Aansluiten 2x wcd met enkele schakeling

MissBee

  • #1
Hallo,
Ik heb een probleem waar ik niet uit kom…

Ik wil graag twee wandcontactdozen (geaard) aansluiten. Op een van de twee wordt een ledverlichting aangesloten. Omdat ik die ik niet continu wil laten branden, wil ik er een schakelaar tussen zetten. De andere wcd wil ik graag ongeschakeld houden. Om de geschakelde wcd wordt een koof gebouwd.

In de ruimte is verder geen wcd aanwezig. Uit de muur komt echter een leiding met daar in blauw, bruin en aarde.

Ik dacht een combinatieschakelaar (een wcd met zo’n kleine schakelaar) te plaatsen, waarvan de schakelaar gekoppeld zou moeten worden met de andere wcd (dus niet de wcd waar de schakelaar onderdeel van uit maakt), maar dat lijkt niet te lukken. Ik heb nu verschillende opties geprobeerd, maar het enige wat lijkt te werken is dat de enkele wcd continu stroom heeft en de combinatieschakelaar de stroom van de bijbehorende wcd onderbreekt…

Is het sowieso mogelijk om met een combinatieschakelaar een andere (tweede) wcd te schakelen? Of heb ik ander schakelmateriaal nodig? Of moet ik anders aansluiten dan gebruikelijk?

dank alvast voor alle tips!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Als ik het goed begrijp moet de wcd van de combinatie permanent spanning voeren en de losse wcd moet geschakeld kunnen worden met de schakelaar van de combinatie.

WCD+schakelaarcombinaties zijn normaal gesproken gebouwd om een lamp te schakelen, terwijl de schakelaar permanent spanning voert. Het zou dus eigenlijk geen probleem moeten opleveren.

Waar loopt het op stuk?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
In een combinatie schakelaar met 2 wcd-en zijn de wcd-en inwendig met elkaar verbonden
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu