Aarding woning?

Klusfish

  • #1
Hoe kan ik bepalen de (oude) woning genoeg geaard is?

Van de stroomkabel (vanaf de stroomnet) komen er alleen bruin en blauw draden in tot de meter.

Ik zie wel groen draden van de binnen twee leidingen (nu zijn er alleen twee groepen). Die zijn bij de steenplaat achter de meter aangesloten.

In de bouwkundige keuringrapport lees ik de volgende: "Voor zover deze beperkte meting van randaarding is uitgevoerd, lijkt e.e.a. voldoende te
kunnen functioneren." Maar verder is er geen toelichting.
 

Handyman25

  • #2
Een goede aardemeting kan (volgens mij) alleen een electricien.

Met het oog kun je kijken of waterleiding, gasleiding en verwarming met een aardedraad zijn verbonden die uitkomen op het aardrailtje in de meterkast, die op zijn beurt weer de grond inschiet (bv naar fundering). Dat laatste zal niet zichtbaar zijn of je moet een aardpen hebben (vaak bij oude woningen).

Je kunt ook nog checken of stalen onderdelen in de badkamer met aardedraad zijn verbonden. Centraal aardpunt is mogelijk niet aanwezig in badkamer want dat is pas in 84 verplicht gesteld.

Verder moeten algemene stopcontacten in kamers achter de aardlek zitten voor zover een aardlek aanwezig (na 75), dat geldt niet voor apparaatgroepen, kookgroepen, krachtgroepen en perilex.
 

Blauwbloes

  • #3
De aardingsweerstand meten is iets moeilijker als de spanning op een stopcontact controleren, echter ook geen onoverkomelijke barrière.

Huur of koop een 3-punts aardingsmeter (Op bouwfora, populaire tweedehands, e.a . websites vind je mensen die dergelijke meettoestellen verhuren of verkopen aan billijke prijzen).

Op blz 25 van dit document zie je hoe dit moet. Links naar reclame zijn uit den boze hier, ga echter naar Youtube of google "Zelf je aarding uitmeten" voor een demovideo. Bij het meettoestel zit normaal trouwens ook een bijsluiter.

Hoe dit in Nederland zit weet ik niet maar in België heeft elke huisinstallatie een aardingsonderbreker, precies om de meting makkelijk uit te voeren. Als dat in Nederland of bij jou niet zo is moet je die draden op een of andere manier aan het toestel aansluiten. Kan al een probleem zijn. Knip die draden in ieder geval nooit door !!!. Het plaatsen van de meetpennen in een rijwoning is ook niet altijd vanzelfsprekend.



 

Handyman25

  • #4
Wat is eigenlijk de aangewezen manier om te checken of de juiste WCD's achter de aardlek zitten en goed zijn aangesloten?

Aardleks uitschakelen en iets (een lampje?) in algemene WCD's pluggen? Daarna kastdelen verwijderen en draadjes volgen in de groepenkast (waar specifiek op letten)?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Je kan toch gewoon een multimeter pakken, aardlek uit=geen spanning op de wcd?
Datzelfde kan je ook met de groepen doen, dan weet je groep en aardlek.

Aarde kan je tot de kast met een doorgangstester controleren steek een haspel in de betreffende wcd, rol af tot meterkast, weerstand meter tussen Hoofdaardrail en aarde contact van de haspel, verbinding? dan is aarde correct.
 

Handyman25

  • #6
Wat meten die simpele sockettesters die je overal kunt aanschaffen nou altijd precies?

Voorbeeldje:


Alleen maar of de randaarde uiteindelijk met de hoofdaarderail is verbonden?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Ze meten niets, lampjes meten niet die signaleren.

Afhankelijk van het merk en type lichten lampjes op of blijven ze uit, ze zeggen niet over de juiste waarden ervan, alleen of er verbindingen zijn.
 

Handyman25

  • #8
Dus signaleert of de randaarde werkelijk is aangesloten op de beschermingsleiding en niet voor de show op het stopcontact zit?

(per ongeluk nergens op aangesloten randaarde schijnt trouwens regelmatig voor te komen heb ik weleens gehoord).
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Nee dat doet het niet, het geeft aan dat er ergens verbinding met aarde is, niet of die op de juiste manier en op de juiste plaats is aangesloten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu