Werkruimte verwarmen: CV of gas, CV en bijverwarming

Erik1969

  • #1
Hallo, enige tijd geleden heb ik een vraag gepost:
Vloerverwarming of niet

Het idee van vloerverwarming heb ik overboord gezet, ik werk immers maar 3 dagen in de week in die ruimte. Een optie zou dus zijn om voor CV te kiezen of om voor een (gas)gevelkachel.

In het eerste geval denk ik dus aan een radiator met thermostatische kraan; is er iemand in de woonkamer aanwezig die dag (zeg 20 graden), dan kan mijn werkkamer mee verwarmen tot aan die 20 graden. Is er nou niemand overdag aanwezig in de woonkamer (zeg 17 graden), dan kan de radiator in de werkkamer niet meer leveren dan die 17 graden. Een bijverwarming zou dan een uitkomst zijn. Is het volgende product daarvoor een mogelijkheid? Elektrische verwarmingspanelen

De tweede optie is om CV te laten varen en een gaskachel te installeren, dus alleen de gasleiding doortrekken naar de verbouwing.

Graag voors en tegens voor deze twee opties, bij voorbaat dank!
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #2
Electra kan altijd als oplossing, maar het gebruik is duurder.


Een gasleiding trekken naar voor een gevelkachel lijkt me het goedkoopst,wat betreft stoken ook.
 

Chathanky

  • #3
Elektrisch is een mogelijkheid, maar geen goedkope vorm van verwarmen.
Laat je niet misleiden door dat je 50% voordeliger stookt, 1000 watt elektrisch vermogen levert ook 1000 watt warmte of dit nu een convector kachel is of een mooi design model.

100% elektrisch vermogen is niet zonder kunstgrepen naar 150% te brengen. Dat kunnen alleen warmtepompen.

Een gevelkachel is een optie als je de ruimte hebt om de rookgassen naar buiten af te voeren zonder dat jezelf of de buren er hinder van ondervinden. De investering in aanleg is duurder en in verbruik is het weer voordeliger. houd er ook rekening mee dat zo`n kachel ook onderhoud behoevend is.

Voor beide geldt dat het vermogen om de ruimte warm te houden het zelfde is. Met een 450 watt elektrisch kom je er waarschijnlijk niet mee.

Wat voordeliger is, is een rekensom te maken hoe vaak je de ruimte gebruikt. Ik ben niet zo'n grote voorstander van elektrisch verwarmen, maar als de keuze aan mij lag gaat het toch de kant op van elektrisch gezien jouw situatie.
 

Erik1969

  • #4
Chathanky: even voor alle duidelijkheid: ik ben niet van plan om de gehele ruimte (circa 30 m³) via elektrische verwarming te verwarmen. Ik dacht in die eerste optie aan gewoon een radiator met thermostatische kraan en als bijverwarming een elektrisch paneel van 425 Watt bijvoorbeeld.

Dus als er niemand in huis aanwezig is en de kamerthermostaat op 17 graden staat, kan ik in mijn tot kantoor omgebouwd deel van de garage het warmer krijgen via een kleine elektrische verwarming.

Zie ook het antwoord van Klusidee Kees, geheel onderaan dit bericht: Thermostatische kranen

Wat denk je hiervan, Chathanky, t.o.v. een gevelkacheltje?
 

Chathanky

  • #5
Houd er dan rekening mee dat als de woonkamer verlaagd is naar 17 graden dat de werkkamer de ochtend ook al heeft aan gestaan. Anders is deze niet of nauwlijks meer warm te krijgen met alleen een bijverwarming.

Laat deze dan aanstaan op een 17 graden zodat se ruimte is voor verwarmd. Dan blijft er bij vertrek in de woonkamer nog de tijd over dat de cv niet meer aanslaat dit kan wel eens enige uren duren, of de bijverwarming die uren kan overbruggen en de ruimte naar 20 graden kan brengen is de vraag.

Kies dan in ieder geval een kachel die de ruimte ook zonder cv op temperatuur kan brengen. (Een 2000 watt elektrische kachel komt dan beter in de richting.)
Zet de radiatoren dan iets hoger dan de elektrische kachel zodat deze zal uitgaan als de cv genoeg warmte gaat afgeven.
 

W en d

  • #6
Is een weersafhankelijke regeling misschien een optie, dan kun je m.b.v. thermostaatkranen en een ingestelde aanvoertemp iedere ruimte onafhankelijk van elkaar regelen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Zelf heb ik in de berging een ventilatorkachel, die aangesloten is op het CV systeem.
Het CV water loopt altijd door deze kachel, maar geeft bijna geen warmte af.
Het ventilator toerental van de kachel wordt via een simpele toerentalregelaar geregeld.
Bij het opwarmer kan de ventilator op hoge toeren, als het CV water wat afkoelt en de ruimte opwarmt draai ik het toerental laag.
Werkt echt perfect, en warmt sneller op als een radiator met een thermostaatknop.
 

Evarist

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik heb dat opgelost door in de ruimtes, waar de thermostaat niet staat, grotere of meer radiators te plaatsen, met thermostatische kraan. Ik kan het bijv. in de slaapkamer 22° maken als het in de living 19 is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu