Aardnet en wasmachine

Zkatez

  • #1
Hallo specialisten,

Hoe zit het met de aarding van de wasmachine?
Hij staat in de badkamer en is aangesloten op een eigen groep (uiteraard met aarde). Moet hij ook worden aangesloten op het centraal aardpunt in de badkamer en zo ja, hoe dan.

Kan ik in dat geval een blanke draad trekken van het aardpunt naar de aarde draad in wasmachine schakelaar of moet deze draad lopen naar de behuizing van de wasmachine?
Alvast bedankt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je moet idd de draad van het centraalaardpunt verbinden met de aardstrip in de trekschakelaar.
 

Zkatez

  • #3
Ok dank je wel.
 

Ronald42

  • #4
Let wel dit zijn nieuwe richtlijnen en hoeft alleen in nieuwe situaties. In deze nieuwe installaties zit er geen blanke (6 mm²) aarddraad eigenlijk potentiaalvereffeningsleiding meer tussen de groepenkast en het centrale aardpunt in the badkamer.
 

Zkatez

  • #5
Dit laatste begrijp ik niet. Ben (inmiddels ) wel bekend met de terminologie die je gebruikt. Maar begrijp de strekking niet. Nieuwe situaties zijn neem ik aan: nieuwe huizen of op nieuw te bouwen badkamers in oude huizen? Klopt dat. Dat zijn dan ook nieuwe installaties toch?

In de oude situatie zat ook geen vereffeningsleiding tussen groepenkast en centraal aardpunt. Ik heb zelf een geel/groene aarde draad getrokken van cwd naar aardestrip onder wasbak. Van daaruit trek ik de blanke draad naar de verschillende punten, waaronder de trekschakelaar van de wasmachine.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Ronald is even in de bomen.
In een badkamer zit al jaren een centraalaardpunt.

Het enige verschil is dat vroeger de vereffeningsleiding van de meterkast rechtstreeks naar het centraalaardpunt liep dmv een 6mm² onbeschermd of een 4mm² in buis.
Deze leiding is nu vervallen en vervangen door een 2,5mm² die vanaf de centraaldoos getrokken word

Ik zal even zoeken naar de afbeelding, dan zie je direct hoe het moet.

 

Zkatez

  • #7
Ok, nu snap ik het weer. Dank je wel .
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu