WC op standleiding aansluiten

Sjopu

  • #1
Omdat ik niet zeker weet hoe een wc op een standleiding aangesloten wordt struinde ik internet af.

Daarbij kwam ik van alles tegen, onder andere dit forum (meteen maar gebookmarked). Ook hier rondgesnuffeld, maar niet echt een antwoord gevonden van "zo moet het". (In een bouwmarkt vertelde men een 45 graden T-stuk te gebruiken, maar wat ze daar vertellen geloof ik niet zonder meer....)

Mijn vraag is dus: Kan ik de wc zonder problemen in de toekomst met een T-stuk op de standleiding aansluiten? Deze wc zit beneden, op de standleiding boven zit de douche en ook een wc aangesloten.

Op sommige plekken lees ik dat je geen 45 graden verbindingen moet gebruiken, ook hier in dit forum. Meestal wordt een 90 graden T-stuk geadviseerd en dat komt mij i.v.m. de ruimte en brekerij ook het best uit. Nu kwam ik ook een zogenaamd "stroom T-stuk" tegen. Het lijkt aan de bovenkant een 90 graden T-stuk en aan de onderkant 45 graden. Dit lijkt mij ook een mooie oplossing.

Wat is het best: 45 of 90 graden T-stuk, of een stroom T-stuk van 90 graden?
Met vriendelijke groet,
Sjoerd
 

Fiesiekus

  • #2
Ik denk dat zo'n stroom-T stuk de voordelen van beide andere modellen combineert: snelle waterafvoer en geen (of zo min mogelijk) onderdruk stroomopwaarts. Maar als u om technische redenen alleen een T-stuk kwijt kunt, is dat ook geen enkel probleem.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #3
Dit zijn t-stukken 88°.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Geen T-stuk van 45 graden gebruiken.
 

Sjopu

  • #5
Bedankt voor het advies, geen 45 graden, dat is in ieder geval duidelijk. Nu op jacht naar een stroom T-stuk.

Heb vanmorgen al even een paar zaken langs geweest, maar sommige kijken je met een paar glazige ogen aan: "stroomtstuk...???" Ik kwam er eentje tegen die zo vriendelijk was even met de computer de voorraad langs te gaan. "Ja, we hebben er twee, maar die liggen wel in de winkel in onze andere vestiging".

Eerst nog maar even rondbellen, is waarschijnlijk sneller dan alle zaken langs gaan.
Met vriendelijke groet,
Sjoerd
 

Xr8

  • #6
Stroom T is niet nodig het kan gewoon met een 90 graden T stuk. De reden dat je geen 45 graden mag gebruiken is dat het water dan eerder beneden is dan de uitwerpselen. Door het gebruik van een 90 graden t stuk slaat het tegen de zijkant van de buis aan. Het gebruik van een stroom T geeft echter geen problemen.

Tevens is het verstandig om een expansiestuk tussen 2 gefixeerde T stukken te plaatsen, zodat de buis kan werken. En dat niet de T stukken afbreken. Zorg tevens voor een goede ont- beluchtingsleiding.

Succes.
 

H@ns

  • #7
@Xr8:
Reden voor T-stuk 90 i.p.v. T-stuk 45 is heel anders dan hierboven beschreven!
Het heeft met doorstroom te maken en beluchting aan de bovenzijde van de stroom.

Wel eens van Galileo Galilei gehoord? "de versnelling van een vallend voorwerp is niet afhankelijk van zijn massa"
 

Xr8

  • #8
Inderdaad Hans, de beluchting is zeker heel belangrijk.

De reden van het T stuk is mij verteld dat de uitwerpselen een soort heen en weer slaande beweging krijgen. Vroeger schijnt er bij geberit een opstelling gestaan te hebben met doorzichtige buizen, waarin dit goed zichtbaar was.

Dit is mij ooit verteld door mijn leermeester, heb de opstelling zelf nooit gezien. De regel die je eronder zet is mij inderdaad bekend, wist alleen niet dat het van Galileo Galilei is, weer wat geleerd dus.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu