Aansluiten lichtschakelaar met stopcontact

Joostmaghetweten

  • #1
Beste klussers,

Ik ben niet zon elektricien en heb daarom wat hulp nodig bij de volgende situatie.

Ik heb op zolder 4 draden die van beneden komen. Twee zwarte (waar wisselend stroom op komt als ik een enkele schakelaar beneden aan of uit zet) en een blauwe en een bruine (zit permanente stroom op).

En dan heb ik een zwarte en een blauwe die naar de lamp gaan.



Hier heb ik de volgende schakelaar bij.



Ik weet echter niet of deze geschikt is en zo ja hoe je de boel dan zou moeten aansluiten of dat ik nog iets mis. Kan iemand mij van advies voorzien?

Met vriendelijke groet,
Joost
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Als je de schakelaar even zo op de foto zet, dat alle aansluitingen zichtbaar zijn, moet dat lukken.

Komt deze schakelaar er ook af trouwens?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
2x Bl. op pool 1 van het stopcontact, br. op pool 2.
Zw. wissel 2x op wisselcontacten schakelaar, zw. lamp op moedercontact.
Moet wel een wisselschakelaars zijn.
 

Joostmaghetweten

  • #4
Bedankt voor de reacties zover.

Hierbij nog even een foto waarop alle contactpunten te zien zijn. Ik heb hem nu dus gewoon als combinatie schakelaar aangesloten. Maar heb dus nog die 2 zwarte over.

Ik heb zelf het idee dat ik een los wcd moet hebben en een losse wissel schakelaar en dat wat ik nu wil met deze Combinatieschakelaar niet mogelijk is.

 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Bij deze combinatieschakelaar is 1 van de contacten de WCD vast doorverbonden met het "L" contact van de wisselschakelaar. Deze schakelaar kun je hier niet gebruiken, maar alleen aan de "andere kant" van de wisselschakeling.



Jouw combinatieschakelaar kun je in dit schema alleen gebruiken "onder aan de trap", niet "boven aan de trap". Tenzij je de WCD wilt laten meeschakelen met het licht. ;)
 

Joostmaghetweten

  • #6
OK duidelijk. Ik had al een vermoeden dat het niet kon inderdaad. Ga ik vandaag op zoek naar een wissel schakelaar met wcd.

Hartelijk bedankt voor de reacties.

Groet,
Joost
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Je hebt nu al een wisselschakelaar. :!: Alleen zit één van de contacten vast aangesloten op de fase, in plaats van dat je 3 contacten hebt om los aan te sluiten.

Volgens mij vind je van dergelijke combinatieschakelaars ook geen andere varianten... Maar dat durf ik niet met 100% zekerheid te zeggen want eigenlijk doe ik zoveel mogelijk mijn best om dergelijke combinatieschakelaars te negeren. :P

Dan heb je nog een paar andere opties:
- Zit er aan de andere kant ook een combinatie met stopcontact, of zit daar gewoon een normale wisselschakelaar? In dat laatste geval zou je een zwarte draad bij kunnen trekken tussen de twee schakelaars en daarmee de lampendraad verlengen tot aan de andere schakelaar.
- De mooiste optie: je wand is zo te zien nog niet afgewerkt, plaats mooi een tweede inbouwdoos zodat je ruimte hebt voor een losse wisselschakelaar en los WCD onder een tweevoudig afdekraam. Is toch ook veel fraaier?
 

Joostmaghetweten

  • #8
Ja heb net even gekeken en kon inderdaad niet zon combinatie vinden. Ik denk dat ik dan voor die laatste optie ga. Nog een wandcontactdoos erbij en dan 2 aparte elementen inderdaad. Bedankt voor het meedenken!

Groet
Joost
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu