Put (laten) slaan.

Nodri

  • #1
Hallo allemaal,

Wij willen graag een put slaan of laten slaan. Mijn vraag is, kan je dit zelf doen?
We willen het water gebruiken voor sproeien van tuin en voor toilet.
Weten jullie ook waar we het grondwaterpeil kunnen opvragen? Waterleidingbedrif wist het niet.

Alvast bedankt.
Nodri
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Waterstanden worden beheerd door een Waterschap.

Een bron sla je niet die spuit je.
Gemiddeld moet je zo'n 30 m diep daar kan je ongeveer 2 m³ per uur uithalen.
Wil je meer dan heb je een vergunning nodig.
 

Chathanky

  • #3
Ik red het met een put van 7 meter en kan met de pomp 3 m³ per uur te onttrekken zonder problemen. 30 meter is wel erg diep gerekend. Vaak kun je met een meter of 10 ruim uit de voeten. (kleine delen van het land uitgezonderd)

Slaan is ook mogelijk zoek naar de woorden ramfilter in bijv. google, zelf heb ik de bron gespoten en in midden nederland op de heuvelrug zit het grondwater op ± 2 meter. Het is ook mogelijk om een pulsboring te maken.

Een ramfilter is het eenvoudigst voor een doe het zelver maar laat je goed voorlichten en probeer er achter te komen wat de grondslag ter plaatsen is.

Eventuele nadelen kunnen zijn dat het water vaak veel ijzer bevat, wat voor roestvlekken op je terras kan zorgen.
 

Nodri

  • #4
Hoe heb je die put gespoten dan??
 

Chathanky

  • #5
Ik heb dit met leidingwater gedaan gekoppeld aan pvc buizen en zo lengte voor lengte de diepte in gespoten. Probleempje is als je op het grondwaterpeil zit dat je geen druk meer hebt om de buis verder de grond in te spuiten.

Daarna heb ik een dunnere buis genomen en de buitenpijp de grond in gedreven en zo met de dunne buis het zand uit de buis gespoten (eerst rond 50 daarna rond 32).

Op gewenste diepte heb ik een filterbuis gemaakt met een scherpe punt en die nog een 30 cm in de grond geslagen (met beleid) om zo onder de geleidingsbuis uit te komen (anders zal de aanzuigbuis te snel valse lucht aanzuigen). De binnen en buitenbuis heb ik luchtdicht afgetaped (nog geen handige oplossing voor verzonnen).

Deze bron gebruik ik reeds 3 jaar zonder problemen.

Probeer eerst met een elektrapijp een proefborinkje te maken om na te gaan of er niet te veel obstakels in de grond liggen.
 

Nodri

  • #6
Zal dat zeker gaan proberen. Het grondwaterpeil is hier niet te gekke laag want er staat vanaf de herfst tot aan de lente 10 cm water in de kruipruimten.
 

Chathanky

  • #7
We horen graag hoe het vordert. Ik kan je meegeven dat het niet zo makkelijk is dan het lijkt.
 

Bass

  • #8
Voor grondwaterzaken moet je bij de provincie zijn, niet bij het Waterschap.
Het waterschap beheert de oppervlaktewateren.

Op de websites van de verschillende provincies staan vaak de eisen, voorwaarden en benodigde vergunningen of meldingspichten.

Je zult waarschijnlijk niet in een vergunningsprocedure terecht komen, want dan gaat het over grote onttrekkingen.

Ik weet niet waar je woont, maar de provincie Zuid-Holland heeft een duidelijk folder (url werkt niet meer) op de website staan.
 

Espaan

  • #9
Wij hebben een geboorde bron (grondboor die verlengd kan worden in een pvc buis en dan de klei/zand omhooghalen). Grondwater zit bij ons ook op iets van 5 m, dus die 30 m kan ook wel meevallen. :wink:

Houd met het ijzergehalte ook rekening als je er je toilet mee gaat spoelen.
Ik weet niet wat dat voor aanslag gaat geven?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik heb toiletten/urinoirs op een sportveld gezien, waar de zaak doorgespoeld werd met eigen opgepompt water. Het werd daar een bruine roestmassa, erg moeilijk weg te krijgen.

Maar misschien wanneer je regelmatig schoonmaakt met een zurig middel (de meeste toiletreinigers zijn zurig) dat het wel meevalt.
 

Chathanky

  • #11
Ook de spoelbak van binnen Kees? Daar zie ik als het ijzerhoudend water is ook wel een probleem in. Volgens mij heb ik geluk, de proef eens genomen met een glaasje water met zout een aantal dagen laten staan en het bleef net zo helder.

Maar vaak hoor je problemen met ijzer, zelfs waterleidingmaatschapijen hebben hiermee te maken. Er zijn wel middelen om dit te isoleren of zelfs verwijderen, dit is wel een extra kostenplaatje.
 

Bass

  • #12
Als je wc door wilt spoelen met zelf gewonnen water lijkt het me beter gebruik te maken van (opgeslagen) regenwater dan van grondwater. Het ijzerprobleem is dan in ieder geval verholpen.

Je moet alleen een manier vinden die je een voldoende watervoorraad garandeert.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
Chathanky schreef:
Ook de spoelbak van binnen Kees?
Ik heb daar nooit in de spoelbakken gekeken... :mrgreen:

Je hebt daarmee zeker een punt!
 

Gerrit

  • #14
Dat voldoende regenwater van Bass lijkt me met dit weer geen probleem. :mrgreen:

Bronwater kan inderdaad problemen geven qua samenstelling.

Ik zelf heb een oude bentheimer put van 9 m diep. Jaren geleden eens laten onderzoeken in een laboratorium. Konklusie: Uitstekend geschikt voor consumptie, maar je moet er de was niet mee doen.
Het merkwaardige was dat er vrij veel ijzer in zat en dat sloeg behoorlijk aan in het vat van de hydrofoorinstallatie, maar sloeg nooit aan in kopjes e.d.
We gebruikten het voor alles (iets anders hadden we ook niet) alleen bij de was kwam er een vreemde grauwe sluier te voorschijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu