Aardlekschakelaar voor 3 x 25Amp

Ricostrydom

  • #1
Ik wil thuis overstappen van een 1x35 Amp naar 3x25 Amp toevoer. Ter voorbereiding ben ik aan het kijken naar nieuwe (Schneider) Aardlekschakelaars maar ben helemaal in de war met wat aangeboden wordt: R9R04440, 16698, 16750 en 16751 om maar een paar te noem. De prijzen variëren ook tussen de 45 en 450 euro. Wat is nou precies een gepaste automaat voor een appartement met 7 x 16A groepen. (Waarvan 2 groepen voor de inductie kookplaat bedoel zijn en de rest voor stopcontacten en lichten).
Een andere vraag is hoeveel aardlekautomaten zijn nodig?
Ik had bedacht om bijvoorbeeld 2 aardlekautomaten te kopen: 1 voor de 2 x 16A voor de kookplaat.
1 voor de 5 x 16A voor de stopcontacten en lichten.

Graag hier een antwoord op.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Minimaal 2 aardleks en maximaal 4 groepen per aardlek.

aardlek 25A 0,03A.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Ik zou twee 4 polige aardlekschakelaars nemen en vergeet de verplichte 4 polige hoofdschakelaar niet.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Ik juist 7 alamats
Heb ik ook geen problemen met dat als er ergens wat storing veroorzaakt meteen het halve huis zonder spanning zit.
Heb je een beveiligingssysteem dan kan deze ook gewoon op een eigen groep zonder dat deze uitvalt als er ergens anders sluiting ontstaat.
En moet je ergens aan het werk dan kun je nog steeds specifiek van dat deel de spanning uit zetten.

Het is wel wat duurder dan met eindgroepen en 2 verzamel aardleks maar comfort is ook wat waard.

suc6

Gerrit
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
TS wil ook nog een kookplaat aansluiten. Vandaar mijn advies om voor 4 polige aardlekschakelaars te gaan. Icm een krachtgroep kan deze dan over 2 of drie fases verdeeld worden.
 

Ricostrydom

  • #6
Sxnder schreef:
Ik zou twee 4 polige aardlekschakelaars nemen en vergeet de verplichte 4 polige hoofdschakelaar niet.
Moet de 4 polige hoofdskakelaar in dezelfde kast als mijn aardlekschalaars zitten of mag die ook in de kast waar de meter en hoofdzekering zitten?

Is het toegestaan om de 2 groepen van de kookplaat met een andere groep te combineren? M.a.w 3 groepen op de ene aardlek waarvan 2 groepen voor de kookplaat bedoeld zijn?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
1. Bij meter de hoofdzekeringen heb je niks te zoeken. Deze zijn het eigendom van de netbeheerder. Hoofdschakelaar moet in de groepenkast of evt. in een apart kastje tussen meterbord en groepenkast
2. De kookplaat moet op een zogenaamde kook- of krachtgroep aangesloten worden. Dit zijn respectievelijk 2 of 3 gekoppelde groepen. Op de aardlekschakelaar, waarop deze wordt aangesloten mogen nog drie groepen worden aangesloten. Twee losse groepen op de kookplaat is niet toegestaan.
3. Met alle respect maar hoop niet dat je hier zelf aan gaat knutselen. De aanpassing naar drie fase moet zoiezo door de netbeheerder worden uitgevoerd en voor de aanpassingen aan de groepen kast heb je iemand nodig die bevoegd is de zegels van de hoofdzekeringen te verwijderen, zodat eea veilig kan worden geïnstalleerd.
 

Ricostrydom

  • #8
Van de primaire toevoer blijf ik af. Ik wil gewoon kijken wat ik nodig heb om over te stappen naar 3-fase. Op het moment dat ik de besluit heb genomen om over te stappen haak ik zeker een technicus aan. ;)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu