Kabel trekken

Tejo

  • #1
Hoi,

Ik zit met het volgende probleem. In mijn hui waar ik net in woon (uit 1952) liep een kabel vanaf de telefoonwandcontactdoos in de woonkamer naar een wandcontactdoos in de slaapkamer. Dit was een oude dikke kabel met zo'n twintig kleine draden erin. Ik wilde door die leiding een nieuwe telefoonkabel trekken en daarnaast ook een Coax voor televisie.

Wat heb ik gedaan:
Aan de kabel die er in zat een touw (2) geknoopt. de kabel eruit getrokken (ging verbazend soepel!). Toen aan de touwtjes de nieuwe kabels geknoopt. Die erdoorheen getrokken wat ook goed ging totdat hij een beetje vast zat en er te hard aan de touwen getrokken werd..... Knap allebei gebroken.

Ik probeer nu de coax (toch redelijk stevig) erdoorheen te duwen maar blijf steed op hetzelfde punt steken. Kan het zijn dat daar een doos zit? en als dat zo is, is er dan een manier om toch een kabel door die leiding te krijgen?

Alvast dank,

Frank
 

Pepjo

  • #2
Koop een trekveer. Die laat zich door vrijwel alles heenleiden. Verkrijgbaar bij de bouwmarkt/gereedschapwinkel. Aan de trekveer bind je je kabels vast en trekt ze aldus door de buis.
 

Tejo

  • #3
Krijg je zo'n trekveer ook door een lasdoos? als je daar niet bij kan komen? Of is het onwaarschijnlijk dat er een lasdoos in de leiding zit? Dat is toch zo'n kunststof kabel. Die duw je dan door de leiding?
 

Pepjo

  • #4
Als de installatie van de woning volgens de regels der kunst is aangelegd, mag er geen verborgen lasdoos, of eentje waar niet meer bij is te komen, zitten.

Een trekveer is er van kunststof of metaal. Ze hebben een afgeronde kop, wat het makkelijk maakt om ze ergens doorheen te prikken.
 

Tejo

  • #5
Dank je wel! Ga zo maar eens naar de bouwmarkt!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Tip: indien je de volgende keer een draad wilt vervangen, knoop dan de oude draad aan de trekveer, en trek hem met de oude draad door de leiding heen.

Bij draden trekken bij voorkeur met z'n tweeën werken, één trekt aan de veer, de ander duwt de draden erin.

Wanneer je op dit moment alleen de terkveer erin moet krijgen, smeer dan de punt ervan in met wat vloeibare zeep (uit zo'n pompje). Dan gaat het net iets soepeler.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Omdat de kabel er wel eenvoudig uit wilde maar een nieuwe er moeilijk in wil zou ik je adviseren om de kabel te gaan leggen vanuit de slaapkamer, wellicht gaat de nieuwe kabel er dan ook vrij eenvoudig in.
Heb je toevallig siliconenspray in huis spuit dan eerst een beetje in de buis dat glijdt een heel stuk gemakkelijker.

suc6

Gerrit Bakker
 

Tejo

  • #8
Nou, Ik heb een trekveer gehaald, stak hem in de woonkamer de leiding in, ging heel soepel door de leiding tot ik hem er helemaal in had. Ik ren naar boven om te kijken... Geen trekveer. Ergens een verkeerde afslag of wat ik eigenlijk denk komt hij ergens vrij tussen de vloer en het plafond! Vanaf de andere kant geprobeerd, idem alleen hoor je hem dan duidelijk onder de vloer slepen...

Dus volgens mij:

Óf hij komt ergens door een lasdoos en gaat door een gat de tussenruimte in óf de leiding is ergens los geraakt! Iemand nog tips of mogelijkheden? uithakken is geen optie...
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Gewoon vanaf de andere kant proberen.
Lukt dat ook niet dan even met z'n 2'en proberen de een voert de veer in tot hij niet verder wil en gaat dan stoten met de veer. De ander gaat luisteren waar de klopgeluiden te horen zijn zodat te bepalen is waar de buis uit elkaar geschoten is of evt. toch een doos zit.
Want zoals ik het lees dan heb je nog te maken met een oude T65 installatie en daar zitten vaak meerdere lasdozen/toestelaansluitingen.
Dus waarschijnlijk is er nog ergens zo'n doos weggewerkt achter het behang.

Nog iets wat je even na kunt gaan is de lengte bepalen van de kabel die je er uitgetrokken hebt.
Vergelijk dit met de afstand dat je de veer in kunt voeren zodat je weet hoever je nog met de veer moet. de buis kan nl. ook net boven de doos losgeschoten zijn.

suc6

Gerrit Bakker
 

Tejo

  • #10
Heb ik gedaan, het ziet ernaar uit dat het ongeveer een meter vanaf de slaapkamer mis gaat. De vraag is nu, als hij is losgeschoten, is er dan een mogelijkheid om toch een kabel erdoorheen te krijgen en als er een doos zit (ik weet niet wat een T65-installatie is) hoe krijg ik hem dan door het goede gat naar de goede leiding...
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Ik ken de situatie natuurlijk niet , maar zit de doos in een holle wand van hout oid?
Als dat nl. het geval is dan helpt het soms om de achterkant van de doos er uit te zagen/boren, de veer er in te duwen vanaf de kamer en kijken of je zo de veer te pakken kunt krijgen.

Als dat niet het geval is dan zijn er weinig ander mogelijkheden over dan toch de decoupeerzaag te hand te nemen en om de bewuste plek een gat in de wand/vloer/plafond te maken. Soms kun je de schade beperken door vanaf de andere kant te werken, dus ipv. in het plafond juist via de vloer 1 verdieping hoger.

Als je vloerdelen gaat zagen zaag dan met de naden mee en zaag alleen de veer van het vloerdeel er af onder een hoek van zo'n 30 graden vervolgens kun je de plank er dan vaak zo uit halen
Je kunt het vloerdeel weer weer aardig goed bevestigen door onder de andere plank een stuk hout vast te lijmen/spijker waar je de plank weer op kunt leggen.

Heb je een parket- of liminaatvloer dan wordt het echt een probleem en zul je waarschijnlijk een andere route moeten gaan zoeken of heel veel geluk moeten hebben om toch de veer in het losgeschoten stuk buis te krijgen.

suc6

Gerrit Bakker
 

Pepjo

  • #12
Het zit je ook niet mee...
Dat punt waar je vermoedt dat er iets los zit, zit dat onder de vloer of in de muur ?
 

Tejo

  • #13
Het gat in de slaapkamer zit zo'n 60 cm boven de vloer. ik steek de veer er ongeveer 120 cm in en hoor dan de ribbels van de veer over het plafond (of de rand van de leiding) gaan hij schiet dus duidelijk tussen de vloer en het plafond uit de leiding.

Ik heb in de kamer naast de slaapkamer inbouwkasten. Ik zal daar eens onder het vinyl kijken of ik onder de vloer kan. Kan ik ongestraft inderdaad een plank eruit zagen?

Of is er nog een andere creatieve manier. Ik denk aan twee veren met in de punt magneten oid zodat als ze elkaar raken je er eentje hebt en dan heel voorzichtig duwen en trekken. Of een ander briljant idee....
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #14
Je kunt natuurlijk van alles proberen alleen als de buis is onderbroken of een gedeelte uit elkaar is geschoten dan blijft het een geluksschot als het je lukt. maar ja je hebt maar 1 geluksschot nodig dus als je alle tijd en geduld hebt waarom zou je dan gaan zagen als je niet eerst al het andere hebt geprobeerd?

Zakelijk gezien is zoiets niet haalbaar, vandaar dat ik er vaak de decoupeerzaag of cirkelzaag in zet, natuurlijk moet je wel rekening houden met balken waar de planken op gespijkerd zijn.
Ik zal proberen e.e.a in een tekening te zetten en hier te posten

suc6

Gerrit Bakker
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #15
Hierbij de tekening hoe ik altijd een of meerdere planken uit een zolder haal

helaas offline
De afbeelding komt hier niet zo goed uit, wil je hem compleet stuur dan even een berichtje dan stuur ik hem toe.

Er zullen best meerdere methodes zijn, maar ik vindt deze het beste werken.

suc6

Gerrit Bakker
 

Tejo

  • #16
Bedankt! Dat zal mjin laatste redmiddel worden. Ik zal mijn geduld op de proef stellen (en vooral dat van mijn vriendin!). Ik heb in principe alle tijd dus op voor het geluksschot! Kan je bij de Gamma (of andere bouwmarkt) kleine sterke magneetjes kopen?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #17
Ik denk dat je dan even creatief moet zijn en moet kijken naar magneten uit bijv. deurmagneten (je weet wel zo'n blokje met 2 metalen plaatjes en een magneet er tussen), deurkontakten van beveiligingssystemen enz.
De magneten uit deurkontakten van een beveiligingssysteem zijn vaak wel vrij sterk en rond en daardoor eenvoudiger vast te maken aan je veer.

suc6

Gerrit Bakker
 

Tejo

  • #18
Thanks,

Let u know!
 

Tejo

  • #19
Nou, het is gelukt uiteindelijk!

De magneten werkten niet. Nadat het geduld op was toch de vloer open gezaagd. In de vaste kast. Er zat toch nog een balk tussen. Dus ik kon er toch nog niet goed bij. Een hele hoek was tussen de leiding uit gevallen. Uiteindelijk een heel dun stuk ijzergaren aan het uiteinde van de trekveer geknoopt.
De trekveer in de slaapkamer in de leiding gestoken,

de stofzuiger op het stukpijp gezet aan 'mijn' kant van de balk.
De pijp door de balk tot hij het draad opzoog.
Met de draad de trekveer door de balk gestoken.
Kabels getrokken... Klaar!
Slechts drie avonden mee bezig geweest. Toch wel een groot geduld...
 

Pepjo

  • #20
Geduld is een schone zaak...heel goed en gefeliciteerd !
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu