunnen komen maar dat zal meestal niet zo'n vaart lopen.

Heb je een dakpan die los onder de nokpannen ligt ga dan niet met cement zitten prutsen om deze weer vast te krijgen want geloof me dat is werk wat je vaker moet hebben gedaan.
Ik heb het heel simpel opgelost nokpan goed gelegd, 2 stenen aan een stuk touw van een meter geknoopt deze over de nokpan gelegd en de ruimte tussen de pannen en nokpan volgespoten met pur.
Goed laten drogen, afsnijden en grijs schilderen met betonverf.
Dat gaat veel simpeler en ook met de storm van een paar weken geleden bleef alles keurig zitten.

suc6

Gerrit Bakker
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #8
Purschuim verouderd door UV , en de flexibele dakmortels (met korrels) zal je moeilijk in een gescheurde pan gestopt krijgen.

Het beste kun je de speciale dakreparatiekit in kokers nemen, al is de bekende in de gele koker weer minder geschikt, omdat deze op bitumenbastis is en minder tegen UV kan en hierdoor uitdroogt .
De andere merken en soorten zijn op kunststof(rubber) of siliconnenbasis en blijven elastisch.

w.
 

Sanderzzp

  • #9
Je zou met merk verwijderd kit die scheuren dicht kunnen maken
 

Fiesiekus

  • #10
Is die kit die aanbeveelt; wel sterk genoeg om de stukken bij elkaar te houden?
 

Sanderzzp

  • #11
Das de vraag het zou kunnen maar niet geschoten is altijd mis het is kit die we vaak op het dak gebruiken maar heb het eigelijk nog nooit op een pannen kap toegepast.
maar je zou ook epdm kunnen gebruiken of dicht kunnen smeren met cement.
 

Fiesiekus

  • #12
En epdm is = ?
 

Sanderzzp

  • #13
Of je gebruikt nu zelf klevende epdm moet je bij dakspeciale zaken zijn.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #15
Sanderzzp schreef:
Je zou met merk verwijderd kit die scheuren dicht kunnen maken
En dit is de "gele"koker met de door UV verhardende kit.

én door hete dagen kan deze kit gaan "lopen" met de zwarte vegen als gevolg.

w.
 

Sanderzzp

  • #16
Ja die is het, het is echt een tijdelijke oplossing. maar had nog iets anders neer gezet maar je mag hier geen merken noemen dus dat is jammer.
Maar als die pan echt rot is dan kan die hem het beste gewoon verwijderen en dan op vullen met die pasta. Mocht hij het merk willen weten dan even pm
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #17
EPDM= zelfklevende op rubberbasis je moet wel een primer gebruiken.
evt zou je de dakpan met een zelfklevende batuband op de pan doen buiten kant lijkt wel op lood kleur.

Commerciële link verwijderd. Mod.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu