Aansluitschema lezen

Artenan

  • #1
Beste klussers,

Omdat ik ontzettend graag mijn verworven bad wil gaan gebruiken roep ik (nogmaals) jullie hulp in voor het aansluiten van de blower.

Situatieschets op dit moment:
- Onder het (vrijstaande houten)bad zit een 'Image'- magneetventiel in het lucht/afvoer slangen-systeem gemonteerd met een aansluiting voor 3 draden (fase, nul, aarde)
- Naast het bad staat een zuil waarin een 'Image'- airblower with heater (=pomp) zit, welke direct aangesloten wordt op de slangen onder het bad en aan de pomp zit een snoer (3x2,5mm2)
- Naast de pomp in de zuil, zit een kastje met het elektronische gedeelte. Het gevonden aansluitschema voeg ik als afbeelding bij.
- In de losse deksel van de zuil, zit een bedieningspaneeltje met daaraan een snoer met 6 dunne draden.

Vraag:
Wie (elektromonteur?) kan me vertellen hoe alle onderdelen te verbinden / aan te sluiten?
(misschien een tekeningetje met de onderdelen en hoe de verbindingen dienen te lopen (bedieningspaneel, pomp, kastje, magneetventiel en voeding)

Het is duidelijk waar de 6 dunne draden van het bedieningspaneel aangesloten moeten worden.

Nu blijven er nog 3 vragen over:
1. sluit ik de pomp? (blower with heater) op A of B aan? (Dit moet gaan zorgen voor luchtbellen in het water)
2. sluit ik de voeding rechtstreeks op C aan?
3. Sluit ik het magneetventiel aan op aansluiting E ?? (magneetventiel moet ervoor zorgen dat het water wegloopt uit de leiding onder het bad)



Wie o wie helpt me bij deze laatste stap?
 

Fendtgek

  • #2
Ik heb geen ervaring met dit bad, maar schema's lezen kan ik gelukkig wel :D

Ik kan de letters die je noemt niet lezen, ook niet als ik inzoom op het plaatje. Volgensmij moet het als volgt:

De pomp op aansluiting blower, kleuren zoals ze erbij staan. Pump aansluiting lijkt mij voor externe pomp te zijn die het bad volpompt.

Voeding helemaal bovenaan, max 10A afzekeren.

Ik zie geen aansluiting E maar ik zou hem op het blokje bij de niveau sensor doen, dus de blauwe en de bruine. Je kan hem ook bij de voeding op zetten, dan loopt hij leeg zodra je alle stroom erafgooit, maar dat lijkt mij niet de bedoeling.

Dit was het denk ik wel. Heb je toevallig ook een foto van die aansluitingen?
 

Artenan

  • #3
Fendtgek; dank voor uw reactie.

Ik heb een nieuwe foto gemaakt en hoop dat deze duidelijker overkomt. De letter E staat bij de level sensor. (welke overigens niet in het bad zit maar wellicht fungeert het magneetventiel ook als sensor)

Daarnaast een foto van het magneetventiel onder het bad en een van het kastje met het elektronische gedeelte (waarvan het aansluitschema is).





Voor foto's van het bedieningspaneel en de pomp, zie ook mijn eerdere vraag van 9 januari jl. "bubbel bad systeem aansluiten"
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Wat is de functie van dat magneet ventiel? Als je het bad verder handmatig vult en leeg laat lopen zie ik het nut er niet van. Ook zou je eens voorzichting kunnen meter wanneer uitgangen A en B schakelen tijdens normaal bedrijf. Misschien zegt dat iets over wat erop aangesloten moet worden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Bij de meeste opstellingen gaan pomp en Heater pas aan bij een bepaalde waterhoeveelheid, vandaar ook de levelsensor, die heeft helemaal niets van doen met het aanvoeren of afvoeren van water.
Die magneetklep komt NIET op de sensor aansluiting.

De aansluitingen aan de linkerzijde zijn ook zwakstroom aansluitingen, volgens mij is die klep sterkstroom.
 

Artenan

  • #6
Klinkt logisch allemaal, maar hoe nu verder?

Het magneetventiel zit vóór de afvoer en moet dus dicht zodra het bad (handmatig) gevuld wordt. De slangen onder het bad lopen dan denk ik vol, door de jets in het bad.
Zodra ik dan de pomp aanzet, zou deze warme lucht door de slangen/jets het bad in moeten blazen (bubbels).
Wanneer ik het bad leeg laat lopen door de afvoer, zou ook het magneetventiel open moeten gaan, zodat ook het water uit de slangen onder het bad leeg lopen.
(vandaar de gedachtegang dat het magneetventiel tevens de sensor zou kunnen zijn).

De opmerking van The headhunter dat links zwakstroom is, is denk ik juist. Daarom is mij ook niet duidelijk hoe en waar ik het magneetventiel moet aansluiten. (Het magneetventiel heeft een aansluiting voor 3 draden maar hoe aan te sluiten, is mij nog een raadsel)

Sxnder;
Uitgangen A en B meten, gaat helaas nog niet, omdat er nog niets aangesloten kan worden.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Waarom niet, je kunt toch de voeding en het schakelpaneeltje aansluiten en dan voorzichtig op A en B meten waneer er 230v op staat?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Alles lezen op dat papierje wat staat er bij note:

Waterlevel moet ... zijn voordat de functies gestart kunnen worden, indien er geen sensor is moeten blauw en bruin worden kortgesloten oftewel 9 en 7 kortsluiten als er geen level sensor is.

Nu je kleppie.
deze kan parallel over je luchtpomp.

reden:

De luchtpomp gaat een kwartier na uit bedrijf halen nogmaals draaien om alle water uit de slangen te drijven, is de luchtpomp niet aan dan moet de klep dicht om te voorkomen dat de pomp onder het bad vol hevelt met water.
De pomp aansluiting zit vlak onder de rand om hevelen te voorkomen, de klep is een veiligheid.

Pomp zit op A
blower+klep zit op B.
 

Artenan

  • #9
De pomp en blower zijn één geheel, met een 3-aderig snoer.
Ik heb een eenvoudig schetsje gemaakt (zie foto). Zou ik het zo kunnen aansluiten?
Hierbij is het magneetventiel op de blower (B) aangesloten (en 9 en 7 van de sensor in de control box zijn kortgesloten.)

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu