IJs in de binnenunit van de airco

Appeltje

  • #1
Hallo allemaal,

In ons nieuwbouwhuis heb ik net na oplevering (dec '05) airco laten plaatsen in de slaapkamer, een inverterairco met een buitenunit en binnenunit (wandmodel). De leidingen hiervan zijn compleet weggewerkt in de muur evenals de 'achterkast' van de airco. Op zich heel mooi en netjes...
Nou wat zeur je dan... daar komt het!

De airco functioneerde enige tijd geleden (de vorige flinke hitte, ongeveer 6 weken geleden??) niet meer zo best en op den duur kwam er ijs naar beneden. Er is toen 310 gram koelmiddel bijgevuld (R410A). Wel gaven ze mee dat het wel vreemd was en dat ze voor me hoopten dat ie bij de bijvulaansluiting gelekt had... De airco meneer gaf aan dat ze niet echt kunnen testen of ie lekt (maar was er wel wat vaag in)... heeft ie gelijk?

Nu loopt de koeling volgens mij weer terug en heeft ie moeite om de kamer op een lekkere temperatuur te krijgen. Ik ben dus erg bang dat ie ergens lekt.

Ik heb zelf de gewoonte om het ding op timer te zetten en dan eerst op bv 18 graden zodat ik hem terug kan schroeven naar 20 als ik zelf in de kamer ben (gaat de fan rustiger draaien).

Nu heb ik zojuist eens gekeken en de filters even schoon gemaakt (waren wel goed stoffig maar zaten niet helemaal dicht ofzo... de koellamellen waren 1 bonk ijs (alleen tussen de lamellen, het was nog net geen pak ijs ;) )... dat leek mij niet goed. Heb hem even op 'dry' gezet en het ijs verdween vrij rap (via de goede weg dus de afvoer naar buiten)...

Iemand een idee of er iets te testen valt en of ik misschien zelf e.e.a. in de hand werk door de bediening?

Alvast bedankt voor jullie antwoord (ondanks al die warmte :) ).

Groeten,
Richard.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Hoi Appeltje,

Dat een airco invriest geeft aan dat er in het koelmiddelcircuit iets fout gaat.
Daar kunt u zelf niet zo veel aan doen, omdat u aangeeft dat er al eerder koelmiddel bij moest om het probleem op te lossen zou dat nu weer het geval kunnen zijn.

Om een lekkage op te sporen zijn in koelmiddelland diverse mogelijkheden voor handen, zelfs toevoegingen in het koelmiddel zodat met UVlicht het lek kan worden waargenomen/opgespoord.

Als het goed is heeft u er zeker nog garantie op dus, met spoed terug naar de leverancier c.q. fabrikant.

Vr Gr en succes ermee
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Je kan de koelstof eruitzuigen en wegen dan weet je ongeveer hoeveel erin zat. Je zou het ook kunnen berekenen uit drukverschillen maar dat schijnt niet zo nauwkeurig te zijn.
Dan vacumeren en kijken of de luchtdruk oploopt als je weer stopt.
Of zoals een gasleiding afpersen maar dan met stikstof.

Ik dacht dat de elementen een 'vorst' beveiliging hadden, deze schakelt de compressor uit als het element kouder wordt dan xx graden zodat het niet kan aanvriezen.
Ik denk eerder dat je het daarin moet zoeken, maar ik weet net te weinig van de materie om je daarbij te kunnen assisteren.
 

Appeltje

  • #4
Cvolieboy schreef:
(...)
Als het goed is heeft u er zeker nog garantie op dus, met spoed terug naar de leverancier c.q. fabrikant.
Dat ga ik ook zeker doen... ga ze zo bellen :).

Bedankt en ik zal eens vragen of ze ook kunnen opsporen want de oplossing in de muur is wel veel mooier dan er bovenop (wat het zou worden als de lekkage echt in de muur zit).

Gr. Ries
 

H@ns

  • #5
Niet mijn specialisme maar:

Mijn buurman is servicemonteur van koelwanden, vriezers en airco's.
Hij krijgt op dit moment dagelijks te maken met deze klachten en geeft ook telkens hetzelfde antwoord: "niet meer koelen dan 5 graden onder de buitentemperatuur"

Volgens hem is dit in 90% van de gevallen de oorzaak van ijsvorming.

Als het buiten dus 35 graden is dan mag de unit maar op 30 staan en zeker niet op 18!
 

Groenegrommer

  • #6
Is dit niet wat al te gemakkelijk gesteld?
Dan zouden de koelinstallaties in supermarkten ook een megaprobleem hebben.
 

Ketelman

  • #7
Het gaat hier over airco of ruimte koeling, niet om een supermarkt koeling voor producten.
 

Appeltje

  • #8
Ze zijn geweest en er blijkt inderdaad koelgas te lekken. Aangezien de buizen in de muur zitten hebben ze het niet kunnen vinden. Hij heeft wel met een soort van snuffelapparaat de buiten en binnenunit bekeken en een stukje isolatie buiten opengesneden maar niets gevonden.

Ik denk dat het wel vreemd zou zijn om max 5 graden onder de buitentemperatuur te mogen koelen... het staat niet in het boekje maar ook is het vaak buiten al meer dan 5 graden warmer (als het buiten 35 graden is, is het binnen vaak 'maar' 27 of 28 graden... dat zou dus betekenen dat ie niet aan zou kunnen omdat je dan al 8 graden onder de buitentemperatuur zit.

In ieder geval bedankt voor alle tips... de leverancier gaat deze ombouwen naar 'opbouw' :(.

Groeten,
Richard.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #9
Een Stek erkend bedrijf (alleen Stek erkende bedrijven mogen bovenstaand probleem verhelpen!) is verplicht om eerst de oorzaak van het koelmiddelverlies op te sporen, en daarna pas bij te vullen.

Men moet elke gram koelmiddel administratief kunnen verantwoorden.
Het zondermeer bijvullen van wat koelmiddel is ongeoorloofd, en ook niet goed voor de werking van de airco.

De airco is ontworpen voor een bepaalde druk/koelmiddel hoeveelheid, teveel bijvullen kan ook ongewenste nadelen veroorzaken (bevriezing)
Een goede monteur zal dan ook altijd de installatie zorgvuldig nameten, en controleren op onderkoeling of oververhitting.
  1. Monteur moet de lekkage opsporen
  2. Monteur moet de lekkage verhelpen, daarna vacumeren, en weer met de voorgeschreven hoeveelheid bijvullen.
  3. Daarna temperaturen in de installatie controleren.
Het kan best zijn dat een airco niet verder kan koelen als 5-6 graden onder de buitentemperatuur, maar de verdamper mag hierdoor niet bevriezen.

Bij sommige airco's (bediendelen enz) is het mogelijk om deze aan te passen zodat ze niet op een te lage temperatuur ingesteld kunnen worden.
 

Appeltje

  • #10
Nou, ik ben blij dat ze toch gevuld hebben... ze zijn (natuurlijk) wel STEK erkend. Bij de eerste keer hadden ze volgens mij het idee dat ie misschien (!) bij de bijvulaansluiting had gelekt.

Nu heeft ie goed gezocht maar ja, hoe wil je in de muur zoeken he? ;)
Gelukkig hebben ze hem weer voor eventjes gevuld (tijdelijke oplossing) en hierna zal dat niet meer nodig zijn omdat ie dan gemaakt is...

Gelukkig is er nog een verschil tussen regeltjes en de praktijk :).

Gr. Ries
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu