Druk neemt wel erg veel toe

Chris16

  • #1
Ik heb sinds 2 dagen een Quinta 28C remeha ketel. Ondanks de automatische ontluchter haalde ik vandaag nog aardig wat lucht uit de radiatoren dus ik dacht: ik vul even bij.

Volgens de voorschriften ketel uitgezet en gewacht tot de watertemp onder de 40 lag en bijgevuld tot 2 bar (zo staat het in de gebruiksaanwijzing). Even de ketel flink opgestookt en na 45 min op vol vermogen ging ik eens bij de ketel kijken.

Tot mijn schrik liep er water uit het overloopventiel en de barometer gaf ruim 3 bar aan. Het expansievat klinkt nog hol dus die is volgens mij niet kapot. Is het normaal dat je zo'n drukverschil kan krijgen? Volgens de ketel was het water op dat moment precies 80 graden....
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als het drukvat niet kapot is, is het misschien te klein, ik zou de installateur er nog even bijhalen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Hoi Chris16,

Toch lijkt het expansievat wel de oorzaak van de drukverhoging in de installatie.

Dat het vat hol klinkt zegt niets over de voordruk in het vat.
Als de installatie wordt afgetapt en het vat van de leiding verwijdert wordt dan is te zien dat het membraan slap in het vat hangt.

Nog een mogelijkheid is de voordruk in het exspansievat te meten, dit door het ventiel aan de onderkant van te vat, de installatie moet dan wel drukloos zijn gemaakt (afgetapt)
Dit is met een gewone bandendruk meter te meten, het vullen met lucht wordt afgeraden omdat het niet helpt.

Als uit het vat de stikstof is verdwenen is het membraan gewoon lek.

Vr Gr en succes ermee
 

Xr8

  • #4
Als de installatie met dit expansievat altijd goed heeft gefunctioneerd dan denk ik niet dat het te klein zal zijn. De kans dat het vat defect is, is groter, dit komt zeer vaak voor. Tikken is inderdaad niet de oplossing, het zegt helemaal niets.

Haal de installatie maar eens leeg en draai het vat los, denk er aan dat het zwaar kan zijn. Is het zwaar dan is het defect.

Bij het plaatsen van een nieuwe ketel is het zowieso verstandig om alle appendages te vervangen, helaas wordt dit niet altijd gedaan om kosten te besparen.

Succes ermee.
 

Chris16

  • #5
Het probleem is inmiddels opgelost en het was niet het expansievat. Het hele systeem is leeggehaald en er zat nog heel veel lucht in die ik er met onluchten niet uit had gekregen. De boel weer gevuld en ik kreeg na enkele dagen nog steeds het gerommel niet uit het systeem.

Ik heb toen alles weer leeg laten lopen en het hele systeem niet gevuld bij de cvketel zelf (die op zolder staat) maar in de badkamer en voila: met 1 keer onluchten werkte alles geruisloos en ook de druk op de barometer stijgt lang niet zo hard meer als eerst.

Ik heb voor de rest niet veel verstand van CV maar misschien zou het kunnen dat de grote hoeveelheid lucht in het systeem richting kookpunt ging. Omdat de druk van hete lucht volgens mij groter is dan van water er overdruk ontstond in het systeem...

In ieder geval bedankt voor het meedenken.
 

Ketelpak

  • #6
Hallo Chris16


Stond de auto ontluchter wel open?

Deze willen wel eens vast staan als je dan aan de zijkant tikt ontlucht hij weer.

Altijd open laten staan

groetjes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu