Onderhoud van een geiser

Cb005978

  • #1
Wij hebben in onze stacaraven een geiser die tot voor twee jaar terug door een pensionado 1 x per jaar nagezien werd. Deze man doet dit niet meer en eigenlijk wil ik dan proberen om het onderhoud zelf te doen.

Voor de goede orde: de geiser werkt verder gewoon goed en is ooit door dezelfde pensionado omgebouwd naar butaan (of propaan ik weet even niet wat er door het gasnet van de camping stroomt).

Nu het einde van het kampeerseizoen in zicht komt heb ik dus de volgende vragen:

1. Om problemen met bevriezen te voorkomen werd de geiser altijd gedeeltelijk losgekoppeld. Nu moet ik dat zelf gaan doen. Welke leidingen moet ik allemaal losmaken?

2. Wat zijn de stappen die ik moet volgen om (preventief) onderhoud te doen op de geiser. Kan ik dat zelf?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Mijn persoonlijke mening is, dat je, door het onderhoudswerk zelf te willen gaan doen, niet alleen je eigen gezin, maar ook je mede camping-gebruikers in gevaar brengt.

Ik raad je ten zeerste aan te proberen een andere vakman te vinden voor het onderhoud van de geiser.

Ontploffingen en koolmonoxide zit niemand op te wachten en suggesties om het tóch zelf te doen horen hier dus niet op het forum thuis. Het spijt me, maar die verantwoording kunnen we niet nemen...

Voor het eventueel afsluiten van het water zal ik de topic nog even open laten.
 

Cb005978

  • #3
Nou dat is tenminste een helder advies.

Ik heb mijn pensionado wel eens aan de gang gezien en die hanteert een klein compressortje en een stofzuiger. Verder een staalborstel en dat is het. Ik dacht dat kan ik misschien ook wel zelf.

Ga nu dus maar weer eens zoeken naar een andere pensionado. Die deed het altijd goed en koste maar weinig.

Voor het afkoppelen van het water hoor ik graag suggesties.
 

Pepjo

  • #4
Wat betreft het loskoppelen: meestal zit er in de waterleiding bij de geiser en anders in de geiser zelf wel een kraan waarmee je het water af kunt sluiten. (vergeet ook het gas niet af te sluiten)

Veel belangrijker is het aftappen: ergens moet een schroef of kraantje zitten waarmee je het water uit de geiser kunt laten lopen, zodat de geiser bij strenge vorst niet beschadigt.

Door schade en schande ben ik er in mijn vakantiehuis achter gekomen dat dit soms ook niet voldoende is: de geiser die daar hangt heeft een kunststof onderdeel waar, ondanks het aftappen, permanent water in blijft staan.
Dit is een keer kapot gevroren, zodat ik nu de halve geiser demonteer voor de winter :? .

Maar dit hangt helemaal van het model geiser af natuurlijk.
 

Cb005978

  • #5
Het gaat mij vooral om het aftappen.

De waterleiding gaat helemaal van de caravan af. Die laten we leeglopen door alle kranen open te zetten en het aftapkraantje in de waterput open te zetten.

Als ik de geiser onafhankelijk ook nog eens laat leeglopen, (Moet ik wel het aftapkraantje vinden) is het dan misschien een idee om de rest van de geiser te isoleren voor de vorst?

Ik denk dan bijvboorbeeld aan bubbeltjesplastic maar misschien ook pur-schuim? Kan ik dat laatste dan weer in het voorjaar op eenvoudige wijze eraf halen of wordt dat een bende?

Ik ben nu even niet op de camping :oops: dus ik heb dus ook geen merk en typenummer. Die zet ik in de loop van vanavond er nog wel even op.
 

Pepjo

  • #6
Geen pur !

Isoleren hoeft niet, als je de geiser maar goed aftapt. Waar geen water is, kan dat ook niet bevriezen.
Geen grappen met purschuim o.i.d., dan kan je je geiser het volgende voorjaar weggooien.
 

Cb005978

  • #7
Ik hoor van allerlei mensen dat de geiser toch bevriest en dat dan het "membraan" kapot gaat.

Is het afhankelijk van het merk en type geiser of de geiser afgetapt moet worden? Zit er op de geiser zelf een aftapkraantje?

De geiser zit bij ons op het hoogste punt in de waterhuishouding van de caravan. Is het dan voldoende om de kranen open te doen en de toevoerleiding leeg te laten lopen door middel van het aftapkraantje in de waterput?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #8
Hoi Jos van der Voort,

Dat hebt u goed gehoord, haal de geiser van de muur dat is twee wartels losdraaien een van het gas en die van het water.

Als die niet boven het aanrecht hangt nog een koppeling van de warme waterleiding los maken.

Fijn mee naar huis nemen blijft het geisertje droog en vorstvrij en als het seizoen weer begint gewoon weer ophangen.

Meestal gaat het membraan toch wel defect, of het vriest kapot of het verdroogd, voor ieder nieuw seizoen gewoon het membraantje vervangen.

Vr Gr en succes ermee
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #9
Jos ,

Het watergedeelt waar je menbraam in zit krijg je nooit leeg,die vriest uitelkaar,schroeven breken of je deksel trekt krom.

Helemaal verwijderen is het veiligste tegen vorst.
 

Cb005978

  • #10
Het vervangen van zo'n membraan is dat dan weer wel te doen door een leek? (zie hierboven)? En hoe doe ik dat dan?

Dat is het soort preventief onderhoud waar ik hierboven naar informeerde. Ik ben niet van plan om allerlei afstellingen te gaan veranderen. Het gaat mij meer om het schoonmaken van de branders en zo...

Als ik hem (de geiser) dan toch thuis heb liggen is dat weer een mooi karweitje voor de wintermaanden.
 

Chathanky

  • #11
Als je verzekerd ben van stroom in de winter kun je ook een vorstbeschermer (elektrisch kacheltje) in de caravan plaatsen en die op een graad of 5 instellen. Zeker als de elektra inbegrepen is is het een goedkope doeltreffende oplossing.
 

Cb005978

  • #12
Ik heb wel stroom maar op een eigen meter. Dan haal ik liever de geiser eraf om hem in de winter weer seizoenklaar te maken.

Blijft mijn vraag van hierboven.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #13
Hoi Jos van der Voort,

De schotel waar de waterleidingen aan zitten (onder aan het toestel) daar zit het membraan in .

De schotel helften zitten met schroeven aan elkaar, als u de schroeven eruit draaid zit het membraan ertussen geklemd (zwart rubber)
Z'n membraantje kost een paar euro dat kan de kosten toch niet zijn
In omgedraaide volgorde weer in elkaar en klaar is de geiser.

Ik ben er van uitgegaan dat het een standaard keuken geiser is van een bekend merk.

Voor wat betreft het gaszijdige onderhoud ben ik het met Klusidee Kees eens in het antwoord hierboven, zeker voor de goede afstelling van een gastoestel dient u te beschikken over de juiste meetgereedschappen.

Omdat koolmonoxide niet ruikbaar maar wel dodelijk is, verdient dat de nodige aandacht van een vakman, die bekend is met propaan c.q. butaan toestellen.

Waarschijnlijk bent u door de campingeigenaar verplicht het toestel te laten onderhouden door een deskundige, ook voor de verzekering als er wat zou gebeuren bent u dan ingedekt.

En op het jaarlijkse buget voor de campingkosten kan dat toch geen reden zijn om het onderhoud niet te laten uitvoeren?


Vr Gr en succes ermee
 

Cb005978

  • #14
Ik ga echt niks afregelen. Daar ben ik absoluut een te grote leek voor.

Een membraan vervangen kan ik wel als ik dat zo lees. Dat gaan we dus gewoon doen. Verder dacht ik meer aan een staalborstel langs de branders halen en de brander van de waakvlam. Ik neem aan dat dat weinig kwaad kan.

Verder heb ik nogal wat moeite met het aansteken van de geiser. Het duurt behoorlijk lang voordat de waakvlam uit zichzelf blijft branden. De electronische ontsteking werkt al heel lang niet meer.

Ik had daarom eigenlijk ook het vervangen van de thermokoppel op mijn lijstje staan.
(Ik heb dat ook al eens bij de gaskachel gedaan). Is dat iets wat ik beter ook niet zelf kan doen bij een geiser?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #15
Hoi Jos van der Voort,

Thermokoppel vervangen moet nog wel lukken, maar toch kan de gas insteling/afstelling verlopen door gebruik en ouderdom van bepaalde onderdelen in het toestel

Ook het controleren of het toestel gasdicht is behoort tot het onderhoud.

Maar NOOIT een staalborstel over de brander om hem schoon te maken, lees de onderhoudsvoorschriften van de fabrikanten er maar eens op na.

U verwoest dan vaak het branderbed en dat komt de verbranding niet ten goede.

Voor wat betreft de waakvlam, deze moet van voldoende grootte zijn en het thermokoppel goed raken.

Vr Gr
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #16
Hieruit blijkt opnieuw, dat het zeer onverstandig is, zelf het onderhoud van een geiser ter hand te nemen, als je daarvoor geen opleiding hebt gehad en/of er voldoende ervaring in hebt.

Daarom laten we het advies hierbij.

Slotje.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu