Afvoer door de staanders van een muur

Jlaan

  • #1
Ik wil graag de afvoer van mijn bad en van mijn wasmachine wegwerken in de staande constructie van een gipsen tussenmuur dan wel voorzetwand. Voor 1 van de muren staat al een constructie met staanders van 70mm diep. Voor de voorzetwand moet ik nog wat maken. Ik heb 50mm pijpleidingen voor de afvoer. Nu wil ik in de 70mm staanders gaten boren om de leidingen door te voeren. Mag dit zo groot? En ik heb ook begrepen dat er eigenlijk nog een geleider omheen moet, mag dit dan? De voorzetwand hoeft geen gewicht buiten tegels om te dragen. Aan de andere wand komen keukenkastjes. Deze wil ik sowieso extra verstevigen met houten planken aan de binnenkant.

Ik ben heel benieuwd naar jullie visie op deze situatie.

Met vriendelijke groet,
Jeroen van der Laan
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat verzwakt flink. De leiding komt dus horizontaal? Door hoeveel staanders gaat de afvoer?

Er zijn trouwens ook 2x4tjes. Dat geeft al heel wat meer body. Als de voorzetwand bedoeld is voor isolatie is 70mm sowieso aan de dunne kant.
 

Jlaan

  • #3
@IJkenhout Bedankt voor de snelle reactie!

Ze komen het liefst inderdaad nagenoeg horizontaal met een licht afschot.
De leiding door de tussenmuur zal door 4 staanders gaan. Door de voorzet wand ook. Al moet ik dit aantal wellicht verdubbelen om een 30cm hart tot hart afstand voor het gips te halen.

Maar een constructie van 2x4 latten lijkt jou dus beter? Klinkt ook interessant.

De voorzetwand is niet bedoeld voor isolatie. Hij komt tegen de muur naar de buren, dus enige isolatie is fijn. maar hij is voornamelijk om de restanten van de eerste badkamer en wat water en gasleidingen weg te werken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Hoe krijg je de afvoer trouwens door de staanders heen? Echt flexibel is PVC 50mm niet.

Ik zie ook nog niet helemaal voor me hoe dit in elkaar zit. Een bad heeft de afvoer aan de onderkant zitten. Dan kan de afvoer toch niet de wand in? Een foto of tekening is welkom ;)

Voor een wastafel is 40mm al voldoende. Weet niet hoe dat zit bij bad en wasmachine.

In de badkamer is een laag multiplex achter de gipsplaten handig. Daarmee zou de verzwakking wel weer minder erg zijn. Aan de andere kant is een houten wand ook minder aan te raden. Gasbeton is beter. Maar dan heb je dezelfde vraag over de afvoer.
 

Jlaan

  • #5
Ik ben ook niet van plan om de buis door de standers te trekken maar gaten boren in de staanders en die dan om de buis heen rijgen. De buis komt laag in de wand, daar zou je hem even hoog kunnen plaatsen als voor de wand zodat het niet te hoog uitkomt, lijkt me.

De wand komt tussen de keuken en de badkamer en dan wil ik aan de keukenzijde het multiplex plaatsen. Misschien in de badkamer aan de buitenmuur zijde, voor extra stevigheid?

Op het plaatje gaat hem om de wanden in de badkamer met de pijl (afvoer) ervoor.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Bedankt voor de tekening.

Kan de afvoer niet door de afwerkvloer? Het bad moet anders waarschijnlijk ook hoger staan.

Als je over de gehele breedte van de wand staanders gaat verzwakken, kan de wand in theorie afbreken op die plek. Dan is een grotere houtmaat aan te raden.

Aan de badkamerkant hout achter de gipsplaten heeft als voordeel dat je makkelijker dingen kan monteren. Vooral nuttig als je bv. een wasbak, kast e.d. aan de wand wil hangen.
 

Jlaan

  • #7
En jij bedankt voor de adviezen.

De afvoer kan niet door de vloer omdat de steunbalken parallel lopen aan de muur tussen de badkamer en de keuken. Er komt nog wel 6.5 cm extra dekvloer op de vloer om gelijk met de douche uit te komen (staat niet in de tekening).

Jammer dat er een breuk gevaar, is dat zou jammer zijn op zijn zachts gezegd :shock: Wat voor hout constructie zou je adviseren dan? Zijn platen niet genoeg?

In de badkamer hoeft niets tegen de muur hooguit in de hoek, dan zal ik in ieder geval daar wat hout plaatsen
 

Jlaan

  • #8
Ik zit nu ook te denken aan een constructie met 100mm metal studs. Dat geeft waarschijnlijk ook wel genoeg stevigheid lijkt me.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
In de dekvloer is dus op zich wel ruimte.

Als je de voorzetwand aan de achterliggende wand ophangt, maakt het trouwens helemaal niet uit. Misschien is dat een optie?
Vrijstaand zou ik wel staanders van 100mm adviseren.
 

Jlaan

  • #10
Er is ruimte in de dekvloer. Ik voel er alleen niet voor om door steunbalken heen te boren. Ik wil aan die constructie niet zitten.

De voorzetwand kan aan de achterliggende wand opgehangen worden. Dat lijkt me de beste optie hier.

De vrijstaande wand zal ik 100mm maken, dat is in alle opzichten het mooiste.

Bedankt voor de input!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu