Miele wasdroger Novotronic Gala A T491 droogt niet

P.van Middelkoop

  • #1
Wie kan ons helpen?

Onze wasdroger is inmiddels voor de 3e keer kapot.
Als ik hem aanzet begint hij met drogen gaat over naar mangeldroog en slaat strijkdroog en kastdroog over en gaat door naar koude lucht /kreukherstellend.
Hij droogt dus niet.
We hebben de thermostaat inmiddels 2x vervangen.
Waar zou het aan kunnen liggen?

Petra
 

Henny

  • #2
Het lijkt erop dat de electronische vochtmeting niet functioneert.
Controleer eens of de twee koolborstels nog over de
geïsoleerde trommelbanen lopen.
Deze twee koolborstels zitten aan de rechter bovenzijde van de
trommel, in een houder met veer.

Wat gebeurt er als je de machine op een tijd gestuurd programma zet?
 

P.van Middelkoop

  • #3
Ik heb hem op 20 min. warm gezet maar hij wordt ook nu niet warm.
De koolborstels lopen nog over de geïsoleerde trommelbanen.
Zoals ik al eerder zei hebben we al twee keer de thermostaat vervangen zou er misschien dan toch iets fout kunnen zijn met het verwarmingselement?
 

P.van Middelkoop

  • #4
Met kapotte thermostaat bedoel ik dat ze een oneindige weerstand hebben.
Waar zou het aan kunnen liggen dat de twee thermostaten zo gauw kapot gaan?
Wie kan ons helpen?

Petra
 

Co de Witgoedman

  • #5
Deze thermostaten zijn beveiligingen en gaan defect als er een belemmering is in de luchtdoorstroming, bijv verstopte filters, teveel belading of een geblokkeerde luchtuitlaat of vervuilde uitblaasroosters in de muur.
 

P.van Middelkoop

  • #6
Toen wij het apparaat twee maanden geleden gekocht hebben (overgenomen) hebben we de afvoer naar buiten helemaal schoon gemaakt en tevens hebben we een nieuwe afvoerslang eraan gezet. Dus hier zou het niet aan kunnen liggen.
Wat moet ik verstaan onder te veel beladen. Ik had er een tweepersoons onderlaken en dekbedhoes en 2 slopen inzitten. Ik neem aan dat dat toch moet kunnen of niet?

Zijn er nog andere mogelijkheden waardoor het kapot zou kunnen gaan?

Petra
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Kijk eens bij Temp.beveiliging van Baukecht condensdroger knalt er uit.

Gaat weliswaar over een totaal ander merk wasdroger, maar geeft een goede indruk, wat er in zo n droger nog meer dicht kan zitten.

Wanneer je niet weet, hoe de droger in het verleden behandeld is, en of de filters altijd netjes schoongemaakt werden, is iets dergelijks helemaal niet ondenkbaar. Wees in dat geval maar blij, dat de thermostaten er uit gingen, want brand is veel erger.

Van de miele droger zelf weet ik niets af, maar het leek me wel een illustratief onderwerp.
 

Mgvanmiddelkoop

  • #8
We hebben de machine net grotendeels gedemonteerd, maar er zitten nergens pluizen of andere opstoppingen. Ik heb onder het verwarmingselement gekeken, maar daar is echt helemaal niets te vinden aan verontreiningen (zoals je ook op de foto kunt zien - het element is "brand"schoon). En het gehele luchtafvoerkanaal tot aan de buis is zo schoon dat zelfs mijn schoonmoeder er tevreden over zou zijn :?

Ik heb twee foto's gemaakt van het element.




De kabeltjes naar de clixon zijn losgekoppeld voor het doormeten, maar die zaten natuurlijk wel gewoon vast :lol: De clixon is helemaal niet zwart of zo, en dat was bij de vorige keer (een maand geleden) ook precies zo. Wat ik gek vind is dat zo'n clixon immers afschakelt als de temperatuur 160 graden bereikt (en weer inschakelt bij 130 graden o.i.d.), hoe kan die clixon dan nog te heet worden? En een andere vraag - wat is dat andere, langwerpige, voelertje? Als ik deze doormeet heeft hij een weerstand van 125KOhm, het element overigens van 25 en 65 Ohm (twee circuits). Zou ik dat voelertje ook moeten vervangen misschien?

Wat verder nog vermeldenswaard is, is dat deze machine een beveiliging heeft voor als de afvoerkanalen verstopt zijn - het is overigens dus ook een afvoerdroger, geen condensdroger. Dan gaat het "pluizenfilter" lampje branden en schakelt het programma en machine uit. We hebben dit in het begin gehad, toen hij er net 1 dag stond. De afvoerslang bleek gedeeltelijk gevuld te zijn met condenswater, en de "schoorsteen" waarmee de afvoerslang naar buiten wordt geleid door de dakpannen (droger staat onder een schuin dak) was helemaal verstopt met pluizen. Dat hebben we helemaal netjes schoon gemaakt, en ook nu is het nog schoon.

Belangrijkste vraag blijft voor mij: hoe kunnen die clixons zo snel (elke keer na een maand) kapot gaan als de afvoer schoon en pluizenvrij is, en we er ook niet meer was instoppen dan wat uit onze Miele (5KG, 1200 toeren) wasmachine komt? Zou ik er toch wijs aan doen om ook die voeler te vervangen, of eventueel het hele verwarmingselement? Wie heeft een goed idee :idea: voor ons?
 

Co de Witgoedman

  • #9
De oorzaak van het defect raken van deze thermostaat had ik u al gemeld...
Co de Witgoedman schreef:
Deze thermostaten zijn beveiligingen en gaan defect als er een belemmering is in de luchtdoorstroming, bijv verstopte filters, teveel belading of een geblokkeerde luchtuitlaat of vervuilde uitblaasroosters in de muur.
De regeling van de temperatuur geschiedt niet door deze veligheidsthermostaat, maar door de pen NTC die aan de rechterkant op de bovenste foto te zien is.

Ook de lengte van de afvoer, max 3 m , en het evt zakken en vullen van de slang met vocht kan een reden tot uitvallen zijn.
Er bevinden zich geen thermostaten in de luchtleiding volgens de documentatie.
 

Mgvanmiddelkoop

  • #10
Al jaren geleden de vraag gesteld en veel tips gekregen van forumbezoekers, maar toen we de oorzaak uiteindelijk gevonden hadden hebben we het forum niet meer bijgewerkt. Bij deze dan alsnog.

Het oorspronkelijke verhaal staat hier:

Miele wasdroger Novotronic Gala A T491 droogt niet

Uiteindelijk bleek de oorzaak er in te liggen dat we een soort "verdeel"/"beveiliging" stekkerdoos hadden liggen die er voor zorgt dat als je wasmachine en wasdroger tegelijk aanzet en er teveel stroom getrokken wordt, een van de 2 apparaten wordt uitgeschakeld. Leuk idee, maar toen we deze er maar tussenuit haalden (en natuurlijk zorgen dat we óf de wasmachine, óf de wasdroger aan hebben staan) was het probleem met oververhitte clixons verdwenen.

Als je achteraf redeneert nog wel logisch ook, denk ik. Als de wasdroger hard aan het werk is, en het verwarmingselement volop aan staat, dan wordt dat element ook door de voorbijstromende lucht gekoeld. Als dan de voedingsspanning van de wasdroger opeens wegvalt, duurt het even voordat het verwarmingselement is afgekoeld, terwijl de luchtstroom wel meteen wegvalt. Dan kan de temperatuur wel eens net zover oplopen dat de clixon afschakelt en zelfs "doorbrandt".

Hoe dan ook, de afgelopen bijna 2 jaar draait en droogt het allemaal weer als een zonnetje.


Topics aan elkaar geplakt, ook na jaren nog bedankt voor de melding
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu