Stoppenkast vernieuwen

Amf

  • #1
Hallo,

Ik ben materiaal aan het inkopen om in mijn nieuwe huis de stoppenkast te laten vernieuwen. Nu is mijn vraag wat voor hoofdschakelaar nodig is en of er uitbreiding mogelijk is van 1 naar 3 fasen (weet nog niet of deze 3 fasen al aanwezig zijn).

Even voor de duidelijkheid, ik ben niet van plan om dit zelf te doen, maar wil wel zelf alvast alle benodigdheden aankopen. Als de uitbreiding naar 3 fasen mogelijk is, wat moet ik daarvoor dan aankopen? Ik hoop via deze weg heel wat wijzer te worden.

Bij voorbaat dank.
 

Toon

  • #2
Er is al heel veel over geschreven op dit forum, gebruik de zoekfunktie eens.

Als je van plan bent om je groepenkast te laten vervangen door een installateur, zal die er meestal niet echt blij mee zijn dat je zelf al spullen hebt ingekocht, sterker, de meeste zitten helemaal niet op dat soort klussen te wachten.

Verder betekent een nieuwe groepenkast dat deze aan de huidige eisen moet gaan voldoen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Of er uitbereiding naar 3 fasen nodig is, is zo niet te bepalen, evenmin als wat er verder nodig is. Dat is geheel afhankelijk van de bouwen installatie aan de hand van de behoefte aan aansluitingen.

Overleg met de installateur wat er allemaal aangelegd moet gaan worden en hoe het ingedeeld wordt. Je kunt dan zelf alvast de leidingen leggen en wellicht ookdraden trekken.

Het lijkt me helemaal niet verstandig zelf de materialen in te kopen, als je het werk door een installateur wilt laten doen. Daar zal hij niet van gecharmeerd zijn, want hij wil wel graag weten wat er geïnstalleerd gaat worden.

Betrek de materialen bij de betreffende installateur en overleg met hem wat er nodig is! Enne: het is echt niet altijd duurder via een installateur!
 

Appeltje

  • #4
Mocht je TOCH zelf gaan inkopen, koop dan zeker een 3-fasen hoofdschakelaar... je kunt daarmee zowel een 1-fase als een 3-fase installatie schakelen dus ben je daarmee op de toekomst voorbereid.

Als je met 3 fases gaat werken is het vaak verstandig om 3 aardlekschakelaars te hebben (2 polig), mits je geen 3-fase apparatuur hebt natuurlijk maar je bent wel heel algemeen met je vraagstelling. Misschien is het handig om eens aan te geven wat je allemaal voor apparatuur wilt gaan aansluiten. Je kunt dan in ieder geval goed voorbereid naar de installateur stappen.

Gr. Ries
 

Amf

  • #5
Allen bedankt voor de reacties.
Om wat specifieker te zijn, hier even een opsomming.

Ik wil in ieder geval een losse groep voor de wasmachine en een voor de droger (deze groep kan dan eventueel verder worden aangevuld met verlichting op zolder). Beide komen op zolder te staan en hier wordt nog bedrading voor getrokken.

Verder wil ik een aparte groep voor de buitenverlichting en een losse groep voor het tuinhuis. Op dit moment zijn er 5 groepen aanwezig en een losse kookgroep (krachtstroom). Dit wil ik dan verder uit laten breiden naar 10 groepen.

Wat de aanschaf van de materialen betreft, denk ik dat ik nu goedkoop uit ben, omdat ik zelf in een groothandel werk en dus tegen zeer gereduceerde prijzen kan inkopen.
Heb natuurlijk wel een prijsvergelijk uitgevoerd en ten opzichte van de goedkoopste bespaar ik zo'n € 150,00.
 

Gerrit

  • #6
Ga in elk geval eerst in overleg met een deskundige met zegelrecht of hij er mee akkoord gaat dat je zelf materialen koopt.
Als hij dat niet doet, ben je met je goedkope kast toch nog duur uit.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Amf schreef:
... weet nog niet of deze 3 fasen al aanwezig zijn...
Amf schreef:
Op dit moment zijn er 5 groepen aanwezig en een losse kookgroep (krachtstroom).
Krachtstroom is een ander woord voor 3 fasen, maar een kookgroep hoeft nog niet persé op krachtstroom te staan, kan ook twee fasen zijn.

Hieruit blijkt, dat het toch wel zo verstandig is een en ander ter plekke door een installateur te laten bekijken. Die kan jouw wensen afstemmen op de aanwezige mogelijkheden en bepalen wat er precies nodig is.
Volgens mij kun je niet eens een goed prijsvergelijk maken, wannneer je niet eerst exact weet wat er nodig is! :wink:

Via het forum is dat zo ook niet te zeggen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu