Fundering betonijzer gebruiken?

Erstas

  • #1
Beste klussers,

Ik heb een vraagje over het storten van een fundering. Het betreft een woning van 12 m x 8 m. Deze wordt 2 m hoog opgemetseld met betonblokken waarop de balkenlaag en verdieping komt. De verdieping is volledig uit houtbouw.

De fundering wordt 70 cm diep bij 30 cm breed.
Moet ik betonijzer gebruiken in mijn fundering?

Groeten

Erwin
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ik neig gevoelsmatig naar ja maar dat hangt van nogal wat factoren af.
Mijn inziens kan dit niet via het forum behandeld worden.
Wat zegt de constructeur en je bouwtekeningen.
 

Pepjo

  • #3
Het lijkt me nogal onbezonnen om een fundering niet te wapenen.
Ik zou me terdege laten voorlichten door een terzake kundig persoon, zoals the Headhunter al aangaf.
Aan een dak valt nog wel wat te veranderen, maar aan een fundering...
 

Erstas

  • #4
Ja, dat klopt, is misschien ook een beetje een domme vraag voor op het forum. Vaak wordt er geen wapening gebruikt bij aanbouwen en omdat mijn bovenbouw volledig uit hout bestaat scheelt dit natuurlijk weer in gewicht, vandaar mijn vraag.

Ik heb wel veel ervaring in de bouw en interieurbouw maar weet eigenlijk niet veel van funderingen.

De bouwtekeningen maak ik zelf dus ik moest toch nog een constructeur benaderen voor de berekening van mijn balken, kan ie in een keer de fundering bekijken.

Bedankt,

Erwin
 

Keijs

  • #5
Erstas schreef:
Beste klussers,
De fundering wordt 70 cm diep bij 30 cm breed.
Moet ik betonijzer gebruiken in mijn fundering?
Het antwoord is heel simpel: JA!

Omdat het een kleine belasting betreft zal het e.e.a. wel praktisch worden gekozen, maar dit zal je moeten opnemen met je eigen constructeur.

Plaat zal altijd wel 150mm dik zijn met wat staven diameter rond 10.
 

Hatsiekatsie

  • #6
Beton kan veel drukkracht en in verhouding weinig trekkrachten opnemen. Vandaar dat beton dus dan ook gewapend wordt met staal. Bij een fundering onder een huis wordt er altijd wapening gebruikt, zoals trouwens in de meeste bouwkundige (en civiele) betonconstructies.

Hoeveelheid wapening en dimensies van de funderingsbalken is afhankelijk van de verschillende krachten die worden uitgeoefend op de fundering: massa van de bovenliggende bouwlagen + dak, natuurkundige variabelen (sneeuw, wind, zetting grond) en een veiligheidsfactor. Ook is dit afhankelijk van of de fundering op palen of op staal (directe ondergrond) wordt geplaatst.

Voor een goed ontwerp is eerst goed onderzoek nodig van de bouwgrond betreffende de samenstelling en eventuele diepte van de draagkrachtige laag (grote dichtheid -> zand). Aangezien deze in Nederland meestal op 13 meter diepte ligt kom je al snel op palen uit.

In Nederland ben je overigens verplicht om een constructeur de constructie te laten berekenen van de complete woning: dak, vloeren, lateien(beton, staal), wanden, kolommen, fundering, hout skelet bouw, etc. Anders kan je sowieso geen bouwvergunning aanvragen.

Alles moet voldoen aan de Nederlandse normen (NEN's) en het Bouwbesluit.

Dus je komt er niet onderuit om hiervoor deskundigen in te huren.

Silvan
(ooit bouwkunde gestudeerd...)
 

Erstas

  • #7
Ik weet ook wel dat de draagconstructies berekend moeten worden zoals de balken en spanten e.d. , maar hier gaat het om een houten huis, vandaar mijn vraag. Er komt dus ook geen betonnen vloer in (betonplaten) zoals iemand hier opmerkte.
Bij aanbouwen wordt er vaak geen wapening gebruikt in de fundering, mits de grond hard genoeg is.
Laatst bij een vriend een aanbouw gemaakt van 4x3mtr zonder wapening, en ook geen berekening van de fundering maar wel de vergunning gekregen. Nu komt op de aanbouw nog een bovenbouw, deze is ook goedgekeurd.

Heb nu nagevraagd en mijn fundering gaat nu 1mtr breed bij 40cm hoog worden, dit wel op een diepte van 70cm met wapening.
Bedankt voor alle antwoorden :D

groeten erstas
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Bedankt voor de melding en succes met de bouw.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu