Dubbele Wisselschakelaar met WCD met randaarde door 1 Buis?

Resi_70

  • #1
Beste forumleden.

Ik ben al een tijdje aan het zoeken maar ik kom er niet uit vanwege het maximale aantal draden in een stuk buis van een lengte van 3 meter.

Ik zal even proberen een duidelijke schets geven van de situatie zoals deze nu is. Het probleem is dat ik nergens meer bij kan anders had ik wel een extra buis gelegd.

Het zit zo. Onder aan de trap heb ik een wisselschakelaar met 2 zwart en 1 bruin. hiervan loopt een buis naar een een dubbele doos bij het trappengat naar zolder. Vanuit de meterkast gaat Bruin, aarde en Blauw welke aan de onderkant van deze dubbele doos uitkomt. Aan de bovenkant van deze dubbele doos loopt 1 buis naar de centraaldoos op de overloop. bruin aarde en blauw welke vanuit de meterkast komen zijn op het stopcontact aangesloten aan de onderkant van de dubbele doos en bruin gaat naar het P contact van de dubbele wisselschakelaar. vanuit hier gaat de bruin blauw en aarde verder naar de centraaldoos. Als ik deze insteek lassen doppen los koppel heb ik dus geen stroom meer op de centraaldoos.

Nu had ik altijd een enkele wissel schakelaar en stopcontact randaarde op de overloop om de onder de lamp aan of uit te doen en op de overloop de ook de lamp van de overloop te kunnen schakelen. Dit kan nu nog steeds prima werken Maar dit moet nu een dubbele wissel met stopcontact met randaarde worden.

Ik wil namelijk onder aan de trap van de benedenverdieping het licht aan van de overloop aan en uit kunnen doen en zo ook op bij het trappengat op de overloop de lamp van de overloop kunnen schakelen en op de overloop bij het trappengat ook de lamp naar zolder aan en uit kunnen doen en deze op zolder zelf ook aan en uit kunnen doen. Het probleem is dat ik dan vanaf deze dubbele doos naar de centraaldoos met 6 draden in een 5/8 pijp zou moeten leggen. Wat dus niet mag volghens NEN normen. Wat is het nou echt in de praktijk het risico van?

Zelfs met de aderbesparende oplossing lijkt het me niet te lukken. Ik heb een tekening bijgevoegd waar ik het geprobeerd heb met een de aderbesparende oplossing. Ik ben er alleen niet 100% zeker van dat deze in mijn situatie goed getekend is

Met de standaard bekabeling optie van een wisselschakelaar kom ook ook op 6 aders uit bij de buis van het trappengat naar de centraaldoos.

Misschien heeft iemand een oplossing binnen de normen.

 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Je kan overwegen om het met draadloze schakelaars uit te voeren.
Actuator in de lasdozen en schakelaars op de muur waar je maar wilt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Ik ken de hedendaagse NEN 1010 niet maar als daar nog steeds in staat maximaal 5 draden in een buis dan wordt het denk ik hoog tijd om dat eens aan te gaan passen.
Immers de schakeling als hierboven was normaal nooit een probleem en komt in de praktijk toch ook regelmatig voor(3 schakeldraden + fase,nul en aarde). Echter sinds dat de verplichte aarde er bij gekomen is zou het dus plots niet meer mogen en moet je een 2e buis voor het stopcontact gaan gebruiken.
In situaties als deze zou ik er geen probleem mee hebben om er een 6e draad bij in te trekken.
Kijk je naar de bezetting in de buis dan is 5 x 2,5mm2 toegestaan en dat is in totaal 12,5mm2 (even de isolatie niet meegerekend.
3 x 1,5mm2 (zwart is immers meestal dunner)en 3 x 2,5mm2 is samen 12mm2 dus nog minder dan de wel toegestane 5 dikkere draden.
Is het nieuwbouw dan zou ik niet gaan morrelen aan de bestaande regels maar gaat het om bestaande bouw waar hierdoor opnieuw gehakt en plafonds open gemaakt moeten worden dan zou het, in mijn ogen, toch anders moeten kunnen.
Ik zou er dan van maken, van past er een 6e draad bij in dan is dit in combinatie met 3 schakeldraden toegestaan.

Mede aangezien het extra risico volgens mij dan ook nog eens te verwaarlozen is.

Maar als ik het schema goed bekijk dan zal de lamp op de overloop op deze manier nooit gaan branden, immers er loopt een bruine draad van schakelaar naar schakelaar maar die is nergens met de fase verbonden.
Verder valt op dat de schakelaar beneden niet via een centraaldoos loopt maar van schakelaar naar schakelaar en met een centraaldozen systeem is dat toch wel vreemd.
Loopt die toch wel via een centraaldoos dan is het "probleem" waarschijnlijk ook zonder 6 draden in een buis op te lossen door de fase anders te laten lopen.

suc6

Gerrit
 

Trabbit

  • #4
Gerrit B schreef:
Ik ken de hedendaagse NEN 1010 niet maar als daar nog steeds in staat maximaal 5 draden in een buis dan wordt het denk ik hoog tijd om dat eens aan te gaan passen.
Die zijn hier te vinden https://www.klusidee.nl/Forum/topic/veilig-werken-met-elektriciteit-begrippenlijst-elektra.7411/
Ik zie hier ook niet zoveel risico's wanneer je dit zo in 1 buis stopt, maar het is niet volgens de NEN2010 norm. Ik vind het ook opmerkelijk dat er geen onderscheid wordt gemaakt in de functie van de draden en alleen wordt gekeken naar de dikte, als ik de norm goed interpreteer. Officieel mag 4x2,5mm2, dan zou je er dus ook 3x16A en een aarde voor een draaistroommotor er doorheen mogen voeren. [/url]
 

Resi_70

  • #5
Gerrit B schreef:
Maar als ik het schema goed bekijk dan zal de lamp op de overloop op deze manier nooit gaan branden, immers er loopt een bruine draad van schakelaar naar schakelaar maar die is nergens met de fase verbonden.Gerrit
Hoi Gerrit bedank voor je uitgebreid antwoord. De lamp kan inderdaad niet branden ik zie dat ik een een lijntje ben vergeten te tekenen op in de doos bij de overloop/trappengat.
Gerrit B schreef:
Verder valt op dat de schakelaar beneden niet via een centraaldoos loopt maar van schakelaar naar schakelaar en met een centraaldozen systeem is dat toch wel vreemd.
De schakelaar onder loopt inderdaad van schakelaar naar schakelaar. Dit zijn diepe dozen en achter in de doos is ruimte om te lassen. Dit is zo gedaan vanwege een verbouwing van een washok ander had destijd ook het hele plafond open gemoeten om er buizen bij te leggen. Nu blijkt dit niet erg slim te zijn geweest en schijnbaar mag het ook niet.

In het getekende schema heb ik 2x een aderbesparende wisselschakeling getekend. Ik zie inmiddels dat deze voor de beneden schakelaar niet nodig is. Als ik de aderbesparende wisselschakeling niet toepas voor de lamp op zolder heb ik volgens mij 2x 6 draden door een buis. De buis van de dubbele wisselschakelaar naar de centraaldoos en de buis van de centraaldoos naar bovenaan de zoldertrap. Het voordeel wel is dat deze standaard wisselschakeling mijn inziens veel makkelijker aan te sluiten is.

Ik ga dan toch maar proberen of ik 6 draden in een buis krijg.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu