Aansluiten drainage op hemelwaterafvoer

EdgarZ

  • #1
Ik ben een verzonken terras in de tuin aan het maken. De afwatering (anders wordt het een zwembad; niet slecht in deze warme tijd) hiervan wil ik regelen op de volgende manier:

Vloer terras op afschot, wateropvang door goten; goten middels een leiding (ook op afschot van 40 cm naar 80 cm diepte over 6 meter) verbinden met de hemelwaterafvoer. De regenpijp zit aangesloten op een afvoer naar het riool en op deze aansluiting zit een ontluchting. Deze ontluchting demonteren en er de terrasafvoer op aansluiten.

Vraag: is een ontluchting nodig om te herplaatsen en moet dit nog op een voorgeschreven wijze?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Het lijkt me verstandig dicht bij het terras of dicht bij de hemelwaterafvoer een put te maken met een tussenplaat, dit werkt als een soort sifon, doet u dat niet dan kunt u te maken krijgen met stank uit het riool.
Een aparte ontluchting voor de nieuwe pijp hebt u niet nodig, de ontluchting die er nu zit moet blijven zitten anders krijgt u gegarandeerd problemen.

Het beste kunt u een t-stuk plaatsen in de bestaande leiding.
Het afschot is veel te groot, dit mag maximaal 1 cm per strekkende meter zijn.
 

EdgarZ

  • #3
Bedankt voor de tip.

Ik begrijp ook je opmerking over de 'ontluchting'. Ik heb mij misschien (leek...) verekeerd uitgedrukt: de ontluchter waar ik het over heb is eigenlijk het inde van de afvoerbuis, die gebruikt kan worden om de leiding te ontluchten ofzo. Zit nog met plastic afgedekt. Ik heb een foto bijgevoegd van het ding. Mijn idee is om daar de leiding van het terras aan te koppelen.

Foto: het rood/geel is de afdichting, rechts komt daar de regenwaterafvoer van het dak in de leiding. Het uiteinde van de buis die je ziet is 13 cm, kan ik hier een kleinere diameter opkrijgen? De aansluiting op de roosters in het terras zullen denk ik een 80 mm aansluiting hebben (? heb ze nog niet gekocht).


 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Die tussenput is niet alleen goed voor de stank, maar tevens opvang van vuil wat via het terras en de goten naar de riolering gaat.

Vr Gr en succes ermee.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Een rioolbuis van 130 mm bestaat geloof ik niet, wel 125 mm.
De aansluiting kunt u maken met een buis van 75 mm, 80 mm is hemelwaterafvoer (HWA) en niet bestand tegen de druk vande aarde erboven, gebruik in de grond altijd rioolwaterafvoerbuis. (RWA)
Hulpstukken om te verlopen zijn overal verkrijgbaar.
 

EdgarZ

  • #6
Dank je.

Heb het eindstuk gemeten (zie verdikte deel op de foto) en dat was 130 mm, maar dat kan dus inderdaad 125 mm zijn (dikte van de buis meegemeten).

Of het rioolbuis is? Hij loopt verder onder het huis naar het riool vermoed ik. Je ziet ook dat de buis die naar binnen gaat nog dikker is, de t-splitsing is al een verloopstuk denk ik. Van de grotere buis is de bovenrand zichtbaar.
 

EdgarZ

  • #7
Kan iemand mij uitleggen/laten zien hoe zo'n tussenschot als een soort sifon eruit ziet? Ik heb geen idee namelijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu