Aarde voor CAP vanuit plafond of andere groep in badkamer?

Mctakes

  • #1


Beste elektra-experts,

Ik heb inmiddels al veel gelezen over potentiaalvereffening badkamer maar nu twijfel ik toch. Het CAP moet middels een groengele (aarde) draad verbonden worden met de centraaldoos. In mijn badkamer bevindt zich ook een andere groep met een aardedraad (zie één van de foto's bovenaan). Mag ik het CAP ook hierop aansluiten of levert dit een probleem op?

Veel dank alvast voor de eventuele hulp!!

Gr. Michel
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Alle groepen in de badkamer moeten zijn verbonden met het cap.
 

Mctakes

  • #3
Dankjewel voor je reactie Headhunter. Je zegt dus dat ik de aarde van zowel het plafond als rechtonder in de badkamer op het CAP moet aansluiten? In welke zin vereffen ik mijn badkamer hier dan meer optimaler mee? De vraag anders gesteld: waarom is het effenen met een aardedraad afkomstig van 1 badkamergroep niet voldoende? De geel-groene (aarde) draden zijn in de meterkast toch immers allemaal met elkaar verbonden?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ja, hij zegt dat je de aarde van zowel het plafond als rechtonder in de badkamer op het CAP moet aansluiten. ;)

Het klopt dat dit in de meterkast ook is verbonden, net zo goed als dat bijvoorbeeld de waterleiding in de meterkast ook al vereffend zou moeten zijn, maar je bent nu juist bezig met wat de norm noemt "plaatselijke aanvullende vereffening". Zoals de naam al zegt moet dit plaatselijk (dus in/bij de badkamer) en inderdaad... het is aanvullend.

Het idee hier achter is dat je wilt dat alle vreemde geleiders en metalen gestellen in de badkamer ten alle tijden hetzelfde potentiaal hebben, ook/juist als er bijvoorbeeld ergens anders in de woning een keer een draad los raakt.



Zie in de afbeelding het "aansluitpunt andere afzonderlijke eindgroep in de badkamer" of de WCD voor de wasmachine, deze zijn netjes verbonden met het CAP.

Als alternatief mag je deze eindgroep ook koppelen met de centraaldoos (buis met enkel groen/geel ertussen) en dan van daar uit naar het CAP (zie het stippellijntje bij de wasmachine).
 

Mctakes

  • #5
Super Xander, dank voor je uitgebreide toelichting! Het bekende schema begrijp ik nu nog beter. Heel fijn!

Ik ga werken met WICU. Mijn CAP komt onder de wastafelspiegel. Nu moet o.a. zowel douche als badkraan verbonden worden met het CAP middels een vertinde koperdraad.

Is het volgens de voorschriften ook toegestaan als ik alleen de wastafelkraan verbind met het CAP? Deze staat namelijk met het WICU leidingwerk ook in verbinding met de douche en badkraan. Dan LIJKT een vertinde koperdraad naar de laatst genoemde punten overbodig.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
De waterleiding hoef je maar op één plek te vereffenen. Bij voorkeur waar deze leiding de badkamer binnenkomt.

Als de warm- en koudwaterleiding via de kraan ook geleidend zijn verbonden hoef je ook maar één van de twee te vereffenen.
 

Mctakes

  • #7
Dank voor je snelle reactie Xander!! Duidelijk. Ik kan weer (met meer kennis) verder. Super dit forum, mede door mensen als jullie die vrijwillig een deel van hun tijd vrijmaken hiervoor. Ik waardeer dit zeer en zie het zeker niet als iets vanzelfsprekends.

Kan een slotje op.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Mooi dat het duidelijk is, succes met de klus afronden! ;) Ik vind het juist super dat er doe-het-zelvers zijn die zich in dit soort materie verdiepen voordat ze aan een klus beginnen, dat is jammer genoeg ook niet zo vanzelfsprekend.

Ik neem aan dat je jezelf ook had ingelezen in de zone-indeling voor badkamers? :P
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu