Aansluiten HC724220 elek. fornuis met keramische kookplaat

Stanvern

  • #1
Beste forumleden,

Als eerste, alvast bedankt voor jullie geduld en antwoorden op mijn vragen.

Ik heb geen grote kennis van elektra, maar ik ben iemand die veel leest en uitzoekt. Zo heb ik ook diverse onderwerpen op dit forum doorgenomen voordat ik dit stuk heb geplaatst. Ik ben dit onderwerp meerdere keren ook tegengekomen, dus mijn excuses dat ik jullie weer overlaad met hetzelfde onderwerp.

Ik heb een Siemens HC724220 elektrisch fornuis met een keramische kookplaat aangeschaft. Dit apparaat komt zonder een perilexkabel. Dit wil ik graag aansluiten. Nu heb ik zelf op basis van de gevonden informatie op deze site en overige websites een perilexkabel aangesloten op dit fornuis. Ik wil graag jullie beoordeling of ik dit juist heb aangesloten of dat het toch verstandiger is om een elektricien erbij te halen. Sowieso is dat nooit verkeerd, maar ik wil dit zelf ook zeer graag leren.

Meterkast


Als eerste heb ik gecheckt hoe de situatie is in mijn meterkast. Voor zover ik dit kan bekijken heb ik een twee-fasen fornuisgroep. (zie foto) Overigens heb ik nog een vraag over de term fornuisgroep. Ik kom soms ook het begrip kookgroep tegen. Mag ik veronderstellen dat deze twee begrippen hetzelfde zijn of is er toch sprake van een verschil?

Stopcontact (Meten is weten!)
Het eerste wat ik gedaan heb is meten hoe de spanning loopt in het stopcontact. Daarbij heb ik het volgende geconstateerd:

Linksboven (N): nul
Rechtsboven (L1): nul
Rechtsonder (L2): L of fase
Linksonder (L3): L of fase

Hoe heb ik dit alles gemeten?
Van linksboven naar rechtsboven;
van rechtsboven naar rechtsbeneden;
van linksboven naar linksbeneden;
van linksboven naar rechtsbeneden;
van rechtsboven naar linksbenenden;
van linksbeneden naar rechtsbeneden.

Verder heb ik het stopcontact geopend om de daadwerkelijk siutatie te bekijken. (zie foto)


Ik heb daarbij het volgende geconstateerd:

Groen/gele kabel is aangesloten op de aarde.
Blauwe kabel op de N.
Blauwe kabel op L1.
Bruine kabel op L2.
Bruine kabel op L3.



Op basis van de gevonden informatie, heb ik geconstateerd dat sprake is van een twee-fasen-systeem. Daarbij hoort een bepaalde manier van aansluiten van de perilexstekker. Ik heb dit als volgt gedaan:

Aarde is aangesloten met de groen/gele kabel;
N heeft een blauwe kabel;
L1 heeft een bruine kabel;
L2 heeft een zwarte kabel;
L3 heeft een grijze kabel. (zie foto)



Nu zit ik toch met een vraag hierover. De wijze waarop de perilexstekker nu is aangesloten, geeft me de indruk dat er een groep ontstaan zonder spanning en een groep met alleen maar spanning. Dat er dus geen circulatie ontstaat. Mijn excuses voor mijn wijze van uitleg, maar ik weet het niet op een andere manier uit te leggen.

Vervolgens heb ik de perilexkabel aangesloten aan de kookplaat. Het schema (Zie foto)



geeft aan dat voor 2-fasen het op de volgende wijze moet worden aangesloten:
- Groen/geel op aarde;
- L1 (bruine kabel) op 1
- 2 blijft leeg (zie foto)
- L2 (zwarte kabel) op 3
- N (Blauwe kabel) op 5
- grijze kabel op 4

Verder geeft het aansluitschema op het apparaat aan dat er twee overbruggingen nodig zijn, namelijk tussen 2 & 3 en tussen 4 & 5. (zie foto)



Afgaande op de foto heb ik over deze aansluiting de volgende vragen:
1. klopt het, dat de bruine kabel inderdaad op 1 wordt aangesloten?
2. Klopt het dat de overbruggingen, dus tussen 2 & 3 en tussen 4 & 5, nodig zijn? Ik heb namelijk op dit forum gelezen dat ondanks het feit dat het schema op het apparaat overbruggingen aangeeft dat dit niet altijd nodig is of zelfs gewenst.
3. Kan een zwarte kabel aangesloten worden op een bruine kabel (L2 op 3)

Bij voorbaat wil ik jullie allemaal hartelijk bedanken voor de opmerkingen. Het is mijn hoop dat ik dit alles juist heb aangesloten, maar ik heb toch mijn twijfels. Ik vermoed ook dat ik ondanks de opmerkingen toch een elektricien erbij haal, just to be save.

Bedankt!

Groet,

Stan
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Verstandig er een elektricien bij te halen want een aantal zaken klopt niet.

Ik vindt op het web een aansluitwaarde van 10,9 kW voor dit toestel. Je kookgroep kan max. 7,2 kW leveren.
Als je hem er toch op aansluit houd er rekening mee dat niet alle functies gelijktijdig beschikbaar zijn en sluit als volgt aan:

Op 1 van de aansluitrail dient één fase te zitten evenals op 2 en 3. Hier moet dus een bruggetje tussen. Op 4 en 5 ieder een nul bij voorkeur zonder bruggetje.
Volgens mij dient grijs en bruin in de stekker dan ook te worden verwisseld.

Verder dienen alle adereinden van het aansluitsnoer van hulzen te zijn voorzien en moet de trekontlasting correct gemonteerd worden op de isolatie van het snoer, niet op de aders.
 

Stanvern

  • #3
Beste Sxnder,

Hartelijk dank voor je reactie. Ik weet genoeg. Hier komt een specialist bij, want ik vrees toch dat ik hiervan te weinig afweet. Ik vind het zonde dat het apparaat stuk zou gaan als dat niet nodig is en er ook nog andere risico's bij gaan komen.

Dank en groet,

Stan
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu