Plaatsing douchebak - opdikken of inkappen?

Wart87

  • #1
Goedenavond allen,

volgende maand staat de verbouwing van de badkamer gepland, maar ik kom er niet helemaal uit hoe ik het beste de douche kan gaan plaatsen. In de huidige situatie is er een douchebak op poten geplaatst in een nis van 98*104. Rondom ligt een smal rondje tegels om de naden op te vangen. Erg onhandig, want via deze "plateaus" loopt tijdens het douchen het water de badkamer in als je even niet oplet. Dat willen we koste wat kost voorkomen in de nieuwe situatie.

Ik zou jullie graag de plannen willen voorleggen en horen wat jullie op/aanmerkingen en tips zijn.

De plannen:

Alles er uit, aansluitingen blijven op huidige locaties zitten. Alle wanden worden met cement gestuct en daarna voorzien van betoncire, m.u.v. de lange wand waar het badmeubel aan komt. Deze wordt betegeld met 60*30 tegels.

In de nis willen we een platte douchebak plaatsen en de bestaande muur iets opdikken zodat er een douchedeur van 70 in past (breder kan niet, want dan komt deze tegen het badmeubel aan). Er zal een plek voor de sifon uitgekapt moeten worden en desnoods kan ik deze door de vloer laten zakken.

Het punt is alleen dat de nis een nogal onhandige maat heeft. Mijn idee is om een douchebak van 100*100 te plaatsen en deze iets in te kappen indien nodig (breedte is nu 98, maar na verwijderen tegelwerk kan het wellicht net?). De muur waar de mengkraan komt wil ik dan opdikken met 5cm ytong blokken.

- Wat is de juiste manier van ytong bevestigen aan de bestaande muur (groen op tekening)? Ik lees zowel veerankers als gewoon schroeven?
- moet de onderste rij in een u-profiel geplaatst worden?
- hoe werk ik de bovenkant af? Het verdiepingsvloer boven de badkamer bestaat uit houten balken.
- hoe kan ik het kleine muurtje (geel op tekening) het beste verlengen? ook met ytong? Hoe realiseer ik daar het beste de bevestiging?



Ik hoor graag van jullie en alvast bedankt!
 

Wart87

  • #2
Goedemiddag klussers,

Inmiddels zijn we wat verder. Het korte muurtje wat ik op wou dikken (geel) is van gasbeton en kan makkelijk verwijderd worden, het lijkt mij dan beter/steviger om het in 1 deel terug te zetten dus eigenlijk komt er een L vormig muurtje terug, wat tegen de bestaande wand geplaatst wordt.

Het dus om een muurtje van 100*30 opgebouwd gasbeton.

De volgende vragen resteren;
- moet der onderste rij in een profiel of kan ik deze op de cementdekvloer verlijmen? (Of in de specie?)
- moet ik voor zo'n klein muurtje veerankers gebruiken, of kan ik ze ook met lijmankers vastzetten? De muur wordt afgewerkt met cementstuc en daarna betoncire, het lijkt mij dan niet handig om een kier van 1 cm laten?
- de muur wordt voor een bestaande wand geplaatst, moet ik de blokken aan de achterzijde dan ook verlijmen of ook met lijmankers vastzetten?

Alvast bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu