Barsten in schilderwerk

Jspost

  • #1
Hallo allemaal, kan iemand mij advies geven over mijn schilderwerk?
Twee jaar geleden heb ik de buitenboel geschilderd: kaal gehaald, schuren, gronden, aflakken.

Omdat het om de zuidkant gaat heb ik echt goede grondverf en verf gehaald bij de schilder, toch heb ik nu al twee jaar achtereen "barsten" in de verflaag, het lijkt wel opengesprongen, en moet ik toch weer stukken bijschilderen.

Vorig jaar ook gedaan: schuren, gronden, lakken...
Maar ook dit jaar: weer barsten. Kan iemand mij adviseren wat ik toch verkeerd doe met dat schilderen? Te dik? Te dun?
 

Fiesiekus

  • #2
Punt is dat er een optimale combinatie van ondergrond en laksysteem moet zijn. Is het kozijn oud? Welke houtsoort? Vochtig?

Ik denk (nog wel) dat een hybride (EPS) systeem beter zou zijn geweest. Ademt een beetje.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Heeft u het over geveltimmerwerk of over kozijnen / deuren ect. ?

Een EPS systeem zou moeten voldoen (met dank aan Fiesiekus :prima: ) indien u uitgaat van kaal hout.

U dient ten allen tijden van schraal naar vet te schilderen. De toplaag dient het meest elasties te zijn. Dit kunt u bereiken door uit dit zogenaamde 1-pot systeem (gronden en aflakken) de grondlaag tegenover de toplaag 10 tot 15 % meer te verdunnen.

Ook het te snel over elkaar aanbrengen van verflagen kan barstvorming veroorzaken: bij fysisch drogende verf droogt de laag van bovenaf (oplosmiddel verdampt en de verf krimpt). De eronder aangebrachte laag blijft langer nat en krimpt dus nog niet. Gevolg : barsten.

Ook het toepassen van verschillende bindmiddeltypen (grondverf op basis van acrylaat met een alkydharsaflaklaag) kunnen barstvorming veroorzaken.

Tenslotte kunt u hout met een hoger vochtpercentage dan 20 % beter niet schilderen indien u een sluitend (niet waterdamp doorlatend) systeem toepast.
 

Fiesiekus

  • #4
Kees de schilder schreef:
Tenslotte kunt u hout met een hoger vochtpercentage dan 20 % beter niet schilderen indien u een sluitend (niet waterdamp doorlatend) systeem toepast.
Dit is nog voorzichtig uitgedrukt: het sluitend systeem kan een kozijn kats doen verrotten; dat zie je pas een jaar of wat later als de vellen erbij hangen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu