Betonmortel op verdieping

JPBelgie

  • #1
Hallo,

Ik heb op een derde verdiep van ons huis een keuken uitgebroken en als resultaat heb ik een kleine opening in de vloer van +/- 0.5m² en ~5cm diep die ik moet egaliseren om een laminaatvloer op te leggen (de rest van de vloer is gewoon betegeld). De ondergrond van deze opening is de betonnen plaat van het huis.
In de doehetzelf zaak hebben ze mij een klein zakje betonmortel meegegeven (10kg) die volgens hen de klus het beste klaart (het bleek te diep voor een egalisatieproduct).

Nu vraag ik me af : als ik deze betonmortel giet - bestaat er dan een risico dat ik de ondervloer teveel belast en dat er door het gewicht barsten ontstaan tot op het plafond van de 2de verdieping ? Vooral dat op deze plek op 3de verdiep een vaatwasser zal komen = nog meer gewicht.

Ik besef dat deze opening echt niet groot is en dus moet dit gewicht echt wel meevallen maar heb echt geen ervaring met beton dus graag even jullie expertise !

Bedankt
JPC
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Nee dat gaat wel goed.
10 kg beton en 40 kg vaatwasser op een betonnen plaat is echt geen probleem.
 

Fiesiekus

  • #3
0,5 m2 en 5 cm diep : bij een soortelijk gewicht van 1300 kg/m3 een gewicht van 0,05* 0,5 * 1300 = 32,5 kg. Niet echt om van wakker te liggen :shock: Dus nog 3 van die zakjes bijkopen.

Enen flinken zakje met den Vlaamse Frieten in uwen keuken weegt gans al meer :wink:
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #4
Dat zat ik ook net te denken; 0.5m² x 0.05m = 0.025 m³ = 25 ltr.

Dit betekent dus meer dan 50 kg beton!

Die 10 kg is dus zeker te weinig!

w.
 

Fiesiekus

  • #5
Fiesiekus schreef:
bij een soortelijk gewicht van 1300 kg/m3 een gewicht van 0,05* 0,5 * 1300 = 32,5 kg.
Typefout :oops: Soortelijk gewicht is 2300 kg/m3 en dan kom je inderdaad, zoals Willem schreef, boven de 50 kg uit.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Dan kan die plaat dat nog makkelijk hebben incluis de vaatwasser.
 

JPBelgie

  • #7
Bedankt allemaal voor de reacties - ik had geen flauw benul dat er zoveel betonmortel in zo'n kleine ruimte kon dus dat wordt bijkopen. Ik denk er ook aan om de holte op te vullen tot zowat 5mm onder de vloer en dan de rest te vullen met een egaline - dan ben ik zeker van een vlakke ondergrond voor mijn laminaat.

Nog even dit : ik heb gemerkt dat er in deze holte een buis loopt van zowat 1 cm doorsnede. Ik weet niet uit welk materiaal deze buis is (mijn huis dateert van 1960 - dit moet nog van toen zijn) maar het heeft een koperkleurig schijnsel dus ik vermoed een soort metalen legering. Ik heb geen flauw benul waar deze buis voor dient (geen chauffage / water in de buurt noch in de richting waar de buis loopt) en de buis ligt wat beschermd rond de chape die deels oploopt langs deze buis... alleen is deze "omhulsel" her en der beschadigd.

Riskeer ik deze buis te beschadigen door het vullen met deze betonmortel (druk gewicht) ? Moet ik een ander materiaal overwegen ?

Iemand reageerde op mijn probleem door voor te stellen gewoon "stabiliseergrond" te storten (zou ook gebruikt worden onder houten terassen ed - enig idee wat dit precies is ?

Bedankt allemaal voor jullie reacties
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #8
Dat klinkt als "gestabiliseerd zand" wat inhoudt: zand-cement 4:1 maar dan zeer "droog" gestort. Lijkt mij niet sterk genoeg..............
 

JPBelgie

  • #9
Allemaal

Bedankt voor jullie tips - ik heb het gat gedicht met een betonmortel (een soort premix - wat water bijvoegen en klaar !) en heb inderdaad zowat 30kg nodig gehad - ik heb wat gespaard door steenslag van een andere vloer tussen twee lagen beton te leggen dat scheelt wat.

Ondertussen is alles mooi gedroogd en ligt de laminaat erop !

Wat betreft de buis : het was elektriciteit voor de verlichting op de verdieping eronder - stom dat ik er niet aan dacht maar ja dat is dan extra ervaring !

Bedankt allemaal voor de input.

JP
 

EdP

  • #10
Zit daar niet wat veel vocht in om zo snel een laminaatvloer te gaan leggen? Gaat dit wel goed?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Als het laminaat omhoog komt was het dus te vroeg :?
 

JPBelgie

  • #12
Ik heb een week gewacht alvorens laminaat te leggen dus dat zou ook volgens de verpakking ruim voldoende moeten zijn gegeven dat het slechts een heel kleine oppervlakte betrof (0.5m²x5cm).

Hopelijk geen problemen dus !

JP
 

Fiesiekus

  • #13
J.P. : heeft u folie als ondergrond tussen betonvloer en laminaat gebruikt?
 

JPBelgie

  • #14
Beste Fiesiekus

Ja hoor heb volledig volgens het boekje van een merkfabrikant gewerkt - speciale geluidsisolerende folie, kliklaminaat erover en bijhorende plinten. Resultaat mag er wel zijn - wel even zweten aan de deuren !

JP
 

Fiesiekus

  • #15
Als die geluidsisolerende folie ook dampremmend is, zou ik me geen zorgen maken over evt. vocht uit de nieuwe betonlaag
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu