Aftimmeren rookkanaal

Marc M

  • #1
Hallo,

Op de bovenverdieping (onder het schuine dak) bestaat ons rookkanaal, al sinds we dit huis kochten 4 jaar geleden, uit een dubbelwandige RVS pijp. Ik wil deze pijp nu gaan aftimmeren. Met welk materiaal kan ik dit het beste doen? Zit een beetje met de temperatuursverschillen waarmee je te maken hebt.

Ik heb al ergens iets gelezen over Promatect H plaat welke je koud op elkaar schroeft of met behulp van stalen profielen bevestigd. Ik heb het idee dat een dergelijke constructie een beetje "te" is.

Wie heeft ervaringen met een dergelijk klusje?

Groeten,

Marc
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik vond een pdf (nu offline) op de site van gemeente Almere:
Zo moet een schoorsteenkanaal een uur bestand zijn tegen schoorsteenbrand. Om dat te halen moet zelfs een kanaal van dubbelwandige geïsoleerde schoorsteenelementen nog extra brandwerend bekleed zijn. Dat kan met brandwerende platen op metalen stijl- en regelwerk of gips/gasbetonblokken.

Had wel vaker gehoord dat een dubbelwandig kanaal omtimmerd moest worden, maar nooit waarom. Zo'n kanaal wordt maximaal 70 of 80 graden, dus nog best heet.

grtz
Henk
 

Fiesiekus

  • #3
110 graden is het maximum qua oppervlaktetemperatuur; bij schoorsteenbrand kan dat veel hoger worden. E.e.a. hangt van de spec's van het huidige kanaal af. Wellicht moet u bij de fabrikant of leverancier te rade gaan.

Promatec is in principe brandwerend; gewone gipsplaten schijnen volgens de brandweer qua vertraging (bij ombouw om rookgaskanaal) niet voldoende te zijn.
 

H@ns

  • #4
@IJkenhout; Die pdf van jou gaat over nieuw te bouwen kanalen en heeft betrekking op het aanvragen van een bouwvergunning hiervoor (in de gemeente Almere notabene)
Hier gaat het over een bestaand rookkanaal.
Graag wel correcte informatie geven!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
De tekst die ik aanhaalde gaat wel degelijk over hetgeen wat TS wilde weten. De rest van de pdf inderdaad niet.

grtz
Henk
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu