Boiler in serie met een badgeiser

Iceteetje

  • #1
Ik heb een moderne (zonder waakvlam) Vaillant badgeiser in mijn nieuwe woning.

Maar ik vind dat het erg lang duurt voordat ik warm water heb. In de badkamer op dezelfde verdieping waar de geiser hangt is dit 40 sec en in de keuken een verdieping lager is dit 60 sec.

Nu wil ik een 80 liter boiler in serie gaan plaatsen met deze geiser voor meer comfort. Mijn bad zal dan hopelijk ook sneller gevuld zijn. Maar kan deze oplossing wel? De boiler zal gevuld worden met warm water en zal minder hoeven op te warmen.

Maar hoe gedraagt een boiler zich met nemen van kleine beetjes warm water? Gaat deze dan gelijk weer water vragen of vraagt een boiler pas water nadat deze op een bepaalt nivo is gekomen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het lijkt me erg zonde van de gebruikte energie.
Een elektrische boiler stookt veel duurder dan een geiser, en een dergelijke voorraad is helemaal niet nodig als je al een geiser hebt. Dergelijke grote boilers worden ook meestal in dag/nacht schakeling opgewarmd (dubbele meter plus speciaal relais).

In dit geval zou ik er een hotfill boiler tussen zetten, die is voor dit doel gemaakt, en kun je ook makkelijk kwijt in een hoek in de badkamer. Hij gebruikt maar een kleine hoeveelheid energie (ca 500 Watt), dus past op een normale stroomvoorziening.

Hotfill boilers vind je bijv. hier.

Overigens zal je bad niet sneller gevuld zijn met een (grote) boiler in serie, de zwakste van de twee bepaalt de snelheid van het hete water.

Ik ben geen verwarmingsdeskundige, dus wacht ook op andere suggesties! :wink:
 

Iceteetje

  • #3
Er is wel gedacht aan Close-in boiler, maar dan in de keuken en niet in de badkamer.
In de badkamer is geen ruimte. Een Hot-fill heb ik ook aan gedacht, maar dat wordt afgeraden als deze eerst een sloot koud water voor zijn kiezen krijgt.
En je gelijk, de druk bepaalt de stroomsnelheid.
Een mengventiel kan misschien helpen de druk op te voeren.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
En je creert meer weerstand dus de uiteindelijke opbrengst zal nog minder worden.
 

Ketelman

  • #5
Maar hoe gedraagt een boiler zich met nemen van kleine beetjes warm water? Gaat deze dan gelijk weer water vragen of vraagt een boiler pas water nadat deze op een bepaalt nivo is gekomen?
Als u beide toestellen in serie met elkaar zet dan zal de geiser elke keer aanspringen als u water tapt, ook als het maar een klein beetje is.
De boiler verwarmt het water pas bij als dit onder de ingestelde temperatuur komt.
Laten we zeggen u stelt de boiler in op 65 graden en tapt maar een klein beetje dan zal de temperatuur niet meteen dalen in de boiler en zal deze niet bijverwarmen.
De geiser springt wel aan zolang u tapt en zal weer uitgaan als u de kraan dichtdraait.

Maar zoals mijn voorgangers ook al aangaven is het sterk de vraag of de straal warm water nog wel zo krachtig is als nu want de weerstand wordt (een beetje) groter.
En op de 2e plaats moet je je afvragen of dit energie technisch wel handig is.
Een andere optie zou zijn een grotere boiler nemen (bv 100 of 120 liter) en de geiser weg te laten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu