Herstel afschot zinken dakgoot

Slotboom

  • #1
Ik zag onlangs (doordat ik aan het verven was) dat het afschot van onze goot niet goed is: er blijft ongeveer 3 cm water staan in een deel van de goot. Het gaat om een zinken goot, die ligt in een houten gootbak.

De plek waar het water blijft staan is ook het uiteinde van de goot (bij ons eindigt de goot van een rijtje huizen). Het water blijft over ongeveer een meter lengte staan. Nou vroeg ik me een aantal dingen af:
  1. Is het mogelijk is om de goot een eindje op te hogen?.
  2. Als dat al kan, moet je dan de hele houten gootbak rond dat deel ophogen (vervangen?) of zou je ook alleen het zink kunnen ophogen, bijvoorbeeld door er een wig o.i.d. onder te plaatsen?
  3. Is dat de moeite waard, of kan het zo weinig kwaad dat we het beter maar kunnen laten zoals het is (ik heb nog nooit gemerkt dat het lekkages oplevert).
Ik hoop dat iemand hier antwoord op heeft, in ieder geval vast dank voor de moeite!
 

Edwin 41

  • #2
  1. Dat kan altijd alleen als het een goot is een houten bekisting zul je dus de goot eruit moeten halen en vervolgens het hout aan passen.
    Dit is best een hoop werk.
  2. Niet alleen het zink ophogen dat is geen optie,dus je zult de constructie eronder aan moeten pakken
  3. Kan geen kwaad
  4. Afvoertje erbij plaatsen in het zink, met pvc leiding in een ton of in de tuin of de pvc leiding opgraven en aansluiten (het minste werk en een goede optie).
 

Fiesiekus

  • #3
Toch een kleine opmerking bij optie 4 hierboven genoemd. Aangezien het om een eindwoning gaat zou het best kunnen dat, gezien het aflopen van de goten richting huis TS, al het hemelwater zijn/haar kant op komt.
Dat is voor een rijtje huizen best veel water; met een regenton of een afvoer in de tuin kan je wel eens behoorlijke plassen krijgen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Indien een goot deel uitmaakt van een dakconstructie, zoals in dit geval (houten bak) vermoedelijk het geval is, krijg je bij verkeerd handelen al snel een lekkage in huis.
Met alle (kostbare) gevolgen van dien.

Daarom lijkt het me erg verstandig om er een loodgieter bij te halen ter beoordeling van eventuele problemen. Hij kan ter plekke kijken of een en ander zo kan blijven zitten, of er een verbetering nodig is, en wat je daar dan eventueel zelf aan kunt bijdragen.

Is toch wat moeilijk via het forum te beoordelen...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Slotboom schreef:
(bij ons eindigt de goot van een rijtje huizen)
Dit wil nog niet zeggen dat alleen op het einde van de goot een afvoer zit, normaal gesproken zit er op een bepaalde afstand een afvoer, gemiddeld bij iedere woning.

De goot aanpassen is wel mogelijk maar niet aan te bevelen, meestal zit het al jaren zo en is de goot al bij de aanleg zo gesoldeerd. Wordt dit stuk goot omhoog gehaald dan krijgt men vaak lekkage door het onder spanning zetten en daardoor breken van de soldeernaad.

Het is geen enkel probleem dat er een paar cm water in de goot blijft staan.
 

Slotboom

  • #6
Beste klussers,

Reuze bedankt voor de vakkundige tips!

We hebben op grond van jullie info besloten het voorlopig in ieder geval te laten voor wat het is (en gewoon door te gaan met schilderen). Na de bouwvak laten we er dan een specialist naar kijken, ik zal nog laten weten wat het uiteindelijke oordeel is!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu