Gipsgedragen stucwerk in badkamer schilderen

Ira

  • #1
Hallo,
Binnenkort krijg ik de sleutel van mijn nieuwe huis. Ik heb er voor gekozen om alle wanden te gaan schilderen, waarvan enkele ruimtes met kalkverf.

Mijn vraag betreft het volgende.
Ik heb voor mijn badkamer gekozen om deze niet te laten betegelen, m.u.v. de doucheruimte (aparte hoek van gasbetonblokken en glazen deur), maar het gladde stucwerk te gaan schilderen.

De aannemer heeft daarom in plaats van cementgebonden stucwerk gekozen voor gipsgedragen stucwerk ('behangklaar'). Overigens aanvaardt hij nu geen aanspraken / garantie voor evt. lekkage e.d. vanuit de badkamer.

Nu werd ik door iemand geattendeerd op het klusprogramma van afgelopen zaterdag op RTL-4 en daar werd precies dit onderwerp behandeld.
Er werd gezegd dat je voor de badkamer geen gipsgedragen stucwerk moet gebruiken omdat het een vochtige ruimte is en dit zou het gipswerk aantasten. Klinkt ook wel logisch.

Klopt dit? Betekent dit dat ik nu een probleem krijg als ik mijn badkamer ga schilderen?

Heeft mijn aannemer een verkeerd stucmateriaal gebruikt?
En kan ik dit nog oplossen op de een of andere manier?
De wanden van de andere kamers zijn met hetzelfde materiaal gestuct, kunnen die dan ook niet geschilderd worden? (verf is natuurlijk van zichzelf ook nat?)

Welke verf zou ik voor de badkamer het beste kunnen gebruiken?
Is kalkverf ook een optie?
Alvast bedankt!

Ira
 

EdP

  • #2
Zolang je een waterdichte verf gebruikt zal het gips niet veel te lijden hebben in de badkamer. In de overige kamers maakt het niks uit welke muurverf je gebruikt.
Het vocht in de verf zelf is geen bezwaar, dat verdampt heel snel.
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #3
Waterdicht maar ademende verf, kleine nuance :wink: !
Gevelacrylaatverf dus...!
 

Chathanky

  • #4
Direct contact is uit den boze voor een gestucte wand. Als de ruimte niet landurig een relatieve vochtigheid heeft van 70% is dit voor gips geen probleem.

Gips is ook vochtregulerend en zal bij drogere lucht zijn vocht weer afstaan aan de ruimte. Advies is dan ook om de badkamer goed te ventileren en verwarmen zodat de vochtige lucht na het gebruik snel weg is.

Wat betreft het verfadvies sluit ik me aan bij Mwdecor.
 

Ira

  • #5
Gelukkig toch nog mogelijkheden om geen tegels in mijn badkamer te hoeven toepassen!
Allen hartelijk bedankt voor de adviezen!

Groeten,
Ira
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu