Aardnet niet nodig in badkamer

Leonardus66

  • #1
In de garage naast mijn woning bouw ik momenteel een badkamer. Op de garagevloer waren voorheen stoeptegels gelegd in zand. Deze tegels zijn verwijderd en het zand uitgegraven. Vervolgens is isolatie (piepschuim) op de bodem aangebracht waarna een metalen betonraster is geplaatst en dit geheel is in beton gegoten. Ook de zijkanten zijn alvorens het beton te gieten met (dun) piepschuim bedekt. Ik ben nu met de afwerking bezig. De vloer is naar mijn mening geheel geïsoleerd alleen weet ik niet zeker of de vloer toch op bepaalde delen de omliggende fundamenten of muren raakt. Het metaal zeker niet. Alvorens de cementdekvloer te plaatsen wil ik wel zeker weten of ik geen aardnet nodig heb.
Je zou in zo'n geval misschien zeggen dat het een kleine moeite is om toch maar een net aan te leggen maar ik heb alle leidingen al liggen en het is nogal wat om nu een net daaronder te gaan leggen zeker als het misschien niet nodig is.
Uit de ander draadjes over dit onderwerp leek ik te kunnen concluderen dat het in mijn geval misschien niet nodig is maar ik zou dat graag zeker willen weten.

Een tweede vraag is de dikte van de aarddraad die van de cvp loopt naar de verschillende punten in de badkamer . Ik heb een flinke rol met een dikte van 3,5 mm liggen.(origineel aarddraad vertind).
Nu lees ik op het forum dat het minimaal 4 mm moet zijn en voor het aardnet zelfs 6mm.
Wat is hier verstandig.

Een derde vraag betreft de verbinding van de aardraad met de wastafelkraan. Waar moet ik die precies plaatsen. Op de waterleiding onder de stopkraan of echt aan de kraan zelf. Indien aan de kraan, hoe maak je die dan vast?

Graag advies, alvast mijn dank
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
1 Een aardnet is nodig als de beton bewapening nog in andere ruimtes dan de badkamer doorloopt. Kun je het evt. over het leidingwerk leggen?
2 De oppervlakte van de draad moet 4 mm2 zijn. Dit zal wel overeenkomen met een doorsnede van 3,5 mm.
3 Een klem op de waterleiding is voldoende.
 

StefanD

  • #3
Een draad met een diameter van 3,5mm heeft een doorsnede van 1,75x1,75x3,14= 9,6 mm2. (kwadraat van de straal maal pi)
 

Leonardus66

  • #4
De bewapening loopt niet door dus ik begrijp dat een aardnet niet nodig is. Het kan inderdaad over de leidingen gelegd worden maar is toch hinderlijk bij het afwerken en waarom zou ik dat doen als het niet nodig is.

Ik wist niet dat de oppervlakte 4 mm moest zijn, maar ik was in de veronderstelling dat het de diameter was, weer wat geleerd.

Dus de aarddraad mag aan de waterleiding bevestigd worden , dus de ommanteling van de rubberen flexibele buis tussen de kraan en de stopkraan is voldoende geleidend?

Hartelijk dank voor de antwoorden
 

Leensen

  • #5
Sxnder schreef:
Een aardnet is nodig als de beton bewapening nog in andere ruimtes dan de badkamer doorloopt.
Als de wapening doorloopt in andere ruimtes dan de badkamer moet de wapening vereffend zijn. Maar dat wil dan toch nog niet zeggen dat er geen aardmat nodig is?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Je vereffend of de wapening (bij doorlopen in andere ruimtes) of je legt een aardmat tussen tegels en wapening.

Beide dienen wel te worden aangesloten op het CAP waar alle vreemd geleidende delen in de badkamer op komen.
 

Leonardus66

  • #7
Na deze laatste twee reacties begrijp ik het niet meer. Is het in mijn situatie nu wel of niet verplicht om een aardnet te plaatsen ? Het heeft naar mijn mening toch geen zin, het is alleen extra werk en geeft toch geen extra veiligheid op een volledig geïsoleerde vloer. Het ging mij meer om de interpretatie van het voorschrift in de NEN1010. Ik wil me hier namelijk wel aan houden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Bij jouw is het niet nodig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu