Dag/nacht tussenmeter?

Rob van wijk

  • #1
Ik woon in een boerderij waarvan een gedeelte geschikt is voor verhuur. Deze heeft reeds een eigen meterkast met 3 stoppen en een hoofdschakelaar, maar geen stroommeter. Voeding hiervan komt rechtstreeks van de hoofd-meterkast. Hier heb ik een stroommeter met dag en nachtstroom. Ik neem aan dat de tussenmeter in de 2de kast ook dag/nacht stroom moet zijn? Ik kan echter hiermee geen tussenmeters vinden. Iedereen adviseert om dag nacht stroom weg te laten halen en een enkele meter te plaatsen, dan kan in de 2de kast ook een enkele meter. Wat vinden jullie?
 

Gerrit

  • #2
Er zijn tarieven voor dubbeltarief en enkeltarief. Deze zijn bij de energieleverancier op te vragen.
Je kunt dus gewoon een 1-fase meter plaatsen en het enkel tarief rekenen.
 

Ronald42

  • #3
Het meeste stroom word overdag gebruikt. Zelf 2 tariefs houden is voordeliger en 1 tarief (iets minder dan normale dag tarief) doorrekkenen via enkel tariefsmeter.

Beter nog beide threads gelezen te hebben vraag voor te verhuren deel eigen aansluiting aan.
 

Rob van wijk

  • #4
Wordt lastig, we wonen allemaal officieel op één adres. Iets hoger doorberekenen of schatten is geen optie, het zijn mijn schoonouders dus ik wil het precies kunnen berekenen. Is een dubbeltariefmeter als tussenmeter geen optie?
 

Gerrit

  • #5
Je kunt een dubbeltarief meter plaatsen en hem omschakelen met een schakelklok.
 

Rob van wijk

  • #6
Schakelt zo'n meter niet automatisch over, dat doet de hoofdmeter toch ook?
 

Gerrit

  • #7
Dat is waar, maar dat gebeurt door een tafiefdraad die met de voedingskabel meeloopt. Deze eindigt in de kWh-meter is is voor de consument niet bereikbaar. Daarom zul je zelf voor een omschakeling moeten zorgen en dat gaat het simpelst met een klok.

Overigens wil ik er voor pleiten dat je dit laat doen door een deskundige monteur. De groepenkast is geen terrein voor leken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
De nieuwe meters kunnen ipv service draad gestuurt ook een TF-ontvanger ingebouwd hebben.

Deze heeft dan ook een boilerhulp contact waar je eventueel via een hoofdstroom relais de andere meter mee in nachtstand kan zetten.

Echter een leek kan hier niet bij dat zal een installateur of netbeheerder moeten doen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu