Tuinhuisje impregneren

Weerderhof

  • #1
Hallo,

Ik heb een tuinhuisje van noors dennenhout gekocht (onbehandeld)
Wat is de beste manier van verduurzamen.

Zelf dacht ik aan 1 of 2 lagen s*****n base (is dat wel in nederland verkrijgbaar?)

En daarover s*****n i*****h of r***o p*****rbeits.

Wie heeft er tips.

Alvast bedankt.

Roland
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het genoemde merk wordt in nederland niet verkocht, zo blijkt uit informatie op de site in belgië van dat merk. Die ik overigens binnen 1 minuut gevonden had met een zoekactietje...

Wij geven op dit forum geen merkgerichte adviezen, daarom zijn de merknamen uit bovenstaand bericht verwijderd. Er zijn van diverse merken goede impregneermiddelen te koop.

Informeer even bij een verf-speciaalzaak.
 

Weerderhof

  • #3
Sorry,

Ik ben nieuw en heb de forum regels niet goed gelezen. (zal mij niet meer gebeuren).

Ik kan in nederland geen impregneermiddel vinden waarbij staat dat het tegen schimmel etc is. Ik heb zelfs een vertegenwoordiger van een groothandel gevraagd, maar ook die kwam niet met een bevredigend antwoord.

Wellicht zoek ik niet goed, Misschien kun je mij een zoekterm geven voor google?

Alvast bedankt.

Roland
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik stuur het gevonden www adres wel even per PB.

Overigens was het adres: www .(hetmerk).be
De google actie: (hetmerk)
 

Weerderhof

  • #5
Bedankt, ik ga er even kijken.
 

Dingena

  • #6
De grootste fout is dat mensen een te zwaar systeem op een tuinhuisje zetten. Laat je echt even goed inlichten want een te zwaar systeem kan heel veel problemen geven...
 

Weerderhof

  • #7
Wat bedoel je met een te zwaar systeem (een high solid beits?).
 

Dingena

  • #8
Inderdaad. Er moet een ademend systeem gebruikt worden. Als er een HS gebruikt wordt zal dit binnen een jaar kleine scheurtjes en bladders veroorzaken. Hierdoor kan er vocht bij het hout en zal het hout gaan rotten onder de laag beits.

Veel voorkomend probleem aangezien de meeste mensen heel logisch denken: ik wil er een goed systeem opzetten, maar wat goed is voor bijv. kozijnen hoeft niet goed te zijn voor bv je daklijsten. Zo ook met tuinhuisjes.

ALs je de binnenkant ook behandelt kan je weer een iets zwaarder systeem gebruiken, maar dan moet je dit net zoals de buitenkant onderhouden, en aangezien de ventilatie nog wel eens tegenvalt, zeker
's winters, kan dit ook problemen geven.

Er is een merk op de markt welke zelfs door een rechtzaak 5 jaar geleden het tegenwoordig op de blikken heeft staan. Dus per soort beits een uitleg waarvoor het is.

Staat er dus tuinhuisje op dan is het hiervoor echt geschikt, helaas doordat mensen het merk niet 'geloven' of iets dergelijks nemen ze vaak degene die bv voor kozijnen geschikt is (HS) met alle gevolgen vandien.

Dit merk wordt overal verkocht, ik mag geen merkgerichte adviezen geven (maar goed ook denk ik), dus ga even langs bij de verfspeciaalzaak. (het is niet het laatste merk wat je aanhaalde maar iets met een bever :wink: ) Bij een speciaalzaak kost deze verf hetzelfde als bij een ander maar met gratis correct advies.

Het scheelt een hoop ergenis, tijd en geld als gelijk het goede systeem gebruikt wordt!
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #9
Kijk, ik hou altijd deze regel aan: maatvast houtwerk (ramen, deuren...): filmvormende beits gebruiken, niet maatvast (gevelbetimmeringen, tuinhout....): niet-filmvormende beits gebruiken.
 

Weerderhof

  • #10
Het is duidelijk welk systeem ik het beste kan gebruiken, is het raadzaam ook nog eerst een voorbehandeling te doen met een schimmel en houtrot werend middel?
Of is het voldoende om meteen te starten met de beits?

Alvast bedankt,

Roland
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #11
Een degelijke niet-filmvormende lazuur in 3 lagen beschermt het hout voldoende tegen houtrot, schimmels en vergrijzing.
Ik vind het niet nodig om daar eerst nog een specifieke schimmel/houtrotwerend middel onder te zetten.
 

Weerderhof

  • #12
Ik zie in de gebruiksaanwijzingen staan dat je met rinser nieuw hout moet ontvetten!
Waar komt dat vet vandaan?
En hoe lang moet het hout drogen na deze behandeling (i.v.m. beitsen).

Kan ook op een nadere manier ontvet worden, waardoor ik sneller kan beitsen?

Groetjes

Roland
 

Dingena

  • #13
Het vet kan er aan komen tijdens het maken, transport, opbouwen..enz.. zelfs gewoon van je handen komt vet af. Dus in alle stappen die het huisje heeft ondergaan om bij u te komen is het geheel vaak vet.
(sommige hout soorten zijn van nature wat vet)

Hierna pas schuren! en dan pas beitsen.

Als je het huisje rond gaat is het vaak al droog aan de kant waar je begonnen bent alvorens je rond bent. Hierna gaan je indezelfde richting schuren. Mocht je echt iets snellers willen (wat niet nodig is hoor) dan zou je thinner kunnen gebruiken, echter dit is nou eenmaal niet het vriendelijkste spul (inademen, handen enz).

Doe je kant voor kant, dan moet je het inderdaad laten drogen alvorens te kunnen gaan schuren, dit is mede afhankelijk van het weer. Meestal is het met een uurtje wel droog. (maar dit kun je het beste zelf bekijken, helaas is dat moeilijk omdat het weer een belangrijke factor is)

Rond deze tijd van het jaar is het belangrijk tussen 10.00 en 16.00 uur te beitsen niet eerder en niet later ivm vocht.
Ook dit is makkelijk in te schatten, zodra u merkt dat het niet zo vochtig is kunt u aan de gang en zodra het klam wordt buiten stoppen. Zodra de zomer komt is dit natuurlijk een ander verhaal.


Als u nog vragen heeft dan hoor ik het graag!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu