Aardmat en CAP

Pushback

  • #1
Op het forum (en de rest van het internet) heb ik al een boel gelezen mbt de welbekende aardmat.

Nu las ik een opmerking in een topic waar ik helaas niet meer kan reageren (topic te oud misschien?) dus dan maar even een nieuwe.
Als de wapening van de aangrenzende ruimtes zich voortzet in de badkamer dient de wapening ter plaatste van de badkamer verbonden te worden met het CAP.
Indien de wapening niet vereffend kan worden dient men tussen de wapening en de betreedbare vloer een aardnet te plaatsen welke is verbonden met het CAP.
Mijn situatie is als zo:
De hele eerste etage ligt zwaluwstaartplaat. Hierop ligt vloerverwarming. Dit alles gaat afgedekt worden met zandcement. De zwaluwstaartplaten zelf raken elkaar niet aan, maar het zandcement verbind het allemaal wel met elkaar. De zwaluwstaartplaten in de badkamer wil ik verbinden met het CAP onder de wastafel. Tevens de krimpnetten wil ik op het CAP aansluiten. Heb ik hiernaast ook nog een aardnet nodig?

Verder met betrekking tot het CAP. Een collega van mij wist te vertellen dat je deze tegenwoordig alleen nog maar met 2,5mm2 groengeel met de centraaldoos dient te verbinden. Niet meer met 6mm2 blank met de meterkast. Klopt dit?

Alle leidingen (zowel voor de handdoekradiator als de warm en koud watertoevoer) die de badkamer binnen komen zijn kunststof leidingen. Hierin zit natuurlijk een metalen mantel. Gezien het feit dat ik kunststof koppelingen gebruik (henco) zie ik niet zo snel hoe ik deze makkelijk kan aarden. Volgens mij staat het metalen deel van de leiding niet in aanraking met het schroefdraad.

Als laatste nog 1 vraagje met betrekking tot XMvK kabels. Eigenlijk wil ik de verdeling van de groepenkast naar de centraaldozen gewoon met 2,5mm2 VD doen. Nu werd mij verteld dat dit veel makkelijker kan met een XMvK kabel. Wat is beter/veiliger? Of mag het uberhaupt niet eens met XMvK?

gr. Stefan
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Zwaluwplaten ter plaatse van de badkamer verbinden met cap, krimpnet mag ook aan cap.

Idd PE voor CAP komt uit centraaldoos badkamer, en niet rechtstreeks uit meterkast.

Radiator hoeft niet vereffend als deze niet geleidend is op gehangen, dus aan kunststof beugels is opgehangen.

Kabel door een buis trekken kan maar is lastiger dan vd draad, en niet veiliger/onveiliger.
 

Pushback

  • #3
Ok top, bedankt!


De douchedrain zit aan de zwaluwstaartplaten vast. Toch aan CAP?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Nee hoeft niet.
 

Bart_WRX

  • #5
Als de bewapening dieper ligt als xx cm ten opzichte van het 0 peil, hoef je die bewapening niet te aarden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Hoe kom je daar bij?

Er word alleen gesproken over of de wapening vereffenen of een aardnet plaatsen.Ik ben nog nergens een verwijzing naar diepte tegengekomen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu