Isoleren dampdoorlatende kap

JeroenB

  • #1
Na het doornemen van bijna alle topics betreffende "isolatie schuin dak" is het me nog niet 100% duidelijk.

Ik ben begonnen met het maken van een kinderkamer voor de op komst zijnde kleine, aangezien we een oudere woning (1932) hebben wil ik direct ook gaan isoleren.

De oude situatie bestond uit : Dakpannen/regels/dakplanken/board en dat was het...het board is inmiddels weggehaald.

Nu is de bedoeling regelwerk aan te brengen en daartussen te isoleren met steenwol (plaatjes) 50mm dik, deze had ik nog liggen en hierbij lever ik het minste ruimte in aangezien het een klein kamertje is.

Als ik het goed begrepen heb hoef ik geen luchtspleet te houden aangezien het een dampdoorlatend dak is maar het is me nog niet geheel duidelijk welke folie waar moet komen te zitten?
Het geheel wordt aan de binnenkant afgewerkt met gipsplaten.

Graag uw reactie
 

JeroenB

  • #2
Ter verduidelijking : Ik wil graag isoleren tussen de gordingen

 

Pepjo

  • #3
Er is 1 grondregel die je in acht moet nemen : als isolatie nat/vochtig wordt werkt het niet/minder goed.

Ergo : aan de buitenkant dampopen folie ( kan het vocht uit de isolatie ) en aan de binnenkant dampdichte folie ( kan er geen vocht in de isolatie)

Aangezien het dakbeschot vrij kan ademen in deze situatie hoef je daar verder geen aandacht aan te besteden.
 

JeroenB

  • #4
Pepjo,

Bedankt voor je snelle antwoord, als ik het begrijp is de dampopen folie niet echt noodzakelijk dus, aangezien ik nu geen lekkages oid heb waardoor er nattigheid/vocht door het dak komt.
De kamer gaat ook niet een permanent "warme" kamer worden.

Groet Jeroen
 

Chathanky

  • #5
Zolang je niet tegen de dakpannen of sterrenhemel aankijkt is een buitenfolie niet noodzakelijk. Het dakbeschot moet niet tochtig zijn, is dat wel zo neem dit eerst weg met een dampopen materiaal. Bv. folie of board.
 

JeroenB

  • #6
De dakplanken sluiten voor zover ik kan zien nog goed af, kan nergens naar buiten kijken en als ik langs de aansluitingen van de planken ga (veer /groef) voel ik geen overdreven tocht.
 

Chathanky

  • #7
Dan is dat toch voldoende. Controleer het wel zorgvuldig, met winderig weer merk je het zo.
Als dit goed zit is er geen aanvullende folie of tochtdichting nodig.

Vaak kieren de aansluitingen nog naar de overgang van je wand. Deze zijn met kit of pur goed af te dichten.
 

JeroenB

  • #8
Nu blijft me er toch wat onduidelijk...

Als ik de topics over isolatie doorlees blijkt in mijn geval :

Dakpannen/regels/dakplanken/dampdoorlatende folie (mits geen tocht)/isolatie/dampdichte folie/gips

Terwijl ik bij een dakbeschot met bv underlayment platen lees :

Dakpannen/regels/underlayment/luchtspouw/isolatie/gips waarbij aangeraden wordt gaten in het beschot te boren ter ventilatie.

Dus een beetje tocht kan geen kwaad? Zou juist goed zijn!, of gaat dat in mijn geval niet op omdat ik geen luchtspouw heb?
 

Fiesiekus

  • #9
Indien geen luchtspouw wordt vrijgehouden kan er aan de binnenzijde (tussen dakbeschot en isolatie) ook geen ventilatie plaatsvinden. Dan hoef je daar dus uiteraard geen gaten voor te boren; de ventilatie moet dan geheel aan de buitenzijde (tussen dakpannen en dakbeschot) plaatsvinden.

Als bij de vorstpannen voldoende opening is, kan er mooi wat ventilatielucht vanaf de goot naar de nok stromen die voor die ventilatie zorgt. Hoe oud zijn de dakpannen ongeveer precies?

Veel suc6 gewenst!
 

JeroenB

  • #10
Fiesiekus,

Ik ga ervan uit dat de pannen ongeveer even oud zijn als het huis, en m'n huis is van 1932.

Het idee van een luchtspouw en ventilatie is mij duidelijk, alleen kreeg ik eerder in het topic een reactie over het tochtvrij maken/houden van het dakbeschot en daar zag ik de noodzaak niet van.
Immers, een beetje tocht langs het isolatiemateriaal (door het dak) is toch bijna hetzelfde als een goed geventileerde luchtspouw (onder het dak) waarbij de lucht langs het isolatiemateriaal komt?
 

Chathanky

  • #11
Tocht verlaagt de isolatiewaarde van open isolatiesoorten zoals glas en steenwol, dit kan aardig oplopen bij veel tocht.

Op onregelmatige plaatsen kun je dit zien als een koudebrug die voor vochtplekken aan de afwerkingskant kan zorgen.

Zoek ook eens op de sites van de fabrikanten, hier is ook veel te vinden over waar men rekening mee moet houden en wat wel en niet mogelijk is.
 

JeroenB

  • #12
Het is me inmiddels duidelijk, dampdoorlatende folie tegen het dakbeschot wordt door de meeste fabrikanten gezien als extra veiligheid tegen bv lekkerij of veel tocht.
In mijn geval heb ik daar geen last van dus is het niet nodig.

Heb ik alleen nog dampdichte folie nodig.....ben gisteren bij een paar van de bekende bouwmarkten langs geweest en kon wel dampopen folie vinden (bij de isolatie) maar geen dampdichte....is dat gewoon hetzelfde als voor vloeren wordt gebruikt?? Want daar lag wel wat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu